30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaPenjawat awam di Jepun terpaksa memulangkan gaji berjumlah RM48,359 dan menerima potongan...

Penjawat awam di Jepun terpaksa memulangkan gaji berjumlah RM48,359 dan menerima potongan gaji selama enam bulan kerana selalu merokok ketika waktu bekerja

OSAKA – Seorang penjawat awam wilayah Osaka, Jepun dilaporkan terpaksa menerima ‘hukuman’ potongan gaji sebanyak 10% setiap bulan untuk tempoh masa enam bulan dan diarahkan untuk memulangkan sejumlah wang bernilai 1.44 juta yen (RM48,359.84) kepada pihak majikannya hanya kerana telah “mencuri” masa kerja sebanyak 4,512 kali untuk merokok.

Wikipedia

Menurut laporan laman The Mainichi, kakitangan berkenaan telah melakukan perkara berkenaan sepanjang tempoh perkhidmatannya yang berjumlah 14 ½ tahun. 

Tindakan yang diumumkan pada 20 Mac lalu ini secara keseluruhannya melibatkan tiga orang pekerja dari Bahagian Kewangan di pejabat wilayah berkenaan dan masing-masing menerima tindakan potongan 10% dari gaji bulanan mereka yang berkuatkuasa selama enam bulan.

Antara tiga orang kakitangan terlibat, salah seorangnya daripadanya adalah seorang kakitangan berumur 61 tahun yang didakwa telah ‘mencuri’ masa kerja sebanyak 355 jam dan 19 minit untuk merokok ketika waktu bekerja. Dapatan ini adalah hasil daripada siasatan dalaman yang dilakukan oleh pihak majikan.

Gambar hiasan. (Asad/Unsplash)

Habit buruk yang dilakukan oleh kakitangan berkenaan pada mulanya dihidu apabila Bahagian Sumber Manusia di pejabat itu menerima aduan tentang perkara itu dan setelah disiasat dengan teliti oleh penyelia pejabat, barulah tindakan berkenaan dikenakan. 

Berdasarkan laporan, pada mulanya pejabat itu telah memberi amaran kepada ketiga-tiga kakitangan berkenaan sebagai langkah pertama sebelum tindakan diambil. Namun, selepas penyelia berkenaan secara senyap mengekori kakitangan yang terlibat, mereka bertiga dilihat masih lagi berdegil dan tetap juga melakukan perkara yang sama berulang-kali. 

Gambar hiasan. (Pawel Czerwinski/Unsplash)

Selain itu, apabila satu soal siasat diadakan pada bulan Disember 2022 sebelum tindakan akhirnya diambil pada tahun ini, ketiga-tiga kakitangan itu juga didakwa telah menipu dengan menafikan bahawa mereka telah merokok sewaktu masa bekerja setelah menerima amaran.

Disebabkan oleh keinginan mereka yang sangat kuat untuk merokok dalam waktu kerja, pejabat itu akhirnya terpaksa mengambil tindakan yang dinyatakan kerana kesalahan yang dilakukan ini telah melanggar ikrar penjawat awam di bawah Akta Perkhidmatan Awam Tempatan Jepun.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI