31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaInspirasi“Tak takut Jojo sebab dia tak kacau orang,” Kakak penjaja nasi lemak...

“Tak takut Jojo sebab dia tak kacau orang,” Kakak penjaja nasi lemak baik hati beri anjing jalanan makan setiap hari, jadi kawan saling memahami

Bagi mereka yang cintakan haiwan, agak menyedihkan apabila melihat haiwan jalanan sering kali terpaksa berlapar melainkan jika sisa makanan yang dibuang orang berjaya mereka mencarinya.

Tetapi, sekali-sekala, haiwan jalanan ini pasti akan terserempak dengan manusia yang mempunyai sifat ihsan, memahami penderitaan dan menunjukkan kebaikan hati kepada mereka.

TikTok

Kak Ida @norassida merupakan salah seorang daripada mereka, apabila menggunakan laman TikTok untuk memaparkan video seekor anjing jalanan yang dia beri makan setiap hari.

Kak Ida berkata dia percaya sifat baik dan kemurahan hati seseorang akan dibalas dengan kebaikan dan rezeki apabila kita membantu orang lain termasuk haiwan.

TikTok

Kak Ida dalam kapsyen videonya, “Rezeki mereka adalah rezeki kita juga, tidak kira kucing ke atau anjing, mereka tetap perlu makan. Semoga rezeki yang dikongsi bersama kucing dan anjing jalanan memberi lebih banyak rezeki kepada kita juga.”

Dalam video yang dikongsikan itu dan ia menjadi tular, Kak Ida yang mengusahakan gerai menjual nasi lemak di tepi jalan di Sungai Bakap, Pulau Pinang memperkenalkan kita kepada Jojo, seekor anjing jalanan yang dia beri makan setiap hari.

TikTok

Kak Ida menyediakan hidangan nasi, ayam dan telur untuk Jojo sambil menjelaskan anjing itu akan datang ke gerainya setiap pagi untuk sarapan pagi dan tidak pernah mengganggu mereka.

TikTok

Dia juga berkongsi anjing itu akan menunggunya dengan sabar untuk mendapatkan makanannya dan apabila Kak Ida meletakkan makanan itu di atas tanah untuk dimakan, anjing itu akan berada pada jarak yang dia tahu untuk menghormati Kak Ida sehingga makanan itu selesai ditinggalkan.

TikTok

“Saya takut anjing, tetapi saya tidak takut Jojo kerana dia tidak pernah mengganggu orang,” katanya.

Agak menyentuh hati apabila melihat hubungan istimewa Kak Ida dan Jojo sebagai rakan manusia haiwan yang saling memahami dan hormat menghormati antara satu sama lain.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI