31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupGuru selebriti jual kasut bundle dan air tin, dulu tidak mampu beli...

Guru selebriti jual kasut bundle dan air tin, dulu tidak mampu beli mainan anak walaupun harga RM19, kini bawa isteri beli emas

“Saya pernah menjadi seorang guru dengan rasa selesa sekadar cukup makan, dan saya tidak mampu beli mainan harga RM19 untuk anak. Demi memberikan kehidupan yang lebih baik buat isteri dan anak-anak, saya memutuskan untuk keluar dari zon selesa dan mula berkerja sambilan. Sekarang saya boleh bawa isteri masuk ke kedai emas, biar dia pilih barang kemas yang dia suka,” kongsi guru selebriti ini.

Pepatah “di mana ada kemahuan, di situ ada jalan” tepat menggambarkan perjalanan guru ini apabila beliau berkongsi kisah hidupnya yang bergelut mencari rezeki dan akhirnya memperoleh pendapatan selesa untuk keluarganya.

Guru selebriti Cikgu Mohd Fadli Salleh amat dikenali ekoran beliau lantang bersuara dan memberi teguran terhadap sukatan pelajaran dan dasar Kementerian Pendidikan yang tidak sesuai. Baru-baru ini beliau telah memuat naik satu hantaran panjang di Facebook pada 13 Januari, dengan perkongsian kisah hidupnya, sambil berharap dapat menggalakkan orang lain untuk bekerja keras ketika mencari rezeki.

Mohd Fadli Salleh / Facebook

Katanya, satu ketika dahulu beliau hanya seorang guru biasa dengan bergantung hidup sepenuhnya daripada gaji guru tahap diploma. Selepas bermuhasabah diri untuk memberikan kehidupan yang terbaik buat isteri dan anak-anaknya, beliau bertekad untuk mula melakukan perubahan.

“Saya nak kongsikan sedikit keburukan saya dulu. Saya seorang yang amat pemalas pada awalnya. Saya hanya fikir untuk bergantung hidup dengan gaji guru. Saya masih tidak bekerja sambilan pada masa itu, gaji cukup sekadar boleh hidup dan makan,” katanya.

“Sehinggalah anak pertama lahir, kos membesarkan anak ini memang tinggi, dan kemudian saya mahu memberikan anak yang terbaik, minum susu tepung mahal, menggunakan botol susu mahal, dan memakai lampin mahal, maklumlah anak pertama,” tulisnya.

Sebagai seorang bapa, beliau mahukan yang terbaik untuk anaknya. Tetapi mula berasa tertekan kerana wang tidak mencukupi.

Apabila anak sulung berumur 3 tahun, anak kedua pula lahir. Dengan dua orang anak, beban itu secara semula jadi menjadi lebih berat, lebih-lebih lagi tinggal di Kuala Lumpur yang memang kos sara hidup semakin tinggi dan sukar untuk Cikgu Fadli.

Mohd Fadli Salleh / Facebook

Cikgu Fadli terkenang pernah satu ketika, beliau langsung tidak mempunyai wang untuk membelikan mainan untuk anak-anaknya, malahan tidak dapat membawa isteri dan anak-anak melancong.

“Masa tu saya rasa sangat teruk, macam orang kalah, macam suami dan ayah yang tidak berguna,” katanya sedih.

Katanya, sebagai bapa, beliau tidak mampu untuk membeli mainan berharga RM19 untuk anaknya. Bukan itu sahaja, malahan tidak pernah membelikan kek hari jadi untuk isterinya.

Dedah Cikgu Fadli, gaji permulaan buat guru tahap diploma tidak sampai RM1,000, namun turut terbeban dengan pinjaman peribadi dan beberapa perbelanjaan untuk membuat membayar balik yang menjadi bebanan berat buat dirinya.

“Sejak itu, saya memberitahu diri saya untuk keluar dari zon selesa ini. Saya perlu melakukan segala yang termampu untuk memperbaiki diri dan nasib keluarga dari segi kewangan,” tulisnya.

Cikgu Fadli mula menjual air tin dan kasut bundle secara sambilan di Uptown Damansara untuk menambah pendapatan.

Walaupun keletihan dan kurang tidur, Cikgu Fadli berkata, dia tidak pernah meminta bantuan isteri kerana tahu itu adalah tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga.

“Saya berterusan begini selama bertahun-tahun. Tidak kira apa pekerjaan yang saya lakukan, saya mesti bertahan tidak kira betapa penatnya saya,” katanya.

Secara beransur-ansur, perubahan positif dalam peningkatan pendapatannya telah memberinya ketenangan fikiran, yang mana beliau mula boleh menyimpan untuk tabung kecemasan, menyimpan untuk hadiah isteri dan anak-anak, juga membuat simpanan untuk perjalanan percutian keluarga.

Mohd Fadli Salleh / Facebook

Akhirnya, pada tahun kesembilan perkahwinan, Cikgu Fadli berjaya membawa isterinya ke kedai emas buat pertama kali dan memintanya memilih emas yang diinginkannya. Ketika itu, isterinya begitu terharu sehingga menangis. Tahun itu juga merupakan pertama kali Cikgu Fadli membawa keluarganya melancong, dengan terbang ke Kundasang, Sabah.

“Punyalah seronok anak isteri, akhirnya dapat pergi bercuti,” tulisnya.

Cikgu Fadli berharap coretan kisah hidupnya ini dapat memberi sedikit semangat kepada orang lain terutama ketua keluarga yang sedang bergelut dalam kehidupan ketika ini.

“Teruskan dan rempuh apa sahaja. Isteri dan anak-anak itu tanggungjawab kita. InsyaAllah tiba masa yang tepat, Allah akan murahkan rezeki kita,” nasihatnya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI