31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupBila membeli roti dan pau terlampau putih, waspada mungkin ada bahan ini...

Bila membeli roti dan pau terlampau putih, waspada mungkin ada bahan ini yang diletak

Sambil memakan roti dan pau dengan jenama tidak terkenal dan tidak biasa, mungkin anda pernah bertanya dalam diri, tepung dan bahan apa yang peniaga ini guna? Kenapa roti nampak terlebih putih dan lembut dia lain macam?

Umum sudah lama menyedari sesetengah jenama tepung gandum yang berada di pasaran menggunakan peluntur untuk memutihkan tepung dan ia terbukti boleh memudaratkan kesihatan pengguna secara perlahan-lahan tanpa disedari.

Gambar Hiasan / Pexels

Bahan kimia yang biasa digunakan oleh pengimport tepung gandum untuk memutihkan kembali bekalan tepung yang disimpan lama seperti benzoyl peroxide, calcium peroxide, nitrogen dioxide dan klorin. Ini akan menyebabkan semua nutrisi semula jadi hilang ketika dalam proses pemutihan itu.

Justeru, hari ini ramai pengguna yang sudah bijak memilih jenama tepung gandum yang diperkaya dengan zat nutrisi dan yang penting tanpa bahan pemutih, seperti yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Gambar Hiasan / Pexels

Namun, terdapat satu lagi bahan berbahaya berkemungkinan diletak oleh pembuat roti untuk memutih atau mencantikkan roti dan pau.

Baru-baru ini tular semula perkongsian oleh beberapa pengguna Facebook yang memuat naik hantaran asal #chefgarang yang menasihatkan agar penggemar roti berhati-hati apabila memakan roti dan pau yang terlebih putih.

Dari semalam hendak dikatakan pasal *benda* HARAM ni…

Kenapa chefgarang cakap benda ni yang agak kasar??

Semalam berkesempatan ke beberapa kedai menjual bahan-bahan bakeri.. ketika sedang asyik membelek barang-barang… sempat menegur BAKER yang mengambil benda HARAM ni..

Chefgarang tanya… buat produk apa ye?… bakeri saya buat roti untuk…….

Chefgarang tanya lagi…letak TITANIUM DIOXIDE????????? dengan ekspresi yang mengerut muka.

MrRoti/Facebook

Aaah…saya belajar untuk letak putihkan dan haluskan roti.. kalau buat sandwich loaf..memang nampak beza..

Chefgarang: masukkan ni dalam resepi roti berapa banyak?????

Kalau saya beritahu..habislah RAHSIA saya …

Chefgarang: RAHSIA???maksudnya RAHSIA MEMBUNUH ORANG SECARA PERLAHAN- LAHAN..  tau tak TITANIUM DIOXIDE tu boleh menyebabkan KANSER???? tau tak TITANIUM DIOXIDE merupakan bahan pemutih yang tersangat berkuasa???

Sesiapa sahaja yang membuat roti menggunakan ‘bread improver’ juga dinasihatkan supaya bertanggungjawab untuk mengambil tahu apa yang digunakan di dalam bahan tersebut!!!!!!

Yang makan roti itu kebarangkalian anak saya, keluarga saya, kawan-kawan saya, saudara mara saya…

Adalah berdosa jika Chefgarang tidak memberitahu kepada semua..

Gambar Hiasan / Pexels

Terima kasih ChefGarang untuk info tersangat berguna dan bermanfaat yang sudah diulang maklum selama bertahun-tahun lamanya. 

Kita semua bertanggungjawab untuk mengingatkan kembali kepada mereka yang mungkin telah terlupa cakna bahan-bahan dalam menghasilkan roti yang sihat dan selamat untuk dimakan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI