32.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalNew Zealand haramkan TikTok daripada peranti Parlimen, memetik risiko 'tidak boleh diterima'

New Zealand haramkan TikTok daripada peranti Parlimen, memetik risiko ‘tidak boleh diterima’

New Zealand memulakan langkah untuk mengharamkan aplikasi TikTok milik China daripada semua peranti parlimen, dengan memetik tahap risiko “tidak boleh diterima” yang ditimbulkan oleh aplikasi video pendek popular itu.

Ketua Eksekutif Perkhidmatan Parlimen New Zealand Rafael Gonzalez-Montero berkata pada 17 Mac bahawa TikTok yang dimiliki oleh firma ByteDance yang berpangkalan di Beijing akan dialih keluar daripada “semua peranti yang mempunyai akses kepada rangkaian parlimen.”

Bagaimanapun, beliau berkata “mereka yang memerlukan aplikasi untuk melaksanakan tugas demokratik mereka” mungkin diberikan pengecualian daripada larangan itu, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Parlimen New Zealand.

Logo TikTok (Gambar oleh Mario Tama / Getty Images)

“Keputusan ini telah dibuat berdasarkan analisis pakar kami sendiri dan selepas perbincangan dengan rakan sekerja merentasi kerajaan dan antarabangsa,” kata Gonzalez-Montero.

“Berdasarkan maklumat ini, Perkhidmatan Parlimen telah menentukan bahawa risiko tidak boleh diterima dalam persekitaran Parlimen New Zealand semasa,” tambahnya, tanpa menghuraikan apakah risiko aplikasi itu.

Perdana Menteri New Zealand Chris Hipkins enggan memberikan butiran lanjut mengenai risiko keselamatan yang dikaitkan dengan TikTok, sambil mengatakan beliau belum menerima taklimat mengenai perkara itu, menurut media tempatan.

“Saya menjangkakan jabatan dan agensi, termasuk Parlimen, akan mempertimbangkan nasihat GCSB dan membuat keputusan itu,” katanya yang merujuk kepada Biro Keselamatan Komunikasi Kerajaan.

Jurucakap TikTok memberitahu The Epoch Times melalui e-mel bahawa syarikat itu kecewa dengan keputusan Parlimen New Zealand, dengan mengatakan ia dibuat “tanpa perundingan dengan, atau pemberitahuan kepada TikTok.”

“Keselamatan data adalah yang paling penting buat TikTok, dan tiada bukti yang menunjukkan bahawa TikTok menimbulkan risiko keselamatan kepada warga New Zealand. Kami percaya adalah penting untuk membuat keputusan berdasarkan fakta, bukan maklumat yang salah,” kata jurucakap itu.

“Kami telah menulis kepada Perkhidmatan Parlimen, menawarkan untuk melibatkan diri dan mendapatkan penjelasan mengenai keputusan mereka dan kami berharap dapat bekerjasama dengan mereka dalam menangani sebarang isu yang dikenal pasti dalam analisis mereka,” tambah TikTok.

Data kerajaan adalah sensitif

New Zealand merupakan negara terbaharu yang mengharamkan TikTok daripada peranti parlimen, berikutan tindakan serupa oleh Amerika Syarikat dan Kanada. United Kingdom pada 16 Mac juga mengharamkan TikTok daripada digunakan oleh peranti kerajaan.

Canselor UK Kadipaten Lancaster Oliver Dowden berkata keputusan itu berdasarkan semakan rasmi yang menyimpulkan bahawa “jelas untuk menyatakan bahawa kemungkinan terdapat risiko tentang bagaimana data sensitif kerajaan diakses dan digunakan oleh platform tertentu.”

“Aplikasi media sosial mengumpul dan menyimpan sejumlah besar data pengguna, termasuk kenalan, kandungan pengguna dan data geolokasi. Pada peranti kerajaan, data itu boleh menjadi sensitif,” katanya.

Sementara itu, TikTok mendakwa bahawa ia mungkin berhadapan larangan sepenuhnya di Amerika Syarikat melainkan syarikat induknya, ByteDance, menjual kepentingannya di negara itu.

Pengawal selia Amerika Syarikat untuk pelaburan asing, Jawatankuasa Pelaburan Asing Amerika Syarikat telah mengeluarkan amaran kepada TikTok, syarikat itu mendedahkan kepada Reuters.

TikTok mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna di Amerika Syarikat, dengan ramai yang memperoleh pendapatan daripada aplikasi itu. Sesetengah penggubal undang-undang dan pakar keselamatan telah menyifatkan aplikasi itu sebagai “belon pengintip ke dalam telefon anda.”

Selaras dengan tindakan yang diambil oleh pemimpin global, Rumah Putih pada 20 Februari mengarahkan TikTok dihapuskan daripada semua peranti dan sistem kerajaan untuk memastikan data milik kerajaan Amerika Syarikat adalah selamat.

Sekadar Gambar Hiasan / Pexels

‘Aplikasi Cuci Otak’

The Epoch Times sebelum ini mendedahkan ByteDance telah menggaji ahli Parti Komunis China (PKC) dalam kedudukan tertingginya.

Syarikat itu, seperti kebanyakan organisasi di China, terikat dengan Undang-Undang Perisikan Kebangsaan rejim, yang memerlukan semua organisasi dan rakyat untuk “menyokong, membantu dan bekerjasama dengan usaha perisikan negara.”

TikTok telah memberitahu data peribadi pengguna yang dikumpul oleh aplikasi itu boleh diakses dari jauh di China tetapi menafikan ia telah atau akan memberikan data itu kepada PKC. Janji itu tidak banyak memberi jaminan kepada pakar keselamatan yang memberi amaran supaya tidak mempercayai rejim China yang dikuasai PKC.

Arthur Herman, seorang felo kanan di badan pemikir A.S, Institut Hudson, sebelum ini memberitahu The Epoch Times bahawa aplikasi itu menuai sejumlah besar data yang boleh digunakan untuk menggambarkan, dalam kes Amerika Syarikat, “di mana kelemahan Amerika terletak.”

Algoritmanya juga boleh menjadikan aplikasi itu sebagai “aplikasi pencuci otak” dengan menapis kandungan yang tidak disukai oleh PKC, kata Herman.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI