26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaReaksi spontan harimau bintang salji yang terkejut dengan kehadiran kamera ini benar-benar...

Reaksi spontan harimau bintang salji yang terkejut dengan kehadiran kamera ini benar-benar lucu dan comel!

Harimau bintang salji adalah salah satu spesies dalam keluarga kucing besar yang kini hampir terancam. Kebiasaannya, harimau bintang salji cenderung untuk menyendiri dan hanya akan berpasangan mencari mangsa pada musim membiak sahaja. 

Seperti harimau-harimau lain dalam keluarga yang sama, haiwan ini merupakan antara haiwan yang digeruni ramai manusia. Cukup dengan melihat wajahnya sahajapun sudah boleh membuatkan sesiapa sahaja melarikan diri.

Taman Hidupan Liar Paradise

Walau bagaimanapun, sebuah video yang diambil dari kamera litar tertutup di dalam kandang seekor harimau bintang salji yang bernama Jessie, yang ditempatkan di Taman Hidupan Liar Paradise, England telah berjaya merakam sisi luar biasa yang boleh dilakukan oleh harimau bintang salji. Dan yang mengejutkan, sisi luar biasa ini rupanya sangat comel dan menggeramkan!

Menerusi video yang dimuatnaik oleh Taman Hidupan Liar Paradise di laman Facebook, pada mulanya Jessie dilihat sedang berehat di bahagian batu-bata di kandangnya yang aman. Namun, sebaik sahaja melihat kamera yang diletakkan dalam kandangnya, dalam beberapa saat Jessie kelihatan seperti sedang ‘memproses’ objek yang sedang dilihatnya itu sebelum dengan serta-merta menunjukkan reaksi terkejut dengan cara yang paling lucu!

Taman Hidupan Liar Paradise

Mata Jessie membutang terkejut, dan dalam masa yang sama Jessie terbaring dan menunjukkan bahagian perutnya serta tangannya juga sudah naik keatas kerana rasa terkejut yang melampau! Posisi ‘terkejutnya’ ini juga telah secara tidak sengaja menunjukkan kedua telapak tangan Jessie yang sangat comel, gayanya saling tidak tumpah seperti kucing domestik yang jinak.

Taman Hidupan Liar Paradise

Bukan itu sahaja, Jessie juga dilihat menggoyang-goyangkan perutnya untuk beberapa saat sebelum Jessie akhirnya mencuba untuk bangun dan lari dari kamera yang menakutkan itu!

Comel betul, tak nampak seperti harimau langsung!

Nampaknya, walaupun Jessie adalah salah satu haiwan yang paling digeruni ramai, namun rupa-rupanya, Jessie juga ada sesuatu yang digeruninya, iaitu kamera! Lucu betul.

Walaupun video yang dimuatnaik ini hanya berdurasi selama 19 saat sahaja, namun kesannya kepada para penonton memang sangat menakjubkan kerana reaksi yang ditunjukkan oleh Jessie sememangnya sukar untuk dijumpai di mana-mana tempat lain.

Justeru, ramai warganet yang meninggalkan komen kerana benar-benar rasa terhibur dengan reaksi Jessie. Malah, ada juga antaranya yang turut bergurau tentang haiwan liar yang ‘ganas’ ini.

“Suami saya yakin bahawa saya akan maut hanya kerana satu hari nanti saya akan gagal menahan diri untuk mengusap haiwan yang salah. Ini adalah pencabar yang sangat kuat.”

Taman Hidupan Liar Paradise

“Saya hanya mahu menggomol si comel ini. Kemudian mungkin akan menyebabkan muka saya dicakar tetapi ianya sangat berbaloi.”

Taman Hidupan Liar Paradise

“Itu adalah satu harimau bintang salji yang besar”

Taman Hidupan Liar Paradise

Tak mengapalah Jessie, hari ini sahaja diketawakan, esok bolehlah sambung tunjukkan muka garang semula kepada para pengunjung ya!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI