30.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupAbang tukang yang prihatin ini lompat tembok demi bantu jiran sebelah alih...

Abang tukang yang prihatin ini lompat tembok demi bantu jiran sebelah alih kain jemuran ketika hujan mula turun

Keadaan cuaca berubah-ubah pada hari ini amat mengelirukan, sehinggakan kita tidak tahu sama ada pakaian yang dicuci setiap hari boleh kering dan segar disinari cahaya matahari atau tidak, memandangkan hujan yang turun tidak menentu.

Bermakna, kita tidak boleh terleka atau terlepas pandang untuk menjaga pakaian yang telah dicuci setiap hari.

TikTok

Baru-baru ini, seorang pengguna TikTok dari Thailand dikenali @littlemonster316 berkongsi rakaman CCTV di anjung rumahnya dalam platform itu. Video berdurasi 38 saat itu telah menjadi tular dengan tontonan lebih 5.5 juta dalam masa sehari.

Apa yang menarik perhatian, rakaman TikTok itu memaparkan seorang lelaki yang berbaju merah dalam keadaan yang pada mulanya mencurigakan, telah melompat dari dinding rumah sebelah ke rumah @littlemonster316 untuk membuat sesuatu.

TikTok

Selepas turun ke halaman depan rumah itu, dia bergerak menuju ke arah penyidai pakaian dan menariknya ke kawasan berbumbung.

Selepas itu, dia kemudian berdiri di tepi untuk melihat sama ada hujan masih bertempias mengena pakaian. Selepas mengesahkan perkara itu, dia menarik penyidai pakaian lebih jauh ke dalam anjung.

TikTok

Ingatkan hendak buat apa-apa yang berniat jahat, rupa-rupanya dia adalah kenalan jiran sebelah yang amat prihatin dan terlalu baik hati. 

Pemilik rumah itu dalam kapsyennya melahirkan rasa amat berterima kasih kepada lelaki ini. Dia juga menjelaskan dalam komennya bahawa lelaki itu bukan jirannya sebaliknya seorang tukang kayu yang bekerja untuk jirannya.

TikTok

Yang menarik perhatian ramai netizen dengan komen bahawa lelaki berbaju merah itu seorang yang sangat baik hati.

Seorang netizen berkata, “Saya mulanya fikir dia hendak mencuri sesuatu tetapi rupanya dia pergi untuk alihkan jemuran kerana hujan. Ini satu rahmat dan untung mendapat jiran prihatin macam ini.”

TikTok

Lelaki ini sememangnya seorang yang baik hati dan amat prihatin untuk memudahkan urusan orang lain.

Semoga abang tukang ini sentiasa dilindungi dan murah rezeki dengan kebaikan hatinya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI