26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaGaya HidupTindak balas kanak-kanak yang disindir kerana menggunakan telefon uzur ini membuatkan mak...

Tindak balas kanak-kanak yang disindir kerana menggunakan telefon uzur ini membuatkan mak cik terkedu!

Seorang kanak-kanak disindir kerana menggunakan telefon uzur. Namun tindak balas kanak-kanak tersebut membuatkan si mak cik yang menyindirnya itu terkedu. Kejadian penuh pengajaran ini dikongsikan oleh seorang blogger menerusi hantaranya di Facebook.

Pada suatu hari ketika dalam perjalanan menaiki tren, Mr.YoyoYang terserempak dengan seorang kanak-kanak yang begitu fokus melihat telefon bimbitnya.

Kanak-kanak lelaki itu sedang menatal pelayar biarpun skrin telefon bimbit tersebut telah retak seribu. Bagi Mr.YoyoYang itu adalah satu pemandangan yang luar biasa kerana secara logiknya siapa lah yang masih mahukan telefon yang sudah uzur sedemikian.

Namun dalam suasana yang tenang itu, tiba-tiba seorang mak cik menegur kanak-kanak itu.

“Mengapa kamu masih menggunakan telefon seperti itu? Tergamak sungguh ibu bapa kamu memberikan telefon yang sudah rosak itu kepada kamu?”, kata mak cik yang sebenarnya turut sama memerhatikan gerak-geri kanak-kanak tersebut.

Menurut Mr.YoyoYang, dia berasa sedikit terganggu dengan pertanyaan mak cik tersebut. Baginya tidak salah pun jika kanak-kanak itu masih mahu menggunakan telefon yang sudah uzur itu.

Belum sempat Mr.YoyoYang membela kanak-kanak itu, kanak-kanak itu lantas menjawab, “Hello makcik, saya rasa telefon ini masih baik lagi.”

Pada saat itu, bukan sahaja si mak cik terkedu dengan tindak balas kanak-kanak lelaki itu, Mr.YoyoYang turut berasa kagum dengannya.

Dalam diam Mr.YoyoYang memuji sikap kanak-kanak lelaki yang tidak cepat melatah itu malah dia mendapati si kecil itu lebih matang dalam memberikan jawapan kepada orang yang lebih tua daripadanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI