30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGlobalRatusan burung hitam berkepala kuning tiba-tiba rebah dari langit timbulkan persoalan misteri

Ratusan burung hitam berkepala kuning tiba-tiba rebah dari langit timbulkan persoalan misteri

Ratusan ekor burung hitam berkepala kuning dilaporkan tiba-tiba rebah dari langit dalam kejadian di Chihuahua, Mexico pada 7 Februari lalu.

CBS News melaporkan kejadian aneh berkenaan berlaku kira-kira pukul 5 pagi melibatkan sekumpulan burung yang sedang berhijrah ke Mexico dari utara Kanada.

Twitter

Rakaman kamera keselamatan menunjukkan sekumpulan ratusan burung berwarna hitam tiba-tiba jatuh ke atas sebuah rumah.

Media tempatan, Reporte Cuauhtémoc melaporkan pakar pada awalnya percaya burung-burung itu mungkin mati disebabkan terhidu asap toksik.

Mereka juga menyangka kawanan burung berkenaan mungkin mati akibat terkena kabel janakuasa elektrik sekaligus terkena renjatan.

Tetapi difahamkan misteri terus menyelubungi fenomema aneh tersebut, malah ada pakar cuba mencadangkan pelbagai penjelasan dengan apa yang telah berlaku.

Twitter

Pada 9 Februari, stesen radio tempatan La Ranchera de Cuauhtémoc berkata beberapa pakar percaya burung-burung itu jatuh kerana telah hilang kestabilan.

Ia didakwa hilang kestabilan ketika sedang terbang secara tiba-tiba sebelum bertembung antara satu sama lain dan terjatuh ke tanah serta-merta.

Bagaimanapun ada pakar lain berpendapat kumpulan burung itu tiba-tiba rebah disebabkan faktor ancaman daripada haiwan pemangsa lain atau burung pemangsa lebih besar.

Seorang pakar ekologi, Richard Broughton berkata burung-burung itu tiba-tiba terjatuh mungkin dipercayai berpunca daripada ancaman burung pemangsa.

Twitter

Teori itu disokong dengan hujah iaitu burung pemangsa biasanya akan membentuk satu gerakan pusaran yang mencengkam sebelum menghalau mangsanya ke tanah.

Menyebabkan burung-burung yang berada di kawasan rendah akan hilang arah dan terus terhempas ke tanah.

“Ini kelihatan seperti burung pemangsa misalnya peregrine atau helang telah mengejar kawanan burung jalak sehingga menyebabkan ia terpaksa terbang ke kawasan yang lebih rendah sehingga terhempas.

“Anda boleh melihat mereka bertindak seperti gelombang pada mulanya dan seolah-olah disiram dari atas (pergerakan burung jatuh dari langit),” jelasnya.

Facebook

Walaupun kejadian itu dianggap pelik namun difahamkan ia bukanlah kali pertama pernah berlaku.

Kejadian hampir serupa melibatkan kira-kira 200 ekor burung jatuh dari langit di Pembrokeshire, Wales pada tahun lalu.

Kejadian misteri itu sempat disaksikan oleh seorang lelaki yang bekerja di kawasan berhampiran.

Dia mendakwa terdengar bunyi seperti dentuman yang kuat apabila melihat sekumpulan burung mendarat di atas keretanya secara tiba-tiba.

Facebook

“Ia seperti terdapat ratusan burung di langit dan tiba-tiba ia jatuh ke tanah. Ia bukanlah sesuatu yang pernah saya alami sebelumnya,” jelasnya.

Malah, situasi sama berlaku di Delta, British Columbia, pada 2018 apabila kira-kira 200 anak burung jatuh ke tanah.

Perkhidmatan Hidupan Liar Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Kanada berkata kumpulan burung itu dikejar oleh seekor burung lebih besar sehingga menyebabkan 42 ekor daripadanya terbunuh.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI