28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiAbang penyayang dakap adik semasa sedang membuat kerja sekolah, ibu bapa mereka...

Abang penyayang dakap adik semasa sedang membuat kerja sekolah, ibu bapa mereka mesti paling bertuah dan diberkati

Ibu bapa tidak dinafikan ada yang pening kepala apabila memperkatakan memiliki anak lebih daripada seorang, tambahan pula mereka itu adalah si kecil. Maka ramai juga yang menjadi bimbang jika membesarkan anak-anak mana boleh mengelak suasana menjadi kecoh. 

Masalah yang biasa dihadapi oleh keluarga dengan ahli yang bertambah, dan sudah semestinya ibu bapa akan melalui pelbagai cabaran dalam membesarkan anak-anak.

Ibu bapa yang ingin mendapatkan anak kedua dan seterusnya boleh merancang keluarga dengan kaedah memilih untuk mempunyai anak yang lebih kecil setelah anak sulung mereka sudah besar sedikit. 

Gambar coms.pub

Lebih mudah untuk membesarkan anak-anak yang berjarak usia selang beberapa tahun, seperti si abang dari China ini yang sudah besar, sudah bersekolah dan boleh berfikir sendiri, sekali gus menyelamatkan ibu bapanya dengan pelbagai kebimbangan.

Si abang dalam gambar ini sangat sayangkan adiknya. Selepas adik lelakinya lahir, dia lebih sayangkan adiknya itu sampai tidak sanggup berenggang walau seminit, dan si adik pun sangat manja dan menyayangi abangnya. Setiap kali si abang bercuti sekolah, si adik akan menjadi “pengikut” kecil yang mengekori abangnya ke mana sahaja.

Gambar tular menyentuh hati duo abang dan adik comel ini membuatkan ramai netizen tersentuh hati dan terharu. Nampaknya ibu bapa keluarga ini benar-benar sangat bertuah kerana mempunyai anak sulung yang baik dan bertimbang rasa. Bagi meredakan tekanan ibu bapanya, si abang mengambil inisiatif dengan kerelaan hati sendiri untuk menjaga adiknya di rumah selepas tamat waktu persekolahan.

Gambar coms.pub

Ada kala terdapat banyak kerja sekolah untuk disiapkan. Tetapi, si adik yang suka berkepit selalu mengelilingi abang. Si abang pasti tidak mempunyai cara untuk menahan adik comel yang ingin bermanja, jika tidak mulalah si kecil merengek.

Jadi, abang ini mendakap erat adik lelakinya dan memujuknya sambil membuat kerja sekolah. Agak pelik juga, si adik duduk diam dan patuh sahaja dalam pelukan abangnya, senyap memerhatikan abangnya membuat kerja sekolah. Bagi si adik, pelukan si abang sungguh menenangkan bagai berada di syurga.

Tindakannya memeluk erat si adik dengan penuh kasih sayang itu mendapat perhatian netizen dengan menggelarnya, “abang paling menyejukkan hati”.

“Ibu bapanya amat bertuah kerana dapat membesarkan anak yang begitu menyejukkan hati. Saya percaya ibu bapanya pasti sangat gembira dan bersyukur ketika melihat gambar ini,” komen mereka.

Gambar coms.pub

Walau bagaimanapun, terdapat netizen yang memberi komen ibu bapa yang sibuk tidak boleh berterusan membebankan anak yang lebih tua dan sudah bersekolah untuk menjaga adik-beradik lain yang lebih kecil, kerana anak ini juga mempunyai tugas mereka sebagai pelajar yang perlu belajar. Tugas anak ini hanya memberikan bantuan apabila diperlukan dan bukan satu tanggungjawab yang boleh menganggu pembelajarannya.

Anak-anak yang lebih tua perlu diberikan persekitaran yang tenang dan baik oleh ibu bapa supaya mereka boleh belajar bersungguh-sungguh dan dapat memberikan tumpuan kepada pelajaran.

Kecuali jika si abang itu begitu bertimbang rasa dan baik hati untuk menjaga adik dengan baik tanpa paksaan, yang mana ada kaitan dengan keperibadiannya sendiri. Abang yang ini sangat sayangkan adiknya dan dia menyemai sendiri rasa tanggungjawab dalam dirinya untuk membuat anda semua jatuh cinta, mereka memang comel!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI