27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalPembuat dasar Kesatuan Eropah haramkan TikTok kepada kakitangan ekoran kebimbangan keselamatan

Pembuat dasar Kesatuan Eropah haramkan TikTok kepada kakitangan ekoran kebimbangan keselamatan

Aplikasi perkongsian video pendek TikTok telah diharamkan di dua institusi pembuat dasar terbesar Kesatuan Eropah (EU) ekoran kebimbangan mengenai keselamatan siber dan promosi agenda Beijing di luar negara.

TikTok, yang dimiliki oleh syarikat ByteDance Ltd berpangkalan di China, telah dikritik secara meluas kerana kandungan toksiknya dan diharamkan oleh beberapa negara serta 25 negeri di Amerika Syarikat berikutan kebimbangan mengenai perkongsian data dengan Beijing dan promosi agenda Parti Komunis China.

Ketua industri EU Thierry Breton, yang mengumumkan larangan itu oleh Suruhanjaya Eropah, enggan menyatakan sama ada suruhanjaya itu tertakluk kepada sebarang insiden yang melibatkan TikTok.

Logo TikTok (Gambar oleh Dado Ruvic / Reuters)

Langkah itu diputuskan ketika China dan blok Barat secara jelas memperkatakan pendirian dan persaingan masing-masing dengan kedua-duanya terlibat dalam beberapa insiden berkaitan bermula belon pengintip sehingga pengeluaran cip komputer.

Suruhanjaya Eksekutif EU berkata dalam satu kenyataan bahawa keputusan itu akan terpakai dan dikuatkuasakan dalam hal kerja, telefon bimbit serta peranti peribadi.

“Untuk meningkatkan keselamatan siber, Lembaga Pengurusan Korporat Suruhanjaya telah memutuskan untuk menggantung penggunaan aplikasi TikTok pada peranti korporatnya dan peranti peribadi yang didaftarkan dalam perkhidmatan peranti mudah alih Suruhanjaya,” katanya dalam satu kenyataan.

“Langkah ini bertujuan untuk melindungi Suruhanjaya daripada ancaman dan tindakan keselamatan siber yang mungkin dieksploitasi untuk serangan siber terhadap persekitaran korporat Suruhanjaya,” tambahnya.

TikTok menyatakan rasa kecewa dengan larangan itu dan telah mengambil keputusan untuk melancarkan usaha baharu bagi meredakan kebimbangan pemimpin Eropah terhadap ancaman keselamatan data.

Parlimen Eropah berkata pihak mereka menyedari tindakan Suruhanjaya berkenaan dan telah mengambil maklum mengenainya. 

“Perkhidmatan berkaitan juga memantau serta menilai semua kemungkinan pelanggaran data yang berkaitan dengan aplikasi dan akan mempertimbangkan penilaian Suruhanjaya Eropah sebelum merumuskan cadangan kepada pihak berkuasa Parlimen Eropah,” kata seorang jurucakap.

Presiden Parlimen EU, Roberta Metsola dan Setiausaha Agung, Alessandro Chiocchetti kemudian dalam satu kenyataan pada 1 Mac telah memutuskan larangan TikTok daripada digunakan atau dimuat turun pada peranti kakitangan kerajaan seperti telefon bimbit, tablet atau komputer mulai 20 Mac. 

TikTok telah mendapat tekanan daripada EU untuk mematuhi peraturan digital baharu akan datang yang bertujuan untuk mendapatkan platform dalam talian yang besar untuk membersihkan kandungan toksik dan menyalahi undang-undang bersama-sama dengan peraturan privasi data yang ketat blok Eropah.

Gambar oleh Drew Angerer / Getty Images

Larangan TikTok di negara lain

TikTok dan berpuluh-puluh aplikasi dari negara China yang lain telah diharamkan di India pada Jun 2020, atas kebimbangan mengenai potensi bahayanya terhadap keselamatan dan integriti negara.

Taiwan mengharamkan TikTok dan beberapa aplikasi China lain pada peranti milik kerajaan dan pada Disember 2022 melancarkan siasatan ke dalam aplikasi media sosial berhubung operasi haram yang disyaki di negara pulau itu.

Kongres Amerika Syarikat meluluskan rang undang-undang pada Disember 2022 untuk mengharamkan sepenuhnya TikTok pada peranti persekutuan. Rang undang-undang itu masih belum ditandatangani oleh Presiden Joe Biden.

Boise State University, University of Oklahoma, University of Texas-Austin dan West Texas A&M University merupakan beberapa institusi pengajian tinggi Amerika Syarikat yang telah mengharamkan TikTok pada peranti universiti dan rangkaian Wi-Fi.

Texas, Maryland, Alabama dan Utah adalah antara 25 negeri di Amerika Syarikat yang telah mengeluarkan arahan kepada kakitangan agar tidak menggunakan TikTok pada peranti kerajaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI