29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita UtamaIndonesia lulus undang-undang jenayah baharu : Penjara sehingga 15 tahun atas kesalahan...

Indonesia lulus undang-undang jenayah baharu : Penjara sehingga 15 tahun atas kesalahan mempromosikan komunisme

Indonesia baru-baru ini meluluskan undang-undang jenayah baharu, yang menetapkan individu  yang menyebarkan komunisme dan Marxisme-Leninisme akan dihukum penjara 4 hingga 15 tahun.

Tindakan keras Indonesia terhadap komunisme semakin memuncak baru-baru ini.

Pada 6 Disember 2022, Parlimen Indonesia meluluskan versi baharu Pindaan Kanun Keseksaan (KUHP). Fasal 188 rang undang-undang itu menetapkan barang siapa yang menyebarkan atau mempromosikan komunisme atau Marxisme-Leninisme secara lisan atau bertulis, termasuk melalui mana-mana media, akan berhadapan hukuman maksimum 4 tahun penjara.

Tangkap Skrin / NTDTV

Jika perbuatan di atas menyebabkan gangguan sosial atau kerosakan harta benda, hukuman maksimum ialah 7 tahun, dan jika menyebabkan kecederaan diri atau kematian, pesalah boleh dihukum penjara 12 hingga 15 tahun.

Xie Tian, ​​seorang profesor dari Sekolah Perniagaan Aiken di Universiti Carolina Selatan, Amerika Syarikat berkata, “Kerajaan Indonesia dan rakyat mempunyai pemahaman yang agak jelas tentang kejahatan komunisme dan bencana yang disebabkan oleh komunisme. Kini mereka semakin tegas menentang komunisme. Bahaya kepada rakyat dan negara, saya fikir, satu tindakan yang baik.”

Wu Shaoping, bekas peguam hak asasi manusia China berkata, “Kemunculan kanun jenayah ini menunjukkan penekanan bahaya kemunculan ideologi komunis di Indonesia, dan pada masa yang sama menghalang kebangkitan Parti Komunis di Indonesia, kerana PKC akan menggunakan “One Belt, One Road (OBOR)” sebagai jalan menggunakan pengaruh ekonominya sendiri, menyusupi Indonesia dalam pelbagai cara.”

Mengikut catatan sejarah, pada tahun 1960-an, jumlah anggota Parti Komunis Indonesia adalah berjuta orang. Namun, antara tahun 1965 dan 1966, kerajaan Indonesia memulakan kempen besar-besaran untuk menghapuskan kuasa komunisme. Sejak itu, “komunisme” sehingga kini menjadi topik pantang larang di Indonesia. 

Wu Shaoping menambah, “Kini hanya terdapat lima negara sosialis di dunia, China, Vietnam, Kemboja, Korea Utara, dan Cuba. Jika dilihat daripada jumlah tersebut, ia menunjukkan bahawa komunisme dan Parti Komunis tidak popular di dunia.”

Sejak awal 1990-an, walaupun China dan India telah mengukuhkan kerjasama dalam politik, ekonomi, pelaburan, dan tenaga, Indonesia masih melarang sabit, tukul, dan bendera merah yang melambangkan komunisme.

Xie Tian berkata, “Sebenarnya, beberapa individu yang anti-Cina ketika itu ada kaitan dengan penyebaran komunisme. Kini nampaknya negara-negara ini sekali lagi merasakan kemudaratan yang dilakukan oleh komunisme terhadap negara mereka, termasuk politik domestik. Ada kumpulan Parti Komunis atau gerakan bawah tanah di negara ini, jadi mereka merasakan sudah cukup untuk menyatakan yang ia merupakan satu ancaman.”

Tangkap Skrin / NTDTV

Malah, PKC telah bersungguh-sungguh memupuk kuasa Parti Komunis di negara-negara Asia Tenggara. Apabila ASEAN ditubuhkan pada tahun 1967, lima negara anggota pertama menghadapi ancaman untuk dirampas oleh Parti Komunis. Salah satu tugas utama ASEAN ketika itu ialah berganding tenaga dalam menyatakan penentangan keras terhadap Parti Komunis.

Xie Tian: “Walau bagaimanapun, orang Cina dan komunisme tidak boleh disamakan sepenuhnya. PKC tidak sama dengan China. Bagi PKC, jika semakin banyak negara mula menentang, menolak, dan menghapuskan komunis secara terbuka, ia akan sukar untuk meluaskan pengaruhnya. Ia akan membawa sekatan baharu ke atas diplomasi PKC dan pembangunan hubungan luar.”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun PKC terus mengukuhkan hubungan ekonomi dan perdagangannya dengan negara-negara ASEAN, banyak negara ASEAN masih aktif membanteras kegiatan komunis. Selain Indonesia, Malaysia dalam ASEAN juga melarang promosi dan penyebaran komunisme.

Wu Shaoping berkata, “Ini bermakna, mereka sependapat dari segi ekonomi, tetapi mereka tidak akan berdiri bersama PKC secara politik. Maksudnya, tidak kira betapa berkebolehan PKC itu, ia hanya mempunyai pengaruh dalam ekonomi. Dari segi politik ia tidak mempunyai ruang masa depan, yang bermakna kegagalan PKC bertapak di pentas dunia.”

Yang, seorang sukarelawan anti-komunis Malaysia, mendedahkan kepada NTDTV bahawa kerajaan Malaysia sentiasa berwaspada terhadap penyusupan ideologi PKC dalam negara.

Yang berkata, “Saya telah bercakap dengan beberapa orang sebelum ini, anda boleh mengatakan mereka adalah polis atau pegawai Kementerian Dalam Negeri. Mereka berkata pengintip sentiasa ada dalam kalangan orang awam di Malaysia, mereka memerhatikan kegiatan mencurigakan dan memantau apa-apa sahaja aktiviti berkaitan komunisme..”

Pada Januari tahun lalu, serbuan telah dilakukan ke atas sebuah restoran Cina di Pulau Pinang, Malaysia yang dihiasi dengan kertas dinding Parti Komunis dan potret Mao Zedong, yang melibatkan propaganda komunisme. Restoran itu telah diharamkan oleh pihak berkuasa selepas aduan dan laporan yang dibuat oleh orang ramai.

Tangkap Skrin / NTDTV

Pada tahun 2019, kartun “The Belt and Road for Mutual Benefits and Win-Win” yang disunting oleh Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Perniagaan Malaysia-China ketika itu, Yau Kuan Yew, memasuki kampus dalam Malaysia. Kerana kandungannya melibatkan promosi komunisme, ia telah disenaraikan sebagai buku yang diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri Malaysia.

Xie Tian berkata, “Sebenarnya, PKC sendiri tidak benar-benar percaya kepada ‘komunisme’, kerana ia kini menggunakan ‘komunisme’ sebagai faux pas, menggunakannya untuk menjaga kepentingan Parti Komunis dan kepentingan pihak berkuasa yang tertumpu untuk kumpulan tertentu dan berkepentingan.”

Wu Shaoping, bekas peguam hak asasi manusia China, berkata bukan sahaja negara ASEAN memerangi komunis, tetapi seluruh dunia juga semakin menyisih dan menolak PKC.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI