29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaGaya HidupSendiri terdedah hujan pegang payung untuk orang lain, pak cik ‘cleaner’ jual...

Sendiri terdedah hujan pegang payung untuk orang lain, pak cik ‘cleaner’ jual tanah dan wakaf dua mesin dialisis RM80,000

Seorang tukang cuci yang bekerja di pusat dialisis menjual tanahnya dan membelanjakan RM80,000 untuk membeli 2 mesin dialisis buah pinggang untuk pusat dialisis itu.

Tukang cuci dengan nama Kalipulizan atau panggilannya ‘Kali’ membelanjakan duit menjual tanahnya dengan membeli 2 mesin dialisis untuk pesakit buah pinggang yang memerlukan.

Izhar Azimat yang dilantik sebagai ejen jual beli tanah Kali berkongsi di Facebook yang serta-merta membangkitkan perbincangan hangat di kalangan warganet.

Izhar mendedahkan Kali tidak mempunyai kereta, dan dia hanya menunggang motosikal ke tempat kerja dan menjalankan urusan hariannya.

Facebook

Pada tahun lalu, Kali telah melantik Izhar sebagai ejen untuk menjalankan proses jual beli tanah miliknya. Selepas selesai menjualnya, Izhar bertanya kepadanya, “Apa yang mahu dilakukan dengan wang itu selepas berjaya jual tanah?”

Kali menjawab dia akan menggunakannya untuk buat belanja, dan dia ingin membeli 2 mesin dialisis buah pinggang dan mewakafkan kepada pusat dialisis tempat dia bekerja.

Susulan itu, Kali memang membeli 2 mesin dialisis buah pinggang dan Izhar berkongsi gambarnya bersama mesin itu. “Berapa harga dua mesin ni untuk wakaf?”  tanya Izhar.

Kali menjawab, “RM80,000”.

Izhar sangat terharu dengan kebaikan hati Kali sambil berkata, “Sekarang dia masih bekerja sebagai cleaner di pusat dialisis itu.”

“Namanya Kali dan dia adalah ‘orang’,” tulis Izhar.

Facebook

Hantaran itu mendapat perhatian warganet yang rata-rata memuji Kali kerana berhati mulia dan pemurah.

“Orang ini terkena hujan tetapi sentiasa mahu memegang payung untuk orang lain..”

“Besar sungguh jiwa dia. Ini baru betul-betul orang yang kaya dunia dan juga akhirat..”

“Sesiapa yang pernah berurusan dengan pusat dialisis mesti maklum…mesin dialisis memang tidak mencukupi…Ramai pesakit yang sedang menunggu…”

“Bukan orang kaya sahaja yang mesti pemurah.”

“Memang wajar dipuji, tetapi diri juga sedikit malu, saya yang tidak mempunyai RM80,000.”

“Insan yang amat hebat.. Semoga dimurahkan rezeki pak cik Kali..”

Tidak terkira ramainya orang yang memerlukan akan mendapat manfaat daripada sumbangan beliau. Terima kasih pak cik Kali.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI