31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalBudak perempuan 9 tahun jumpa gigi jerung purba Megalodon di pantai Maryland

Budak perempuan 9 tahun jumpa gigi jerung purba Megalodon di pantai Maryland

Pemburu fosil amatur bermimpi mencari fosil purba dan jarang ditemui. Seorang kanak-kanak perempuan membuktikan kewujudannya.

Molly Sampson berusia 9 tahun sedang dalam lawatan Hari Krismas ke Pantai Calvert di Maryland, Amerika Syarikat dan memberitahu ibunya dia mahu “mencari Meg”.

Mengharung paras air pantai setinggi lutut, itulah yang dia temui: gigi kepunyaan spesies jerung Otodus megalodon yang kini telah pupus.

Alicia Sampson /Facebook

Kurator muzium marin tempatan menyebutnya sebagai “penemuan sekali seumur hidup”.

Megalodon – bahasa Yunani purba untuk “gigi besar” – hidup di laut seluruh dunia sehingga dia pupus sekurang-kurangnya 3.5 juta tahun yang lalu.

Membesar sehingga lebih daripada 66 kaki (20 meter) panjang, spesies itu bukan sahaja jerung terbesar di dunia, tetapi salah satu ikan terbesar yang pernah wujud.

Gambar BBC

Gigi yang ditemui Molly sepanjang 5 inci (13cm) yang sebesar tangannya, menurut ibunya Alicia Sampson, yang berkongsi berita penemuan itu di Facebook.

Alicia dalam hantarannya berkata anak perempuannya, Molly dan Natalie, ingin “mencari gigi jerung seperti profesional” dan telah meminta set pakaian peranduk dada sebagai hadiah Krismas.

Sebaik sahaja menerima hadiah itu dan menghabiskan sarapan pada pagi Krismas, mereka menuju ke pantai Calvert Cliffs yang berdekatan yang dipantau suaminya Bruce, katanya kepada CBS.

“Molly memberitahu saya dia sedang mengharung air sedalam lutut apabila dia melihatnya dan terjun ke dalam untuk mendapatkannya,” kata Alicia mengenai penemuan anak perempuannya. “Katanya tangan habis semua basah, tetapi ia sangat berbaloi.”

Suaminya telah memburu fosil di kawasan itu sejak dia masih kanak-kanak, dan Molly sendiri telah menemui lebih 400 gigi yang jauh lebih kecil, katanya, tetapi mereka tidak pernah menemui gigi yang begitu besar.

Alicia Sampson /Facebook

“Dia sentiasa mahu mencari ‘Meg’, tetapi atas sebab macam mana pun, dia menyatakannya kena mencarinya pada pagi Krismas,” kata Alicia.

Keluarga Sampson membawa gigi itu ke Muzium Marin Calvert, dan jabatan paleontologi mengesahkan identiti jerung purba berkenaan dan mengucapkan tahniah kepada “ahli paleontologi masa depan” itu di Facebook.

“Orang ramai tidak sepatutnya memberi tanggapan yang gigi seperti ini adalah biasa di sepanjang Calvert Cliffs,” kata Stephen Godfrey, kurator paleontologi muzium itu.

“Dan dia tidak perlu menggali ke dalam tebing untuk mencari gigi itu, ia berada di dalam air,” kata mereka.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI