25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaInspirasiMaklum penyakit arwah adik Zarif tidak boleh diubati, petugas hospital sebak beri...

Maklum penyakit arwah adik Zarif tidak boleh diubati, petugas hospital sebak beri pelukan terakhir buatnya

Seorang ibu bernama Anna baru-baru ini berkongsi kenangan di laman Instagram yang memaparkan hari-hari terakhir bersama arwah anaknya, Zarif yang meninggal dunia akibat kegagalan buah pinggang. 

Dalam paparan video yang amat menyedihkan, jururawat di Hospital Tuanku Azizah di Kuala Lumpur dilihat menangis dan memeluk Allahyarham Zarif sebelum mengucapkan selamat tinggal kepadanya selepas keluar dari hospital.

Instagram

Mereka telah sedia maklum bahawa penyakit arwah tidak boleh dirawat dan tiada lagi ubat tertinggal yang boleh membantu. Anna membawa anak lelakinya pulang dan 9 hari kemudian, Zarif meninggal dunia.

Bermula hampir 3 tahun lalu pada Mei 2020, Anna memutuskan untuk berkongsi hantaran perjalanan getir arwah anaknya berjuang melawan penyakit, tetapi kali ini beliau memberi dedikasi khas kepada petugas barisan hadapan hospital sebagai tanda penghargaan kerana menjaga Allahyarham Zarif dengan begitu baik sekali.

Instagram

“Terima kasih jururawat yang dikasihi atas penjagaan dan kasih sayang anda terhadap Zarif,” kata Anna.

Dalam hantarannya, Anna turut memberitahu rawatan dialisis Zarif bermula pada 2018, dan anaknya perlu menjalani proses itu 3 kali seminggu. Setiap sesi akan mengambil masa kira-kira 4 jam.

Bagi seorang kanak-kanak, proses itu bukan sahaja memakan masa bahkan begitu sukar memandangkan toleransi kanak-kanak menjalani rawatan jauh lebih lemah berbanding orang dewasa.

Instagram

“Kesan sampingannya seperti sakit kepala, muntah, kejang perut dan kaki dengan Zarif perlu dipantau secara teliti semasa proses itu,” jelas Anna.

Ibu cekal ini menambah jururawat di hospital itu juga telah menjadi sebahagian daripada keluarga Zarif, dan ia bukan sahaja kerana kemahiran dan kesabaran mereka melayan arwah bahkan jumlah masa yang dihabiskan bersama anak syurga ini.

Anna memaklumkan arwah anaknya disahkan menghidap PUV (Posterior Urethral Valve), dan penyakit itu dikesan sejak Zarif masih dalam kandungan.

PUV adalah panyakit yang menganggu saluran keluar air kencing Zarif. Air kencing akan berpatah balik dari pundi kencing ke salur ureter dan buah pinggangnya dan ia menyebabkan buah pinggang membengkak lalu menyebabkan kerosakan kepada buah pinggangnya,” jelas Anna.

Instagram

Anna menambah, walaupun dengan proses pembedahan pembetulan, kerosakan pada buah pinggang tidak dapat dipulihkan, dan arwah mempunyai fungsi buah pinggang 70:30. Keadaan menjadi lebih teruk apabila Zarif berumur 10 tahun, dan arwah dimasukkan ke ICU selepas rebah pada 31 Disember 2017.

Salam takziah buat Anna sekeluarga dan terima kasih kepada para petugas hospital yang telah bertungkus lumus menjaga Allahyarham adik Zarif dengan terbaik di sepanjang 12 tahun hayatnya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI