25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaBudak lelaki Bangladesh tidak sengaja berlayar ke Malaysia selepas bermain sorok-sorok, tiada...

Budak lelaki Bangladesh tidak sengaja berlayar ke Malaysia selepas bermain sorok-sorok, tiada unsur pemerdagangan manusia

Akhir bulan lalu, seorang budak lelaki dari Bangladesh berusia 15 tahun ditemukan dalam kontena sebuah kapal tangki yang berlabuh di dermaga Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang, Selangor.

New Straits Times melaporkan semasa memunggah penghantaran dari kapal itu pada malam 17 Januari, pihak berkuasa Pelabuhan Barat dilaporkan mendengar bunyi dentuman dari dalam salah satu kontena dan mendapati seorang remaja terperangkap di dalamnya.

Twitter

Setelah dibebas dan diselamatkan, budak lelaki itu segera berjalan keluar, dalam keadaan terpinga-pinga serta keliru dengan tidak mengetahui di mana dia berada.

Budak lelaki itu didapati berada dalam keadaan lemah dan mengalami demam panas.

Pihak berkuasa cuba mendapatkan beberapa butiran mengenai identitinya. Oleh kerana masalah pemahaman bahasa, mereka hanya dapat mengenali namanya sahaja iaitu Fahim.

Twitter

Fahim dipercayai terperangkap dalam kontena dari kapal tangki yang berlayar meninggalkan Pelabuhan Chittagong, Bangladesh pada Khamis, 12 Januari.

Ini bermakna Fahim tidak makan dan minum selama enam hari berturut-turut.

Pihak berkuasa Pelabuhan Klang membekalkan Fahim yang berusia 15 tahun dengan beberapa makanan, air, dan persalinan pakaian bersih sebelum dia dihantar ke hospital dengan ambulans untuk pemeriksaan lanjut.

Remaja itu dimasukkan ke Hospital Klang untuk menjalani pemeriksaan kesihatan dan seterusnya proses dokumentasi.

Twitter

Pada mulanya, pihak berkuasa bimbang Fahim adalah mangsa pemerdagangan manusia dan dihantar ke Malaysia oleh sindiket tertentu.

Bagaimanapun, menurut India Times dan laporan beberapa media Malaysia, remaja berusia 15 tahun itu berkata sebelum insiden, dia bermain sorok-sorok dengan rakan-rakannya dan bersembunyi di dalam salah satu kontena di dermaga Pelabuhan Chittagong, yang menyebabkan dia terkunci dirinya sendiri secara tidak sengaja.

Dia dilaporkan tertidur dan tidak menyedari kontena itu telah dibawa oleh kapal berkenaan berlayar dari pantai negaranya menuju ke Malaysia.

Twitter

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dalam satu kenyataan kepada Bernama mendedahkan siasatan mengesahkan Fahim bukan mangsa pemerdagangan manusia dan dibawa ke Malaysia secara tidak sengaja.

“Pihak berkuasa telah buat siasatan dan mereka dapati tiada unsur pemerdagangan manusia. Keseluruhan proses untuk memastikan dia sihat dan menghantarnya pulang mengikut saluran undang-undang telah dilakukan. Itu sahaja,” kata Saifuddin.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI