26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaGlobalWabak di penjara Beijing, bekas banduan diberi amaran untuk tidak mendedahkannya

Wabak di penjara Beijing, bekas banduan diberi amaran untuk tidak mendedahkannya

“Jangan bercakap perkara sembarangan selepas anda keluar, atau anda akan menghadapi masalah nanti.” Bekas banduan dikenali He yang dibebaskan dari Penjara No. 2 Beijing pada akhir Disember tahun lalu, yang sebelum ini menjalankan perniagaan di China, baru-baru ini mendedahkan kepada The Epoch Times

Menurutnya, wabak COVID-19 menular di penjara dan pihak berkuasa menyembunyikannya dan dia telah diberi amaran dari penjara bahawa ‘masalah’ akan menantinya jika dia ‘bercakap sembarangan’ selepas dibebaskan.

He yang berasal dari Malaysia dan menjalankan perniagaan di Beijing, telah menjalani hukuman penjara selama beberapa tahun di Penjara No. 2 Beijing. Dia dibebaskan pada 20 Disember 2022 lalu dan menyaksikan sendiri penularan wabak COVID-19 di penjara. 

He berkata wabak itu berlaku pada akhir November selepas pertukaran syif pegawai penjara, yang biasa dilakukan pada setiap dua hingga tiga minggu. “Sekumpulan lagi pegawai penjara masuk, dan pegawai itu membawa masuk virus dari luar. Tiga hari kemudian pada 3 dan 4 Disember, dalam masa kira-kira 6 hari, hampir semua di penjara telah dijangkiti,” katanya.

Para pesakit memenuhi jabatan kecemasan di Hospital Beijing, China pada 3 Januari, 2023. (Gambar oleh Jade GAO / AFP / Getty Images)

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa penjara berbohong kepada banduan bahawa ia adalah “demam selesema” dan “tidak mengakui ia adalah COVID-19, dan tidak mengaku ia dibawa masuk oleh pegawai penjara.”

Penjara No. 2 Beijing yang terletak di Daerah Chaoyang, Beijing, menempatkan tahanan dan banduan lelaki dari negara asing, Hong Kong, Macau dan Taiwan, serta melaksanakan “pendidikan dalam penjara” untuk banduan baharu sebelum mereka dipindahkan ke penjara lain. Ia adalah transit untuk banduan baru.

He sepatutnya menamatkan hukuman pada 11 Disember 2022, tetapi dia mengalami gejala dijangkiti COVID-19 pada 9 Disember, “tetapi mereka (pengawal penjara) berbohong kepada saya dan berkata, tidak mengapa, ia hanya selsema.” Setelah He dibebaskan, keluarganya turut menyediakan tiket kapal terbang untuknya, tetapi tanpa menyangka, sebaik sahaja melangkah keluar dari kawasan penjara, He terus dipindahkan ke asrama polis bersenjata untuk terus menyekat kebebasannya. “Tidak beritahu dan tidak melepaskan saya. Saya bertanya mengapa tidak melepaskan saya, dan mereka berkata saya masih positif.” Di sana, He dikawal sehingga 20 Disember sebelum dibebaskan.

He berkata pihak berkuasa penjara menyembunyikan wabak berlaku dan tidak membenarkan banduan mempunyai hak untuk mengetahui, jadi tidak menghairankan apabila kematian turut disembunyikan. “Kami tidak diberitahu dengan jelas apabila kami sakit, tetapi sekurang-kurangnya beritahu kami tentang mereka yang mati” Dianggarkan kematian akibat wabak itu “sekurang-kurangnya 10 hingga 15 peratus, anggaran paling konservatif, yang mana adalah sama dengan keadaan di luar.”

Selepas wabak itu merebak, pihak penjara mengasingkan banduan, menjadikan banduan lebih sukar untuk mengetahui keadaan masing-masing. “Dapur dan kilang digunakan untuk kuarantin. Tidak diketahui di mana satu sama lain diasingkan, dan semua tugas dilakukan dalam kotak hitam; jika simptom banduan itu lebih teruk, mereka akan dikatakan “menghidap selsema yang serius dan perlu dihantar ke tempat lain”, dan tidak ada cara untuk mengetahui sama ada dia telah meninggal dunia atau sebaliknya, jadi adalah mustahil untuk mengetahui jumlah kematian itu sekarang.”

Sebelum He dibebaskan, pihak penjara memberi amaran kepadanya supaya tidak mendedahkan keadaan di penjara dan situasi wabak yang berlaku. Mereka memberi amaran: “Jangan bercakap sembarangan selepas anda keluar, anda akan menghadapi masalah apabila kembali ke China; jangan fikir jika anda bercakap yang bukan-bukan di luar, kami tidak akan menemui anda.”

“Semakin mereka tidak membenarkan saya bersuara, lebih lagi saya mahu bersuara,” kata He. Sebelum dipenjarakan, He masih mempunyai ilusi tentang parti komunis, jika tidak dia tidak akan pergi ke Beijing untuk berniaga, tetapi selepas dipenjarakan selama beberapa tahun, dia “melihat wajah sebenar Parti Komunis China”. “Saya akan menjadi individu yang anti-Parti Komunis China dengan standard tinggi di sepanjang hayat saya,” katanya.

“Propaganda di penjara adalah anti-Amerika, membenci orang Amerika, dan menyebarkan cerita bahawa virus itu dibawa masuk oleh Amerika Syarikat; ia menggabungkan cuci otak politik dengan pengurangan hukuman, walaupun dasar pengurangan hukuman tidak lagi berkuatkuasa selepas 2019; tidak dibenarkan berkata ia salah kamu; banduan asing dipaksa menyanyikan lagu komunis seperti ‘Tiada China baru tanpa Parti Komunis’, orang asing yang tidak faham bahasa Cina pun terpaksa menyanyi, jika tidak mereka akan menerima pelbagai alasan untuk dikenakan hukuman,” jelas He.

Tersebar di kalangan banduan: Pengamal Falun Gong jarang dijangkiti

He berkata selain menahan banduan lelaki warga asing, Hong Kong, Macau dan Taiwan, Penjara No. 2 Beijing juga merupakan stesen pemindahan buat banduan. Mereka yang akan dipindahkan ke penjara lain mesti terlebih dahulu “menerima pendidikan dalam penjara” di Penjara No. 2 selama dua atau tiga hari dalam sebulan, jadi pengamal Falun Gong yang dijatuhkan hukuman juga datang ke penjara ini terlebih dahulu. Selepas wabak merebak di penjara, banduan amat bimbang tentang siapa yang dijangkiti. “Ia merebak di kalangan banduan, dan Falun Gong jarang dijangkiti,” kata He.

Bagaimana He mengetahuinya? Katanya: “Kerana di hospital penjara, anda akan bertemu banduan dari penjara lain. Pengamal Falun Gong biasanya tidak pergi ke hospital, tetapi orang yang ditahan bersama mereka akan mendedahkan maklumat, siapa dijangkiti dan siapa yang tidak, dan kami memberi perhatian kepadanya. Khabar angin di kalangan tahanan: Falun Gong baik-baik saja.”

Lebih-lebih lagi, He dipenjarakan di dalam sel kecil selama sebulan pada Julai 2022, dan dia mempunyai hubungan langsung dengan pengamal Falun Gong yang dipenjarakan di dalam sel kecil itu. “Mereka berkata, ‘Saya baik-baik saja’, dan mereka yang memberitahu saya  ‘Saya baik-baik saja’ semuanya adalah Falun Gong. Jadi saya percaya,” katanya.

He mendedahkan oleh kerana pengamal Falun Gong tidak mudah mengalah dan sentiasa mempertahankan kepercayaan mereka, keadaan di penjara lebih sukar berbanding banduan biasa. Mereka diseksa dengan sangat teruk, mereka dilarang minum air dan mandi, mereka tidak dibenarkan melihat matahari, dan mereka dikurung di dalam bilik kecil dan gelap.”

“Falun Gong ditahan, seorang di bawah pengawasan, dan seorang lagi dalam tahanan bersendirian – ini lebih serius, kerana mereka tidak mahu bekerjasama dan enggan mengalah, Parti Komunis tidak mempunyai cara untuk Falun Gong meninggalkan kepercayaan mereka, jadi mereka menggunakan kaedah ini untuk meletakkan tekanan psikologi kepada tahanan. Mental mereka diseksa kepada keadaan yang paling menyakitkan,” katanya.

Walaupun pengamal Falun Gong berada dalam situasi yang paling sukar, mereka jarang dijangkiti penyakit atau jika dijangkiti hanya mempunyai simptom ringan, dan mereka menasihatkan banduan di penjara untuk kembali ke jalan benar dan ke arah kebaikan serta mengingati “Falun Dafa adalah baik.”

He berkata, “Kami tidak dapat memahami perkara ini (merujuk kepada fakta bahawa pengamal Falun Gong jarang dijangkiti), tetapi saya fikir ia mesti ada kaitan dengan kepercayaan mereka. Jelas sekali bahawa ini orang yang berlatih dan orang yang mengamalkannya. Mereka sering memberitahu kami: ‘Falun Dafa adalah baik, Sejati-Baik-Sabar adalah baik’, apabila kami bertemu mereka, inilah yang akan sentiasa dikatakan kepada kami. Mereka juga akan menasihatkan kami untuk bersikap baik, dan saya secara peribadi mengagumi mereka.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI