29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupPemuda ini berbangga dapat beli Kancil, dengan bayar tunai janji bebas hutang

Pemuda ini berbangga dapat beli Kancil, dengan bayar tunai janji bebas hutang

Ketika ramai anak muda berbangga menayang kereta baru dengan menanggung beban hutang sampai sembilan tahun, pemuda ini berbangga dapat membeli kereta sendiri secara tunai walaupun ia hanya Perodua Kancil yang berusia 25 tahun.

Muhammad Uwais Al-Qarni Mad Jan, 23 tahun membeli kereta itu secara tunai dengan harga RM5,500 melalui wang simpanannya selama 18 bulan.

Kata Uwais, salah satu sebab mengapa dia membeli kereta Kancil adalah kerana belanja penyelenggaraan kereta ini murah dan jimat petrol, termasuk jika rosak dia masih mampu membaikinya.

TikTok

“Sebelum buat keputusan membeli kereta yang mana, sepuluh tempat juga saya buat tinjauan. Sampai ke Segamat saya pergi tengok kereta-kereta Kancil ni,” kata Uwais.

“Akhirnya saya jumpa satu Kancil dekat Bachang, Melaka dengan gearbox dia masih elok lagi. Saya pun pergi ke rumah pak cik tu untuk urusan jual beli,” jelasnya setelah menemui kereta idaman itu.

Pemuda ini mendedahkan yang dia tidak malu memandu Kancil dan tidak peduli dengan pandangan masyarakat yang memandang rendah dengan pembelian kereta tersebut.

TikTok

Katanya, dia lebih selesa hidup sederhana dan tidak terikat dengan hutang untuk membayar ansuran kereta.

Pemuda yang merupakan anggota badan beruniform dan berasal dari Johor Bahru ini berkata pasangannya menghormati dan memahami keputusannya untuk membeli Kancil yang bukan menjadi pilihan masyarakat hari ini.

“Antara sebab saya beli kereta Kancil pun sebab saya hendak simpan duit untuk kahwin. Kalau saya beli kereta baru nanti terikat dengan ansuran bulanan sampai sembilan tahun pula,” katanya kepada mStar.

TikTok

Pemuda ini berkata dia tidak mengikut mana-mana trend atau kelab kereta Kancil, tetapi memerlukan kereta memandangkan dia berulang alik dengan motosikal ke tempat kerjanya di Melaka dalam keadaan berhujan sebelum ini.

“Saya sudah setahun lebih naik motosikal pergi balik kena hujan. Jadi saya sebenarnya terdesak hendak pakai kereta sekarang ini,” katanya.

Gambar mStar

Sebelum ini, video TikTok yang dimuat naik Uwais yang memaparkan pembelian kereta Kancil tersebut telah menerima perhatian ramai dengan lebih 200,000 tontonan.

Uwais telah berkongsi tips menabung kepada mereka yang menyimpan cita-cita untuk membeli dan memiliki kereta sendiri.

“Konsep yang saya amalkan sampai boleh beli kereta secara tunai adalah 20 peratus daripada gaji adalah simpanan. Mungkin setiap orang ada cara masing-masing dalam menabung tetapi saya sendiri memang menggunakan tips ini selama setahun enam bulan,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI