31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasi“Jangan belanja saya lagi,” Budak pemungut kotak bayar harga roti yang dimakan...

“Jangan belanja saya lagi,” Budak pemungut kotak bayar harga roti yang dimakan selama 7 tahun kepada pengurus kedai buat air mata mengalir

Seorang pengurus kedai roti dari Zhongli, Taoyuan di Taiwan mendedahkan dia sering membelikan roti kepada budak lelaki yang selalu datang ke kedai rotinya untuk memungut kotak kitar semula sejak dia masih kecil. Kini selepas 7 tahun berlalu sejak memberikan roti untuk alas perutnya, budak itu datang ke kedai dengan wang NT$200 sambil berkata, “Saya mahu membeli roti daripada kakak mulai hari ini. Jangan belikan saya roti lagi. Kamu juga bekerja keras..” 

Hantaran Facebook pengurus kedai roti wanita dari Zhongli, Taoyuan di Taiwan berbunyi, “Saya tidak akan melupakan budak lelaki ini ketika melihatnya buat pertama kali ketika musim sejuk. Dia memakai pakaian yang kurang sesuai dengan susuk tubuhnya, dan menarik troli berat sambil bertanya, “Kakak, bolehkah saya ambil kotak kadbod di sini?”

Pengurus itu tidak menjawab tetapi berpaling dan menuju ke dalam kedai untuk membungkus sebuku roti buat budak lelaki itu, juga mengambil semua kotak yang boleh dikitar semula untuk diberikan kepadanya.

Gambar Hiasan / Pixabay

Wanita itu memberitahu, “Saya bekerja di sini, dan kamu dialu-alukan untuk datang berjumpa saya bagi mendapatkan roti pada bila-bila masa jika kamu terasa lapar. .” Selepas itu, pengurus ini juga memberitahu semua rakan sekerjanya supaya menyerahkan apa-apa barang kitar semula yang terdapat di dalam stor untuk diberikan kepada budak lelaki itu.

Pengurus kedai roti ini berkata selepas 7 tahun, walaupun budak lelaki itu telah bersekolah di menengah rendah, susuk tubuhnya masih kecil dan kurus. Baru-baru ini, ketika dia datang ke kedai roti bertanyakan kotak, wanita ini berkesempatan berbual dengannya. Tulisnya, “Sudah dekat pukul sembilan malam, tetapi dia memberitahu masih belum makan. Musim sejuk begini, dia juga tidak memakai baju tebal dan saya menasihatkannya untuk menjaga badannya dan kesihatan dengan baik..”

Tetapi 15 minit kemudian, budak lelaki itu datang semula ke kedai dengan NT$200 (RM28) dalam tangan, dan berkata kepadanya, “Kakak, saya ingin membeli roti daripada kamu mulai hari ini, jangan belanja saya lagi, kamu juga bekerja keras.. .” Pengurus kedai menerima wang itu dengan senyuman, dan masih menasihatkannya, “Hidup dengan baik bersama datuk dan nenek kamu, dan sentiasa berbuat baik dengan orang lain. Selagi kedai kami masih ada di sini, kamu sentiasa dialu-alukan untuk makan roti kami.”

Facebook

Pengurus kedai roti ini melihat budak lelaki itu berlalu pulang, tanpa disedari air mata mengalir membasahi pipinya.

Hantaran kisah menyentuh hati itu segera menarik perhatian orang ramai yang prihatin dan telah menelefon kedai roti itu, bertanyakan tentang budak lelaki itu dan berharap dapat membantunya. Pengurus kedai berterima kasih atas keprihatinan semua, tetapi malangnya tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai keluarga budak lelaki itu, dan katanya mereka hanya bertemu sekali-sekala di jalanan.

“Tujuan saya memberinya roti adalah untuk membantu sarapan paginya atau menjadi makanan ringan supaya dia boleh membesar dengan baik. Terima kasih atas jasa baik anda membuktikan masyarakat kita mempunyai hati yang mulia dan hangat,” kata wanita itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI