31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasiDr Noor Hisham akan bersara wajib bulan ini selepas 35 tahun berkhidmat

Dr Noor Hisham akan bersara wajib bulan ini selepas 35 tahun berkhidmat

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah bersedia untuk bersara pada bulan ini selepas berkhidmat kepada negara selama 35 tahun, dengan beberapa tahun terakhir perkhidmatannya adalah antara yang paling mencabar dalam kerjayanya yang cemerlang.

Bapa kepada enam anak itu berkata, beliau tidak sabar untuk meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga selepas akan berundur pada 21 April, iaitu hari dirinya mencecah 60 tahun dan umur persaraan wajib bagi anggota perkhidmatan awam.

“Persaraan adalah babak kehidupan seterusnya. Ia adalah perjalanan hidup. Saya akan menyeberangi satu jambatan pada satu masa,” kata anak jati Selangor itu kepada The Star.

Gambar The Star

Ditanya sama ada beliau akan menikmati tempoh bersaranya kerana beliau dikenali sebagai seorang yang bekerja keras, Dr Hisham menjawab: “Biar saya bersara dahulu dan saya akan berkongsi dengan anda pengalaman saya kemudian.”

Mengetuai Malaysia memerangi penularan wabak COVID-19, Dr Noor Hisham amat diingati kerana membantu mengemudi negara keluar daripada krisis kesihatan yang melumpuhkan sebahagian besar dunia sejak 2020.

Rakyat Malaysia yang bersyukur mengabadikan ketua perubatan terkenal negara itu menerusi lukisan mural.

“Ia adalah bahagian yang tidak dapat dilupakan dalam perjalanan perubatan saya untuk mengendalikan wabak dan memimpin cabaran sehingga kita (kini) hampir kembali normal,” katanya.

Ia bukanlah satu-satunya kemuncak kerjaya cemerlangnya.

Dr Noor Hisham berkata beliau turut berbangga dengan penghormatan yang diberikan bagi menyampaikan syarahan berprestij Martin Allgower di Kongres Pembedahan Dunia di Krakow, Poland, pada 2019 di hadapan 2,000 pakar bedah global.

Kuliah berkenaan bagi memperingati Prof Allgower, seorang pakar bedah terkenal di peringkat antarabangsa yang merupakan pengerusi Jabatan Pembedahan di Universiti Basel di Switzerland dari 1967 hingga 1983.

Satu lagi pencapaian penting adalah membantu perjalanan panjang Malaysia ke arah mencapai matlamat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk menghapuskan Hepatitis C menjelang 2030 dan menangani isu keterjangkauan akses dan ekuiti.

Noor Hisham Abdullah / Facebook

“Ada banyak lagi detik yang lebih menggembirakan dan memuaskan dalam kerjaya saya. Ini termasuk mewujudkan laluan selari dalam 15 kepakaran dan banyak lagi inisiatif berimpak tinggi Kementerian Kesihatan dengan hasil terbaik dan pada kos yang berpatutan,” tambahnya.

Dr Noor Hisham sendiri adalah seorang pakar bedah terkenal yang merintis jalan di pelbagai peringkat global termasuk sebagai pengerusi Jawatankuasa Pembedahan Global Persatuan Pembedahan Antarabangsa Malaysia (ISS) yang pertama dari 2017 hingga 2021 dan sebagai pengerusi Jawatankuasa Tetap WHO pertama mengenai Pencegahan Kecemasan Kesihatan, Kesediaan dan Respons, iaitu jawatan yang dilantik pada Disember tahun lalu.

Beliau merupakan rakyat Malaysia pertama yang menerima pengiktirafan sedemikian.

Dr Noor Hisham menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai perubatan pada Ogos 1988 sebelum memegang jawatan sebagai pakar bedah am pada 1994 dan berkhidmat sebagai pakar bedah am Hospital Putrajaya pada 2004.

Beliau menggantikan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman sebagai Ketua Pengarah Kesihatan pada 1 Mac 2013. Sebelum itu, Dr Noor Hisham memegang jawatan Timbalan Ketua Pengarah (perubatan) Kesihatan sejak 1 Feb 2008.

Walaupun menerajui kementerian sebagai penjawat awam tertinggi, Dr Noor Hisham berkata beliau tidak pernah melupakan panggilannya sebagai pakar bedah.

Berkelulusan Ijazah Sarjana dalam bidang pembedahan dan Ijazah Doktor Perubatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia sebelum menyambung pengajian dalam bidang pembedahan dan latihan endokrin di beberapa universiti di Adelaide dan Sydney, Australia.

“Selain menjadi pentadbir, saya juga seorang pakar bedah endokrin payudara. Saya sentiasa seorang pakar bedah, dilatih sebagai seorang pakar bedah dan dikenali sebagai pakar bedah,” tambahnya.

Noor Hisham Abdullah / Facebook

Walaupun beliau telah mencapai pelbagai kejayaan dalam profesionnya, Dr Noor Hisham berkata masih ada satu perkara yang beliau ingin lihat – merealisasikan Kertas Putih Kesihatan, yang bertujuan untuk mengukuhkan sistem kesihatan negara secara holistik serta melaksanakan pembaharuan sistematik utama serta menangani semua isu penjagaan dan perkhidmatan kesihatan. 

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata Kertas Putih itu dijangka dibentangkan di Parlimen pada Jun.

“Pembentangan kertas putih ini adalah kritikal dan akan menandakan titik permulaan perjalanan negara ke arah pembaharuan kesihatan,” kata Dr Noor Hisham.

Beliau berkata pendapat dan idea pelbagai pihak berkepentingan telah diusahakan secara konsisten dan kerjasama sektor swasta dan NGO adalah penting dalam memastikan kejayaan reformasi penjagaan kesihatan.

Cadangan untuk menubuhkan Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan bagi membolehkan kementerian mengambil pegawai perubatan adalah antara cadangan dalam Kertas Putih Kesihatan, katanya.

“Adalah penting untuk meletakkan proses pengambilan pegawai perubatan di bawah Kementerian Kesihatan bagi menyelesaikan isu doktor kontrak dan jawatan tetap,” katanya.

Pada masa ini, proses pengambilan pekerja bergantung kepada Jabatan Perkhidmatan Awam dan Kementerian Kewangan dari segi peruntukan.

Gambar The Star

Sejak akhir-akhir ini, terdapat banyak kebimbangan dan rasa tidak puas hati termasuk ancaman mogok berhubung isu yang tidak dapat diselesaikan berhubung doktor kontrak seperti kekurangan jaminan pekerjaan, kadar bayaran semasa on-call yang rendah, masa kerja yang panjang dan masalah buli.

Sistem doktor kontrak telah diperkenalkan pada tahun 2016 bagi mengatasi lebihan graduan perubatan di Malaysia.

Dr Noor Hisham berkata perbincangan mengenai penjagaan kesihatan, transformasi organisasi dan kewangan untuk Kementerian Kesihatan telah berlangsung selama bertahun-tahun dan kini tiba masanya untuk perubahan yang serius.

“Terdapat hampir 40 tahun perbincangan tetapi tiada tindakan walaupun banyak kajian telah dilakukan.

“Saya ingin melihat kandungan Kertas Putih Kesihatan dilaksanakan dan direalisasikan supaya sistem kesihatan dapat diperkukuhkan,” tambahnya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI