30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupLupa diri hidap skoliosis, wanita ini cekal usahakan perniagaan cuci karpet

Lupa diri hidap skoliosis, wanita ini cekal usahakan perniagaan cuci karpet

Apabila memiliki impian yang ingin dicapai, anda akan memecahkan semua halangan dan mengharungi setiap cabaran untuk mencapainya.

Seorang pengguna Twitter berkongsi perjalanan perniagaan yang diusahakan bersama abangnya yang bermula sejak beberapa tahun lalu.

Afiqah menghidap skoliosis iaitu keadaan lengkung tulang belakang yang tidak normal, menceritakan bagaimana beliau dan abangnya memulakan ‘Perkhidmatan Pembersihan Anak Ibu’ iaitu perkhidmatan pembersihan karpet, tilam, kereta, sofa dan lain-lain.

Twitter

Dalam video yang dikongsi Afiqah, wanita kuat dan tabah ini mempamerkan dirinya mengangkat permaidani besar dengan selamba. Tulisnya dalam bebenang, “Setiap kali saya pergi ke rumah pelanggan untuk hantar dan ambil karpet, ramai yang penuh keraguan kerana saya ini perempuan, tambah keding pula tu.”

“Karpet pula berat. Tetapi saya sudah biasa. Mana yang saya tidak boleh lakukan, ada orang lelaki yang akan kendalikan. Alhamdulillah semua kepayahan ini adalah punca rezeki,” tulisnya.

Afiqah kemudian berkongsi bagaimana mengendalikan mesin pencuci karpet yang juga agak berat dan sukar untuk bergerak.

Twitter

“Mesin pembersih ini berat dan pada mulanya, sukar untuk belajar menggunakannya. Karpet yang kawal saya dan bukan saya yang kawal dia. Terbang kiri kanan dia yang bawa saya,” selorohnya.

Namun selepas bertahun-tahun berlatih, Afiqah berjaya mempelajari teknik menggunakannya dengan betul. “Selepas mengetahui cara menggunakannya, saya cuba mencari pelanggan di kawasan kejiranan. Permaidani pertama yang saya bersihkan adalah permaidani saya sendiri!” katanya.

Afiqah memberitahu perniagaan pembersihan karpet itu dimulakan sejak 5 tahun lalu bersama abangnya.

“Saya mengendalikan karpet yang saya mampu dan mana yang saya tidak mampu, saya serah kepadanya. Permaidani terbesar yang pernah kami kendalikan adalah lebih panjang daripada van. Tiga lelaki terpaksa memikulnya,” jelasnya.

Twitter

“Baru 5 tahun, pernah terfikir mahu jual sahaja semua mesin dan bekerja makan gaji macam biasa. Tetapi setiap kali terfikir mahu berhenti, saya berasa berat hati kerana saya telah berkorban terlalu banyak untuknya. Jadi saya tetap teruskan mencuci karpet sambil menangis,” tambah Afiqah.

“Ia adalah satu perasaan kepuasan yang sangat hebat apabila anda dapat mencuci permaidani yang kotor dan lusuh apabila dia kembali cantik. Seperti memberi peluang kedua kepada mereka,” kata Afiqah.

Sempena hari lahir abangnya, Afiqah menulis, “Hari ini adalah hari lahirnya. Saya harap kami tidak akan berputus asa dalam perniagaan ini. Menangis bersama dan semoga berjaya bersama. Dan harap kami tidak bertukar menjadi watak dalam filem yang berebut syarikat dan aset pada masa hadapan.”

Oleh kerana menghidap skoliosis, Afiqah memberitahu WOB yang beliau sering mengalami sakit belakang pada setiap malam selepas bekerja, tetapi menurutnya, “Ia tidak serius. Cuma sakit belakang yang biasa.”

Bebenang itu telah menarik perhatian netizen yang mendoakan perniagaan Afiqah dan abangnya berkembang dengan baik dan terus maju. Beberapa pengguna Twitter juga menyatakan kebimbangan mengenai keadaannya dan bagaimana dia boleh mengangkat barang berat setiap hari.

“Sungguh saya menangis lihat kamu dan abang kamu memulakan perniagaan sendiri. Saya faham perasaan penat buat bisnes dan fikiran mahu berputus asa itu.”

“Inilah yang mereka maksudkan dengan menjual cerita, bukan produk; kerana apabila seseorang dilaburkan secara emosi, mereka lebih berkemungkinan untuk membeli apa sahaja yang anda jual,” tulis seorang netizen.

“Gadis ini menghidap skoliosis tetapi masih kuat. Saya menghidap skoliosis dan saya tidak boleh mengendalikan barang berat. Semoga Allah permudahkan segalanya untuk kamu,” tulis netizen lain.

Syabas kepada Afiqah dan abangnya kerana tergolong dalam kalangan anak muda cekal dan terus kuat berazam untuk memajukan perniagaan mereka.

Diharapkan perniagaan ini terus berkembang maju pada masa hadapan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI