26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalTiada mangsa yang terselamat dalam nahas pesawat Nepal Yeti Airlines

Tiada mangsa yang terselamat dalam nahas pesawat Nepal Yeti Airlines

POKHARA: Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) Nepal menyusuri jurang yang dipenuhi serpihan pesawat pada Isnin untuk mencari mangsa yang terkorban dalam nahas penerbangan Nepal Yeti Airlines ATR 72, membawa 72 penumpang dan kru penerbangan di dalamnya. Harapan mangsa yang terselamat adalah tiada, menurut pegawai.

Yeti Airlines ATR 72 menjunam ke dalam gaung yang curam, hancur berkecai dan terbakar ketika menghampiri pusat bandar Pokhara pada pagi 15 Januari, dalam bencana penerbangan terburuk di Nepal sejak 1992.

Punca nahas masih belum dapat dipastikan tetapi video di media sosial, yang disahkan oleh AFP ESN, menunjukkan pesawat itu bergerak secara tiba-tiba dengan tajam ke kiri ketika ia menghampiri lapangan terbang Pokhara. Satu letupan yang kuat menyusul selepas itu. 

Tangkap Skrin / YouTube

Kotak hitam pesawat berkenaan telah disahkan ditemui pada 16 Januari, menurut Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Nepal (CAAN).

Nepal mempunyai rekod buruk dalam soal keselamatan udara, mengumumkan hari berkabung pada Isnin memperingati mangsa yang terkorban.

Pasukan tentera menggunakan tali dan beg pengusung untuk mengambil mayat dari jurang sedalam 300 meter (1,000 kaki) sehingga tengah malam dan usaha mencari dan menyelamat disambung semula pada Isnin, 16 Januari.

“Kami telah mengumpul 68 mayat setakat ini. Kami sedang mencari empat lagi mayat. Kami perlu meneruskan sehingga kami menemui kesemuanya,” kata pegawai kanan tempatan Tek Bahadur KC kepada AFP.

Gambar AFP

“Kami berdoa untuk keajaiban. Tetapi, harapan untuk mencari sesiapa yang masih hidup adalah tipis,” katanya.

Serpihan dari pesawat itu bertaburan di tapak nahas, termasuk sisa tempat duduk penumpang yang hancur dan badan pesawat yang berwarna putih.

Pasukan penyelamat telah bergegas ke lokasi sebaik nahas berlaku dan cuba memadamkan kebakaran yang marak dengan kepulan asap hitam tebal menutupi ruang.

Terdapat 15 warga asing dalam penerbangan itu, termasuk lima warga India, empat warga Rusia, dua warga Korea Selatan, dan seorang penumpang masing-masing dari Argentina, Australia, Perancis dan Ireland, kata jurucakap Yeti Airlines Sudarshan Bartaula kepada AFP.

Gambar AFP

Selebihnya adalah warga Nepal.

“Berita yang sangat menyedihkan dari Nepal apabila pesawat terhempas dengan ramai penumpang di dalamnya,” kata Perdana Menteri Australia Anthony Albanese pada Isnin, sambil menambah kerajaannya sedang mencari maklumat mengenai warga Australia yang berada dalam penerbangan itu.

Pesawat ATR 72 dalam penerbangan dari Kathmandu dan tiba-tiba terjunam ke dalam gaung antara lapangan terbang antarabangsa Pokhara yang serba baharu dan lapangan terbang domestik lama sejurus sebelum 11:00 pagi (0515 GMT) pada Ahad, 15 Januari.

“Saya sedang berjalan apabila saya mendengar bunyi letupan kuat, seperti bom meletup,” kata saksi Arun Tamu, 44 tahun yang berada kira-kira 500 meter dari lokasi kejadian dan menyiarkan video serpihan pesawat yang terbakar secara langsung di media sosial.

Gambar AFP

“Beberapa daripada kami bergegas untuk melihat sama ada kami boleh menyelamatkan sesiapa. Saya melihat sekurang-kurangnya dua wanita masih bernafas. Api semakin marak dan ia menyukarkan kami untuk mendekati lebih dekat,” kata bekas tentera itu kepada AFP.

“Kami menyatakan rasa simpati dan takziah ke atas semua individu yang terjejas dalam nahas ini,” kata pengeluar pesawat ATR yang berpangkalan di Perancis dalam satu kenyataan.

“Pakar ATR terlibat sepenuhnya untuk menyokong penyiasatan dan pelanggan,” katanya.

Industri udara Nepal telah berkembang pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, membawa barangan dan orang awam di antara kawasan yang sukar dicapai, serta menerbangkan pendaki gunung warga asing.

Gambar Reuters

Sektor ini telah dibelenggu oleh keselamatan yang lemah akibat latihan dan penyelenggaraan yang tidak mencukupi. Kesatuan Eropah telah mengenakan larangan semua syarikat penerbangan Nepal dari ruang udaranya atas sebab kebimbangan keselamatan.

Nepal juga mempunyai beberapa landasan terpencil dan paling rumit di dunia, yang diapit oleh puncak gunung dilitupi salji dengan pendekatan penerbangan yang menimbulkan cabaran buat setiap juruterbang.

Cuaca juga terkenal berubah-ubah dan sukar untuk diramalkan, terutamanya di kawasan pergunungan, di mana kabus tebal tiba-tiba boleh mengaburkan keseluruhan gunung daripada pandangan.

Kemalangan penerbangan maut terburuk di Nepal kali terakhir berlaku pada 1992, mengorbankan kesemua 167 penumpang pesawat Pakistan International Airlines apabila ia terhempas ketika menghampiri Kathmandu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI