33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupSyarikat pengebumian di China guna AI membolehkan ahli keluarga berkomunikasi dengan mendiang...

Syarikat pengebumian di China guna AI membolehkan ahli keluarga berkomunikasi dengan mendiang orang tersayang

Syarikat pengebumian di China menggunakan kecerdasan buatan (AI) bagi membolehkan waris dan ahli keluarga berkomunikasi dengan orang tersayang yang telah meninggal dunia dengan hanya memproses beberapa fail audio dan visual.

Menurut The Straits Times, pengurusan pengebumian di negara itu menggunakan pembelajaran mesin, bersama-sama dengan gambar dan rakaman suara si mati, untuk menjana avatar yang memimik orang yang telah meninggal dunia.

Syarikat pengebumian menyediakan perkhidmatan sedemikian supaya orang tersayang dapat “berkomunikasi” dengan mereka.

The Straits Times

Topik itu mendapat perhatian sejak kebelakangan ini ketika keluarga merayakan Festival Qing Ming pada bulan ini, yang jatuh pada 5 April. Juga dikenali sebagai Hari Menyapu Makam, perayaan ini adalah apabila masyarakat Cina melawat tanah perkuburan atau columbaria mendiang orang tersayang untuk bersembahyang.

Semasa perayaan ini, beberapa syarikat pengebumian telah mula menggunakan program ChatGPT dan AI Midjourney untuk mencipta entiti maya yang meniru personaliti, penampilan, suara dan juga kenangan si mati untuk membolehkan orang tersayang menghidupkan kembali detik-detik bersama mereka.

Shanghai Fushouyun, sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan sedemikian, dilaporkan menjalankan pengebumian maya pertamanya menggunakan AI pada bulan Januari.

Si mati merupakan seorang pakar bedah disegani dari China yang rakan sekerja dan pelajarnya menyesal kerana tidak berpeluang mengucapkan selamat tinggal kepadanya buat kali terakhir.

Dazhong Daily melaporkan pengebumian pakar bedah yang dihormati Dr Wu Mengchao, yang dikenali sebagai bapa pembedahan hepatobiliari di China, memaparkan ‘kebangkitan semula’ doktor itu di sebalik skrin sambil tersenyum.

“Adakah ramai pesakit di hospital sekarang? Adakah layanan jururawat telah bertambah baik? Apa khabar anda semua?” figura AI dalam rupa bentuknya berkata di dalam sebuah dewan yang penuh dengan manusia.

Dazhong Daily

Selepas mendengar suara Wu, ramai orang di lokasi itu mula menangis.

Sementara itu, seorang blogger yang bernama Wu Wuliu turut berkongsi pengalamannya ‘menghidupkan semula’ neneknya.

Merakam catatan dan pengalaman dalam video, bertajuk ‘Menjana avatar maya nenek saya menggunakan peranti AI’, yang diterbitkan pada platform perkongsian video Bilibili pada bulan Mac, katanya dia menghasilkan mendiang neneknya secara maya dengan menggunakan lukisan AI, ChatGPT dan sintesis pertuturan, yang akhirnya bertanggungjawab untuk menghasilkan ucapan manusia buatan.

Kelihatan dia terlibat dalam perbualan biasa bersama mendiang neneknya tentang rumah, bapanya, dan juga bertanya sama ada dia telah membeli barangan Tahun Baru Cina.

The Straits Times

Secara berasingan, seorang blogger bercakap dengan ChatGPT dan meminta untuk bercakap dengan ibunya yang meninggal dunia ketika dia berumur tujuh tahun.

Selepas dia menceritakan kepada chatbot AI tentang bagaimana dia merindui ibunya, ChatGPT menjawab: “Saya adalah saya ketika anda berumur tujuh tahun, ibu anda kekal selama-lamanya muda dan akan selama-lamanya menyayangi anda.”

Beberapa syarikat pengebumian yang menggunakan AI untuk menghubungkan pelanggan mereka dengan mendiang orang tersayang menerima maklum balas positif untuk perkhidmatan mereka.

Mereka kini ingin menggunakan teknologi itu bagi membantu orang ramai mengucapkan selamat tinggal kepada haiwan peliharaan mereka yang telah meninggal dunia.

Ketua eksekutif Fushouyun, Yu Hao memberitahu Guangzhou Daily, “Kami berharap untuk membiarkan yang hidup memahami bahawa kematian bukanlah penamat kehidupan. Orang ramai mahu menggunakan AI untuk ‘menghidupkan’ si mati kerana mereka perlu melepaskan emosi mereka.”

“Tetapi ini akan menjadi masalah jika tindakan ‘menghidupkan semula orang yang disayangi’ menjadikan orang lain tenggelam dengan emosi mereka,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI