27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupPengajaran daripada santan

Pengajaran daripada santan

“Apakah tindak balas anda apabila melihat anak anda memecahkan sesuatu di pasar raya?” Itulah persoalan yang diutarakan oleh Dr Elaine Loo menerusi satu hantaran di Facebook.

Dr Elaine memuat naik beberapa keping gambar yang menunjukkan santan di dalam plastik rosak selepas dipecahkan oleh anak lelakinya.

Menurut Dr Elaine, pada suatu hari ketika berada di pasar raya, anak lelakinya telah memecahkan santan yang dibungkus di dalam plastik. Kejadian tidak sengaja itu adalah berpunca daripada sikap ingin tahu anaknya tentang santan yang dibungkus di dalam plastik tersebut.

Melihatkan kejadian tersebut, Dr Elaine pada awalnya mahu ketawa namun dia tidak berbuat demikian kerana tidak mahu anaknya berfikir bahawa perkara tersebut boleh dipermainkan.

Dr Elaine tidak cepat melatah, dia hanya memberikan ‘jelingan mak-mak’ kepada anaknya. Ternyata tindakan Dr Elaine itu turut diperhatikan oleh pelanggan warga emas yang berada berdekatan dengannya.

Dr Elaine tidak memarahi anaknya kerana menurutnya tidak ada kanak-kanak yang suka dimarahi apatah lagi ketika berada dikhalayak ramai. Suasana sepi antara dua beranak ini memberi ruang kepada si anak untuk berfikir bahawa dia perlu lebih berhati-hati.

Melihatkan anaknya yang diam seribu bahasa itu, Dr Elaine menegurnya. “Nak buat apa ni?” tanya Dr Elaine kepada anaknya.

Menyedari yang dirinya telah melakukan kesilapan, si anak lantas memohon maaf daripada ibunya.

Selepas itu, Dr Elaine dan anaknya mendapatkan pekerja pasar raya bagi membersihkan bekas berisi santan yang telah tumpah tersebut. Mereka juga tidak lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada pekerja tersebut dan membayar harga santan yang telah dirosakkan itu.

Sebelum tidur, Dr Elaine memuji anaknya kerana berani bertanggungjawab di atas kesilapan yang telah dilakukan.

Begitulah pengajaran daripada santan yang mahu ditunjukkan oleh Dr Elaine.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI