29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupAnak gorila yang hanya rasa selamat berada dalam dakapan penjaganya yang satu...

Anak gorila yang hanya rasa selamat berada dalam dakapan penjaganya yang satu ini

Ikatan perhubungan kasih sayang manusia dan haiwan bukan sekadar terhad kepada haiwan peliharaan anjing dan kucing sahaja. Walaupun haiwan itu hidup di alam liar dan dianggap berbahaya tetapi mereka juga tetap boleh membina hubungan dengan manusia. 

Ini dibuktikan apabila anak gorila yang yatim piatu tidak mahu berenggang dengan penjaganya selepas diselamatkan. Contoh hubungan kasih sayang antara manusia dan haiwan liar yang tidak mengenal sempadan.

Seekor anak gorila yang dinamakan Bobga, telah dibawa ke Pusat Hidupan Liar Limbe, sebuah tempat perlindungan hidupan liar di Cameroon, Afrika ketika dia baru berusia beberapa minggu.

Facebook

Bobga kehilangan ibu dan bapa akibat pemburuan haram dan dia dijual sebagai haiwan peliharaan di pasaran gelap. 

Peluangnya untuk hidup sangat tipis, tetapi syukur, gorila kecil ini diselamatkan tepat pada masanya apabila dia dijaga oleh kakitangan di pusat perlindungan dan pemuliharaan haiwan Limbe.

Disebabkan masa silamnya yang sangat buruk, Bobga berkeras untuk tidak mempercayai manusia. 

Facebook

Namun, semuanya berubah apabila dia bertemu dengan Alvin Muma, seorang sukarelawan di Pusat Hidupan Liar Limbe. Dia tidak lama kemudian menemui cinta dalam diri Alvin dan menyedari manusia juga ada yang berhati teramat baik dan penyayang. 

Alvin tidak tahu apa-apa yang akan boleh menggantikan kasih sayang dalam sebuah keluarga gorila dengan sifat mereka, tetapi dia cuba sedaya upaya untuk membuatkan Bobga berasa selesa dan gembira.

Facebook

Hubungan kasih sayang yang erat dan manis antara kedua-duanya telah berjaya dirakam dalam beberapa siri gambar yang menyentuh hati. Laura Craddock, penyelaras Pengumpulan Dana dan Komunikasi pusat itu, mengambil gambar dan berkongsinya di platform media sosial. 

Dalam beberapa gambar, Bobga boleh dilihat memeluk Alvin sambil berasa amat selesa tidur dalam pelukannya. Momen ini mencairkan hati sesiapa sahaja yang melihatnya.

Facebook

“Adalah penting buat seekor gorila yatim piatu, seperti Bobga, untuk berasa selamat dan terjamin dalam dakapan penjaganya dan gambar-gambar ini merakam detik-detik belaian kasih sayang yang manis dan lembut antara Bobga dengan salah seorang penjaganya yang berdedikasi, Alvin,” kata Craddock.

“Mencari makan, bermain, mempelajari kemahiran sosial, merangsang rasa ingin tahu, memanjat dan belajar dandanan kesemuanya adalah elemen penting dalam pemulihannya,” jelasnya.

Facebook

Tambah Craddock, “Kami menyediakan peluang kedua kepada haiwan yang tidak berdaya ini, mendidik masyarakat setempat tentang perlindungan alam sekitar dan menyediakan pekerjaan alternatif kepada komuniti bekas pemburu. Momen kelembutan perhubungan istimewa antara Bobga dengan salah seorang penjaganya yang berdedikasi.”

Ikatan perhubungan manusia-haiwan liar yang sangat comel dan menyentuh hati.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI