29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya Hidup“Keganasan sushi”: Insiden remaja jilat perkakas dan cemarkan sushi cetus kemarahan di...

“Keganasan sushi”: Insiden remaja jilat perkakas dan cemarkan sushi cetus kemarahan di Jepun

Gurauan remaja nakal yang secara sengaja tidak menjaga kebersihan di restoran sushi terkenal di Jepun telah mencetuskan kemerosotan harga saham syarikat, baik pulih premis makanan, perubahan dasar dan tindakan undang-undang, bersama ulasan netizen di media sosial yang rata-rata terlalu marah.

Susulan video prank remaja itu, beberapa video yang digelar “keganasan sushi” telah muncul di media sosial, termasuk di Twitter dan TikTok.

Sejak beberapa hari kebelakangan, walaupun ia video lama yang berusia beberapa minggu, bahkan bertahun-tahun turut muncul yang menunjukkan tingkah laku pelanggan tidak bertanggungjawab seperti yang dilakukan remaja itu.

Facebook

Video prank menjijikkan yang ditonton lebih 41 juta kali di Twitter memaparkan seorang pelanggan remaja yang menjilat bahagian atas botol kicap dan tepi cawan teh yang dia letakkan semula di atas rak, sebelum menjilat jarinya dan menyentuh sepinggan sushi yang sedang berputar di tali sawat penyampai dan berjalan melepasi meja para pelanggan.

Insiden itu yang dirakam di cawangan restoran terkenal sushi Sushiro di bandar Gifu, tengah Jepun telah mengakibatkan harga saham syarikat induk restoran berkenaan menjunam hampir lima peratus pada 31 Januari.

Terdapat kira-kira 650 restoran Sushiro di seluruh Jepun. Susulan video ‘prank’ remaja yang tidak bertanggungjawab dan persepsi negatif awam, harga saham Sushiro telah jatuh kira-kira ¥16.8 bilion (RM551 juta).

Restoran Sushiro (Gambar Mothership)

Selepas ia menjadi tular, beberapa video lain muncul yang memaparkan pelanggan di rangkaian berbeza meletakkan wasabi pada kepingan sushi atau menjilat sudu dalam bekas serbuk teh hijau.

Walaupun insiden itu nampaknya hanya terhad kepada beberapa video, ia telah mencetuskan kekecohan di Jepun yang terkenal dengan standard kebersihan yang tinggi.

“Ini memualkan,” tulis seorang pengguna Twitter Jepun, dengan seorang lagi menambah, “Saya tidak akan pergi ke restoran sushi tali sawat penyampai lagi.”

Dalam satu kenyataan, Sushiro berkata remaja yang menjadi pelaku dalam video tular itu telah membuat permohonan maaf, bersama ibu bapanya, tetapi syarikat itu telah memfailkan laporan polis secara rasmi.

Twitter

“Sebagai sebuah syarikat, kami akan terus bertindak balas secara tegas dalam kedua-dua kes jenayah dan sivil,” kata jurucakapnya.

Syarikat itu berkata semua botol kicap di kedai yang terjejas telah diganti dan semua cawan telah dibersihkan, dan akan mengumumkan dasar restoran yang baharu.

Di cawangan Gifu dan lain-lain yang berdekatan, pelanggan kini akan membawa sendiri perkakas dan perasa ke meja mereka dari tempat hidangan, dan di seluruh negara, pengunjung boleh meminta pinggan mangkuk yang telah dinyahkuman.

Dua lagi rantaian restoran yang terjejas, Hama-sushi dan Kura Sushi, juga berkata mereka merancang untuk mengambil tindakan undang-undang, dengan merancang untuk memasang kamera di atas tali sawat penghantar untuk memantau pelanggan, lapor media tempatan Jiji.

Twitter

Insiden itu terus mengundang kemarahan ramai.

Di Tokyo, pemuzik Luna Watanabe yang terkejut berkata, “Omotenashi (keramahan) adalah titik penting dalam jualan di Jepun, jadi saya rasa ia tidak boleh dimaafkan.”

“Tidak menjadi masalah. Sebaliknya, sekarang akan semakin sedikit orang yang beratur, jadi saya tidak perlu membuat tempahan lagi untuk pergi makan, walaupun pada hujung minggu,” komen menyindir seorang yang lain.

Terdapat juga gelombang sokongan untuk syarikat yang terjejas, dengan beberapa ciapan di bawah hashtag #SaveSushiro.

“Saya dari dulu teringin ke Sushiro, tapi tidak berpeluang kerana selalu sesak,” tulis penyanyi Jepun Yuya Tegoshi.

“Tetapi keadaan sekarang adalah yang paling teruk buat mereka, jadi saya pasti akan berkunjung ke restoran mereka,” tambahnya.

Presiden Sushiro, Kohei Nii membalas sokongan itu dengan rasa terharu dan bersyukur. 

Sora News 24 melaporkan Sushiro meletakkan notis di laman webnya pada 3 Februari dengan mengumumkan tiga perubahan besar di semua cawangan di Jepun.

1. Tiada lagi sushi menaiki tali sawat penyampai

Pinggan sushi akan berhenti bergerak menggunakan tali sawat penyampai yang mengelilingi restoran, tetapi pelanggan masih boleh memesan apa yang mereka inginkan dari panel skrin sesentuh dan sushi akan dihantar dengan tali sawat penyampai ekspres.

Langkah ini juga akan membantu mengurangkan sisa makanan kerana sushi yang tidak dimakan biasanya terus dibuang.

Gambar AFP/Jiji

2. Permintaan untuk perkakas dan perasa dengan garis panduan baru

Sushiro akan membenarkan pelanggan meminta perkakas dan perasa baharu walaupun amalan meletak botol kicap dan perkakas di atas meja untuk pelanggan layan diri masih kekal.

3. Memasang ‘partition akrilik’

Sushiro juga berkata akan memasang ‘partition akrilik’ jernih di antara meja dan penghantar bagi mengelakkan makanan dalam perjalanan tersentuh secara tidak sengaja atau disengajakan di semua restoran.

Akibat tindakan kurang cerdik segelintir pelanggan, sebuah syarikat menanggung kerugian dan terpaksa membuat kerja besar dalam mengumumkan dasar baru.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI