31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalKima gergasi berusia lebih 200 tahun ditemui di pantai Amerika Syarikat

Kima gergasi berusia lebih 200 tahun ditemui di pantai Amerika Syarikat

Seorang lelaki di Amerika Syarikat telah menemui kima seberat lebih sekilogram di luar pantai Florida. Para penyelidik menganggarkan kima gergasi itu berusia 214 tahun, menjadikannya moluska keempat tertua di dunia yang pernah direkodkan.

Menurut laporan Tallahassee Democrat pada 27 Februari, lelaki itu yang dikenali Blaine Parker sedang mengumpul kerang di Alligator Point, Pulau St. James, di Franklin County apabila secara tidak sengaja menemui kima gergasi, Ocean Quahog atau Arctica islandica berukuran 15.2 cm panjang dan seberat 1.2 kg.

Facebook

Blaine berkata kima itu cukup berat untuk masakan dua hidangan sup makanan laut, dan cangkerangnya cukup besar untuk dijadikan mangkuk sup.

“Kami mahu memakannya, tetapi kami memikirkannya seketika dan fikir ia mungkin istimewa. Jadi, kami buat keputusan tidak membunuhnya,” kata Blaine.

Blaine Parker kemudiannya menghantar kima gergasi itu ke Gulf Specimen Marine Lab untuk proses mengenalpasti spesies. Penyelidik di makmal itu mengesahkan ia jauh lebih besar daripada spesies kerang biasa. Kima seperti ini, yang agak biasa terdapat di Atlantik Utara, biasanya mampu membesar antara 7.1cm hingga 10.9cm panjang.

Facebook

Blaine Parker, graduan Kolej Eckerd baru-baru ini menerima ijazah dalam kajian alam sekitar dan sains marin, berkata usia kima boleh dinilai dengan berapa banyak lapisan pada kulit cangkerangnya, dengan setiap lapisan mewakili setahun.

Memandangkan kima itu mempunyai 214 lapisan tekstur kulit, ini bermakna ia mungkin berusia 214 tahun, yang bermakna ia dilahirkan pada 1809, tahun yang sama Abraham Lincoln, Presiden Amerika Syarikat yang ke-16 dilahirkan.

Makmal itu berkata kima berkenaan dipercayai moluska keempat tertua pernah direkodkan. Menurut Guinness Book of World Records, moluska tertua yang diketahui ialah kerang yang ditemui di luar pantai Iceland pada tahun 2007, yang mana usia disahkan ialah 507 tahun.

Facebook

Penyelidik pada asalnya menganggarkan umur kerang itu antara 405 dan 410 tahun berdasarkan tekstur cangkerangnya, tetapi pada 2013 mereka menentukan ia berumur 507 tahun dengan kaedah pengenalan seperti anatomi yang lebih kompleks. Kerana ia dilahirkan pada Dinasti Ming di China, kerang itu dinamakan ‘Ming’.

Bagi kima ‘Aber-clam Lincoln’ yang ditemui Blaine, beliau dan penyelidik makmal bersetuju untuk melepaskannya semula ke laut di perairan Teluk Mexico pada 24 Februari.

“Kami tidak fikir dia akan melakukannya dengan baik berada dalam kurungan. Dan saya fikir dia mempunyai hak untuk berada di alam liar,” kata Blaine Parker.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI