29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGaya HidupElak simpan makanan di bahagian yang salah, ketahui jenis makanan yang sepatutnya...

Elak simpan makanan di bahagian yang salah, ketahui jenis makanan yang sepatutnya diletakkan di bahagian yang sesuai dalam peti sejuk anda

Susun atur dalam peti sejuk tidak seharusnya dipandang enteng. Hal ini adalah kerana setiap bahagian atau ruang yang disediakan dalam peti sejuk sebenarnya mempunyai fungsi dan cara aliran udaranya yang tersendiri. 

Gambar hiasan. (Erik Mclean)

Dalam kata yang lain, setiap bahagian peti sejuk yang direka adalah khas untuk satu-satu jenis makanan dan ‘peraturan’ ini sebaiknya dipatuhi untuk memastikan makanan tidak mengalami kerosakan, mengurangkan risiko pencemaran silang dan boleh membuatkan makanan yang disimpan lebih tahan lama.

Menerusi perkongsian oleh laman Martha Stewart, secara umumnya setiap peti sejuk terbahagi kepada lima bahagian utama iaitu rak atas, rak tengah, rak bawah, laci bawah atau crisper drawer, dan pintu sisi. Setiap satu bahagian ini mempunyai fungsi-fungsi yang tersendiri seperti yang berikut:

Rak atas

Gambar hiasan. (Giorgio Trovato)

Seperti yang kita sedia maklum, rak atas adalah antara bahagian yang paling mudah diakses oleh pengguna. Disebabkan itu, bahagian ini adalah bahagian yang paling sesuai untuk meletakkan makanan siap masak dan makanan yang tidak perlu melalui apa-apa proses memasak lagi.

Contoh makanan yang dinyatakan adalah seperti sos pencicah, salad, makanan yang tidak habis yang disimpan dalam bekas dan sebagainya.

Rak tengah

Gambar hiasan. (Debby Hudson)

Menurut Penolong Profesor dan Penolong Pengarah Pakar Keselamatan Makanan, Carla L. Schwan, bahagian rak tengah dalam peti sejuk merupakan bahagian yang paling sejuk dan mempunyai suhu yang paling konsisten. Hal ini seterusnya berupaya untuk melambatkan kerosakan kepada makanan dan melambatkan pertumbuhan organisma patogen yang boleh memudaratkan kesihatan. 

Oleh itu, bahagian rak tengah ini adalah bahagian yang paling sesuai untuk menyimpan produk tenusu seperti susu, telur, keju dan yang seangkatan dengannya.

Rak bawah

Tidak mempunyai begitu banyak perbezaan dengan bahagian rak tengah, bahagian rak bawah ini juga mempunyai suhu sejuk yang berpanjangan. Justeru, bahagian rak bawah dicadangkan untuk penyimpanan sementara (bagi tujuan nyahbeku) makanan mentah seperti ayam, ikan, daging dan sebagainya.

Menurut Schwan, dengan meletakkan bahan mentah di bahagian rak bawah ini juga dipercayai boleh mengurangkan risiko pencemaran silang terhadap makanan lain yang disimpan dalam peti sejuk yang sama kerana cecair dari bahan mentah tidak akan terjatuh pada makanan lain yang disimpan di rak-rak yang bawah.

Laci bawah

Bagi bahagian laci bawah pula, para pengguna dinasihatkan untuk menyimpan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana bahagian ini direka khas untuk mengawal kelembapan dengan berkesan.

Gambar hiasan. (Scott Warman)

Walau bagaimanapun, sesetengah peti sejuk turut direka dengan laci bawah yang terbahagi kepada dua jenis iaitu laci tanpa penutup dan laci berpenutup. 

Menurut Schwan, bahagian laci tanpa penutup direka untuk mendapatkan tahap kelembapan yang rendah. Oleh itu bahagian ini sesuai untuk penyimpanan sayur-sayuran dan buah-buahan yang membebaskan etilena, iaitu sejenis gas yang menggalakkan proses pematangan. Contoh makanan yang terlibat adalah seperti tembikai susu, kiwi, betik, pir, epal dan pic.

Manakala, bagi bahagian laci berpenutup pula direka untuk menghalang kehilangan kelembapan daripada sayur-sayuran dan buah-buahan yang disimpan supaya makanan ini dapat bertahan lebih lama. Makanan yang disimpan dalam bahagian ini juga adalah lebih sensitif terhadap gas etilena.

Antara contoh makanan yang harus disimpan di bahagian laci berpenutup ini adalah seperti buah strawberi, sayur brokoli, salad, cili, timun, labu dan ubi keledek.

Akan tetapi, jika peti sejuk anda didapati tidak mempunyai bahagian laci bawah yang terbahagi kepada dua bahagian seperti yang dinyatakan, anda boleh juga cuba untuk mengasingkan kedudukan makanan yang menghasilkan etilena dengan makanan yang sensitif dengan etilena supaya kesemuanya dapat bertahan dengan lebih lama.

Pintu sisi

Gambar hiasan. (Jaye Haych)

Bahagian pintu sisi adalah bahagian yang paling hangat dalam peti sejuk. Oleh itu, Schwan menyatakan bahawa bahagian ini sangat sesuai untuk menyimpan makanan yang boleh bertahan dalam suhu yang meningkat mahupun menurun dan yang tidak mudah rosak.

Antara bahan yang disyorkan disimpan di bahagian ini adalah seperti aneka sos perasa serta minuman yang tidak mudah rosak seperti air botol, air berkarbonat dan lain-lain lagi.

Menerusi perkongsian ini, maka tahulah kita cara yang sepatutnya kita simpan makanan dan bahan-bahan dalam peti sejuk di rumah. Semoga bermanfaat!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI