31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalRemaja perempuan dari Sichuan larikan diri selepas ibu bapa menjualnya untuk kahwin...

Remaja perempuan dari Sichuan larikan diri selepas ibu bapa menjualnya untuk kahwin paksa dengan harga RM170K

Seorang gadis berusia 16 tahun menjadi tajuk utama negara China selepas remaja itu melarikan diri secara dramatik daripada menjadi mangsa kahwin paksa selepas ibu bapa menjualnya kepada keluarga lain demi wang.

Remaja itu diheret keluar dari asrama tempatnya bekerja di wilayah selatan Guangdong dan dipaksa masuk ke dalam kereta oleh pengantin lelaki dan keluarganya pada awal bulan ini.

Gadis berkenaan berjaya melarikan diri tidak lama kemudian selepas tiba di stesen servis kenderaan di wilayah autonomi Guangxi Zhuang, di mana dia memberitahu pekerja di sana, “Ibu bapa menjual saya kepada mereka,” sebelum mereka menghubungi polis untuknya.

Gambar The Paper

Ibu bapa gadis itu telah menjualnya pada harga AS$38,000 (RM170,088) kepada seorang lelaki di kampung asal mereka yang berniat untuk mengahwininya tanpa persetujuan.

Akibatnya, gadis itu telah melarikan diri dari rumahnya di barat daya wilayah Sichuan dan bekerja sebagai pekerja asing di sebuah kilang di Guangdong.

Lelaki itu dan beberapa ahli keluarga kemudiannya telah mencari gadis berkenaan yang akhirnya menemuinya sedang bekerja di sebuah kilang lalu mengheretnya keluar dari asrama dan memaksanya masuk ke dalam kereta, untuk membawanya pulang kembali ke Sichuan, kira-kira 1,500km jauh dari Guangdong.

Apabila mereka berhenti berehat di stesen servis kereta di lebuh raya, gadis itu menggunakan peluang itu untuk melarikan diri sekali lagi, memberitahu penculiknya yang dia perlu menggunakan tandas. Dia kemudian meminta pekerja stesen membantunya untuk menghubungi polis.

Tiga hari kemudian, bapa dan abang gadis itu tiba di daerah tersebut untuk mengambilnya. Pegawai hal ehwal sivil tempatan dan wanita memujuk keluarganya untuk menggugurkan idea perkahwinan paksa itu kerana ia menyalahi undang-undang. Pegawai yang berkenaan juga memberikan bimbingan psikologi sebelum keluarganya membawa gadis itu pulang ke Sichuan.

Gambar The Paper

“Sekiranya tidak bertemu kamu, saya tidak akan tahu apa yang akan berlaku kepada saya. Saya sangat berterima kasih,” kata remaja malang berkenaan kepada pekerja stesen servis itu.

Umur sah minimum untuk berkahwin di China ialah 22 tahun untuk lelaki dan 20 tahun untuk wanita. Walaupun begitu, tidak jelas sama ada penculiknya atau ahli keluarga yang menjualnya telah ditahan pihak berkuasa atau mungkin bakal berhadapan hukuman undang-undang.

Kekurangan butiran mengenai apa-apa tindakan yang akan diambil dan fakta remaja perempuan itu dibenarkan kembali kepada pangkuan keluarga yang telah menjualnya sejak mula insiden berlaku menyebabkan ramai netizen negara itu bimbang tentang keselamatannya.

“Saya bimbang keluarganya akan mengawalnya dengan lebih teliti. Jadi, lebih sukar buatnya untuk melarikan diri jika perkara terjadi lagi,” tulis seorang pengguna Weibo.

“Apabila dia melaporkannya kepada polis, harapannya adalah untuk dapat diselamatkan daripada nasib malang dan mengelak pulang ke rumah,” komen seorang lagi.

Gambar The Paper

Perkahwinan yang diatur secara paksa demi mendapatkan wang tunai, atau menetapkan harga pengantin perempuan masih berlaku di China yang biasanya ditemui di beberapa wilayah terutamanya kawasan pedalaman dan terpencil, di mana idea feudal tentang perkahwinan, jantina dan persetujuan masih berterusan.

Jika idea perkahwinan paksa ini berlaku dan aduan diterima daripada mangsa, pihak polis biasanya menjadi orang tengah antara keluarga daripada menahan sesiapa yang terlibat atau meneruskan pertuduhan jenayah.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI