33.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupCikgu belikan kasut sekolah baharu untuk anak murid, warga siber turut terharu

Cikgu belikan kasut sekolah baharu untuk anak murid, warga siber turut terharu

Seorang cikgu baru-baru ini membelikan kasut sekolah baharu untuk anak muridnya selepas dia terlihat dua orang anak muridnya memakai kasut sekolah lama yang sudah pun terkoyak.

Pemilik akaun TikTok @tcer.nana itu kemudiannya membawa kasut-kasut baharu berkenaan ke sekolah untuk diberikan kepada anak-anak muridnya.

Menerusi video yang dimuat naiknya di TikTok, kelihatan anak-anak murid @tcer.nana begitu teruja dengan hadiah yang dikira sungguh bernilai itu.

@tcer.nana menyuruh dua orang anak muridnya mencuba kasut baharu tersebut dan bertanyakan sekiranya kasut yang dibelikan itu betul saiznya.

Apa yang menyentuh hati ialah salah seorang anak murid tersebut mengatakan bahawa tidak mengapa jika kasut baharu itu longgar. Daripada suaranya jelas menunjukkan bahawa kanak-kanak itu bersyukur dengan pemberian ikhlas daripada gurunya itu.

@tcer.nana juga bertanyakan kepada salah seorang muridnya mengapa dia tidak memakai kasut baharu. Jawab anak murid tersebut ialah kerana “ibu tak ada duit.”

@tcer.nana juga bertanyakan kepada anak muridnya sama ada kasut baharu tersebut selesa dipakai atau tidak. Anak-anak muridnya begitu teruja mengatakan bahawa mereka selesa memakai kasut baharu tersebut.

Terpancar jelas keterujaan kanak-kanak itu apabila mereka melompat kegirangan selepas mencuba kasut baharu pemberian @tcer.nana.

Tinjauan di ruang komen mendapati rata-rata warga siber mengucapkan terima kasih kepada @tcer.nana kerana telah melakukan satu kebajikan untuk anak-anak muridnya. Kata mereka, agak sukar untuk menemui cikgu yang baik hati seperti @tcer.nana pada masa kini.

Mereka juga berasa tersentuh hati selepas mendengar pengakuan anak-anak murid @tcer.nana tentang kekangan wang untuk memakai kasut baharu.

Semoga tindakan @tcer.nana ini menjadi contoh kepada orang ramai untuk berbuat baik kepada sesiapa pun tambah-tambah lagi jika orang tersebut memang perlu dibantu.

Terima kasih @tcer.nana!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI