27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasi“Bukan kesan khas!” Fenomena alam ‘Tiang Cahaya’ berwarna-warni menakjubkan yang jarang berlaku...

“Bukan kesan khas!” Fenomena alam ‘Tiang Cahaya’ berwarna-warni menakjubkan yang jarang berlaku muncul menyinari langit Kanada

Seorang jurugambar amatur dari Kanada sanggup mengharungi kesejukan malam selama lebih sepuluh tahun demi mencari pertunjukan cahaya dari alam semula jadi yang paling indah. Darlene Tanner cukup bertuah kerana berjaya merakam beberapa siri fenomena alam seperti dalam mimpi indah dikenali ‘Tiang Cahaya’ atau “Light Pillars” yang muncul menerangi langit malam.

Darlene yang berasal dari perkampungan Alix di Alberta, pada mulanya hanya melakukan eksperimen dengan mengambil gambar ribut menggunakan telefon pintarnya, sebelum bergerak untuk merakam gambar cahaya utara atau aurora. 

Dar Tanner / Instagram

Ekoran minatnya dalam bidang fotografi semakin meningkat, wanita ini memutuskan untuk menaik taraf peralatan kameranya dengan melabur dalam DSLR.

Darlene cukup bernasib baik untuk melihat penampakan pancaran cahaya yang indah berhampiran rumahnya sebanyak berkali-kali dan bukan sekali seumur hidup seperti mana orang lain.

Dar Tanner / Instagram

Tiang Cahaya adalah fenomena optik yang jarang berlaku dan hanya berada di lokasi tertentu di mana air di udara memeluwap menjadi hablur ais akibat suhu terlalu sejuk. 

Dar Tanner / Instagram

Hablur ais ini menangkap sumber cahaya buatan yang berada berdekatan (seperti lampu jalan dan lampu bangunan) lalu memantulkannya ke udara, membentuk pancaran cahaya berwarna-warni yang tidak terkira banyaknya.

Dar Tanner / Instagram

Pada 24 Disember 2022 kira-kira jam 10 malam, Darlene mengambil gambar tiang cahaya yang paling mengagumkan sehingga hari ini.

“Malam itu benar-benar sejuk, kira-kira negatif 20 darjah Celcius,” katanya kepada The Epoch Times. “Kristal ais itu kelihatan sedikit seperti kepingan salji, tetapi ia sebenarnya bukan salji. Apabila melihat ke luar tingkap, saya hanya melihatnya, dan kemudian saya lihat ia semakin segera menghilang. Jadi saya mengambil banyak gambar sebelum ia hilang.”

Dar Tanner / Instagram

Darlene kerap memeriksa suhu kerana tahu ia hanya muncul pada malam yang sangat sejuk, dan hanya mempunyai kira-kira separuh masa yang suntuk. “Suhu tertinggi yang saya ingat melihat fenomena ini mungkin negatif 13 darjah Celsius, dan paling sejuk ialah negatif 40 darjah Celsius,” katanya.

Dar Tanner / Instagram

Menurut AccuWeather, warna tiang cahaya biasanya sepadan dengan warna sumber cahaya.

Dar Tanner / Instagram

Untuk merakam pancaran cahaya yang lebih cantik, Darlene sering memandu sejauh 40 kilometer dari rumahnya. Lokasi merakam gambar kegemarannya adalah di Red Deer, Blackfalds dan berhampiran Lacombe.

Dar Tanner / Instagram

Jurugambar itu berkata salah satu gambar kegemarannya setakat ini ialah aurora yang ditangkapnya di kawasan Lacombe pada awal pagi 4 November 2022.

Dar Tanner / Instagram

Aurora itu kelihatan kuning, merah jambu, merah dan ungu pada masa yang sama, yang mana fenomena cahaya alam semula jadi itu sangat jarang berlaku.

Dar Tanner / Instagram

Jurugambar amatur ini amat bersyukur dan menghargai kejadian alam semula jadi yang ditemuinya, membolehkan kemahiran fotografinya diasah sambil belajar dengan “banyak latihan, banyak kesabaran dan banyak menonton video YouTube.”

Dar Tanner / Instagram

Darlene Tanner telah mengembara ke Yellowknife di barat laut terpencil Kanada dan Iceland untuk mengambil gambar aurora. “Aurora sangat cantik di sana kerana anda berada lebih dekat dengan Bulatan Artik,” katanya.

Dar Tanner /Instagram

Menurut Darlene, keseronokan mengembara untuk merakam keajaiban alam semula jadi menakjubkan memiliki ganjarannya yang tersendiri, dan beliau gembira dapat berkongsi keindahannya dengan orang lain.

Dar Tanner / Instagram

“Ramai orang yang tinggal berhampiran kejiranan saya berkata mereka tidak pernah melihat keindahan yang saya lihat dan rakamkan itu seumur hidup mereka. Saya hanya mahu orang ramai melihat apa yang saya lihat,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI