25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGaya HidupCikgu ini amat disayangi semua anak murid, salam peluk cium macam ibu...

Cikgu ini amat disayangi semua anak murid, salam peluk cium macam ibu sendiri

Peranan guru adalah penting dalam membentuk generasi masa hadapan kerana seorang guru berkewajiban mendidik anak bangsa menjadi insan berguna yang mampu memberi jasa bakti kepada masyarakat.

Prinsip ini dipegang Gaithiry Chandra Segaran, 28 tahun, yang merupakan seorang guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Kementah, Kuala Lumpur dan sudah berkhidmat di sekolah berkenaan selama hampir tiga tahun.

Gambar mStar

Melalui satu video tular di TikTok, Gaithiry dilihat dikerumuni anak muridnya yang mahu bersalaman dan memeluk cium, malahan ada yang bergurau dengan ‘cekik mesra’ sehingga ramai yang tertanya-tanya apakah rahsia hubungan anak murid-guru yang akrab ini.

“Sebagai seorang guru, hubungan dua hala antara anak murid dengan kita sangat penting. Kita tak boleh biar hanya guru sahaja yang bercakap dan anak murid kena mendengar sepanjang masa.

Instagram

“Kalau nak jadikan proses pengajaran dan pembelajaran itu menarik, pertama sekali kita kena pastikan anak murid itu selesa untuk berbual dengan kita.

“Sejak kecil lagi cita-cita saya memang hendak  jadi seorang guru, saya suka kerjaya ini dan sayang anak murid saya,” kata Gaithiry kepada mStar.

Instagram

Gaithiry yang merupakan guru kelas tahun satu memberitahu beliau perlu belajar untuk mendekati anak muridnya memandangkan mereka masih baharu di alam persekolahan.

“Saya dipertanggungjawabkan mengajar empat kelas untuk subjek Bahasa Melayu dan Matematik dengan setiap bilik darjah ada 40 lebih anak murid.

“Jadi apabila kita mengajar murid umur tujuh tahun ni, kita kena tahu macam mana nak tangani dan berkomunikasi dengan mereka.

“Saya cuba kenali mereka dengan lebih dekat, maka dari situ kita boleh jadi rapat tanpa mengira kaum, bangsa dan agama,” kata Gaithiry yang merupakan guru lepasan Institut Pendidikan Guru (IPG) Ulu Kinta, Perak.

Instagram

Guru ini memuji kesemua anak muridnya yang sentiasa berkelakuan baik.

“Saya memang kagum melihat anak murid saya, mereka ini walaupun umur baru tujuh tahun tapi sudah tahu macam mana nak menghormati cikgu-cikgu dan orang yang lebih tua dari mereka.

“Saya tak boleh cari apa-apa kelemahan dalam diri mereka. Mereka dengar apa yang kita cakap. Tak melawan. Dari segi sikap memang A+.

“Tapi seperti biasa la… sebab mereka masih kanak-kanak, ada juga kenakalan tu dan ada yang manja.

“Kita sebagai seorang guru kena tahu macam mana hendak kawal mereka dengan cara yang sepatutnya,” ujar Gaithiry.

Menyentuh mengenai kaedah pengajaran pula, Gaithiry berkata perkara paling utama baginya adalah untuk mewujudkan suasana bilik darjah yang menyeronokkan.

Instagram

“Dalam kelas saya ni ada berpuluh-puluh murid, ada yang diakui bijak, cepat tangkap apa yang diajar dan ada juga yang memerlukan perhatian lebih daripada guru.

“Tapi pokok pangkalnya, kita sebagai guru kena cuba untuk tarik minat murid dalam kelas itu, jadikan suasana seronok. Bila kita dah dapat tangkap mereka punya perhatian, barulah mereka akan fokus.

“Contohnya untuk subjek Matematik, murid pun tahu subjek ini bosan dan susah. Jadi saya sebagai seorang guru kena ada daya usaha, bukan hanya masuk kelas, bawa ‘marker’ dan menulis di papan putih

“Sebab itu dalam video TikTok boleh tengok saya bawa bahan bantu mengajar dalam kelas untuk berinteraksi dengan murid. Saya akan buat aktiviti supaya minda mereka berada dalam kelas itu,” terang Gaithiry.

Gaithiry juga sedar disebabkan usahanya untuk mendekati anak murid, dia kini mendapat tempat istimewa di hati mereka.

Instagram

“Saya sebagai seorang India memang kagum bila anak murid semua datang berebut untuk bersalam dengan saya, rasa macam persekitaran baru.

“Yang paling teruja bila dekat mana pun anak murid jumpa saya, mereka akan datang hendak peluk saya. Sampai guru-guru lain pun ada yang cemburu.

“Mereka bertanya mengapa anak murid ni semua asyik nak peluk Cikgu Gaya je. Perkara macam ni la yang buatkan saya semangat datang sekolah mengajar,” kata Gaithiry.

Walaupun begitu, Gaithiry tidak menafikan video tular yang dikongsikannya mendapat kecaman sesetengah warga maya kerana dikatakan mendedahkan wajah anak muridnya.

“Jadi saya nak beritahu kepada mereka di luar sana, ibu bapa anak murid memang benarkan saya untuk buat video macam itu walaupun nampak wajah anak mereka.

Instagram

“Mereka sangat menyokong. Dulu video saya pun ada masuk ‘for you page’ (fyp), ibu bapa cakap ia okay kalau video itu berniat baik. Lain la kalau video itu saya pukul anak orang ke dan sebagainya.

“Pihak ibu bapa pun tak ada masalah dengan perkara ini. Jadi sepatutnya tiada isu juga tentang video ini. Video itu cuma menunjukkan anak murid memberikan kasih sayang kepada gurunya.

“Tujuan saya muat naik video dekat TikTok tu pun sebab nak dijadikan sebagai inspirasi kepada yang lain. Jadikan pembakar semangat kepada mereka. Supaya jangan takut untuk menceburi bidang perguruan,” kata Cikgu Gaithiry kesayangan semua anak murid ini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI