27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupPengantin menyesal buat pinjaman peribadi RM40 ribu demi penuhi permintaan ibu bapa

Pengantin menyesal buat pinjaman peribadi RM40 ribu demi penuhi permintaan ibu bapa

Demi memenuhi permintaan ibu bapa yang mahukan majlis perkahwinan yang gilang-gemilang, sepasang pengantin akur membuat pinjaman peribadi berjumlah RM40 ribu. Sungguhpun begitu, beberapa bulan selepas majlis perkahwinan berlalu pasangan pengantin menyesal dengan pinjaman yang dibuat itu.

PEXELS

Menerusi Twitter akaun @ConfessTweetMY, seorang wanita yang baru enam bulan berkahwin meluahkan rasa sedih dan kesal dengan apa yang menimpanya. Katanya, sebelum majlis perkahwinan diadakan, ibu bapanya memaksa dia dan tunangnya (pada ketika itu) untuk membuat pinjaman peribadi.

Menurut wanita yang meminta pentadbir menyembunyikan profil dirinya, suaminya itu hanya bekerja sebagai kerani manakala dia hanyalah pekerja kontrak kerajaan.

Wanita tersebut pernah mencadangkan kepada ibu bapanya untuk mengadakan majlis yang sederhana sahaja disebabkan kekangan kewangan. Namun ibu bapanya tetap mendesaknya untuk mengadakan majlis yang gah dengan alasan ramai saudara-mara dan kawan-kawan yang akan dijemput nanti.


PEXELS

Selain itu, ibu bapanya seolah tidak yakin yang suaminya mampu menjaga dirinya selepas berkahwin. Ini kerana mereka melihat si lelaki tidak mahu berbelanja lebih untuk berkahwin dengan anaknya.

Selepas membuat pengiraan, mereka mendapati lebih kurang 1000 orang yang akan dijemput. Ibu bapa wanita itu juga mahu majlis perkahwinan diadakan di hotel. Bukan itu sahaja, ibu bapa tersebut turut mencadangkan agar anak perempuannya membuat pinjaman peribadi sebanyak RM40 ribu untuk majlis perkahwinannya.

Dipendekkan cerita, suami wanita itu membuat pinjaman dan majlis pun berlangsung dengan meriahnya. Ibu bapa wanita tersebut berasa gembira kerana ramai tetamu yang hadir dan memuji-muji tentang kemeriahan majlis perkahwinan tersebut.

PEXELS

Namun, selepas beberapa bulan berkahwin wanita itu berkata dia dan suaminya bertungkus lumus menyelesaikan hutang pinjaman peribadi tersebut. Selepas suaminya pulang bekerja, dia akan menyambung pekerjaan sebagai penghantar makanan pula. Sementara wanita itu membuat jualan atas talian.

Pasangan pengantin tersebut begitu menyesal kerana membuat pinjaman peribadi tersebut. Ini kerana mereka terpaksa berkorban masa dan tenaga dan bukannya hidup tenang seperti pasangan pengantin yang lain.

PEXELS

Buat bakal pengantin di luar sana, anda haruslah bijak merancang agar tidak terbeban dengan hutang selepas majlis perkahwinan. Fikirkan semasak-masaknya sebelum anda mengambil apa juga keputusan agar tidak wujud istilah pengantin menyesal di kemudian hari.

Berikut adalah 6 panduan untuk menjimatkan perbelanjaan perkahwinan:

  1. Berpada-padalah dalam pemberian mas kahwin. Dicadangkan agar anda menurut sahaja nilai mahar seperti yang telah ditetapkan mengikut negeri masing-masing.
  2. Berbincang dengan pasangan untuk saling meminimumkan perbelanjaan hantaran.
  3. Dapatkan busana pengantin dengan kos yang paling minimum. Lewat ini ramai pasangan pengantin yang memilih konsep ‘bersederhana’ untuk busana pengantin mereka.
  4. Tidak dinafikan mekap memang penting untuk menaikkan seri pengantin. Mungkin anda boleh mekap sendiri atau upah sahaja kawan-kawan yang pandai mekap. Tetapi jika anda berjaya dapatkan perkhidmatan MUA dengan kadar yang rendah, itu bonus untuk anda.
  5. Majlis perkahwinan, kad jemputan, katering dan buah tangan untuk tetamu: Sebaik-baiknya anda bersama keluarga masing-masing duduk berbincang dan capai kata sepakat untuk menjayakan perkahwinan tersebut berdasarkan kewangan masing-masing. Janganlah sampai bergolok-bergadai hanya untuk mendapat pujian dan menarik perhatian tetamu yang akan datang. Jika perlu, minimumkan jumlah tetamu yang akan dijemput kerana ia akan memberi kesan pada perbelanjaan perkahwinan secara keseluruhannya.
  6. Perkhidmatan jurugambar memang diperlukan untuk merakam momen indah sepanjang majlis perkahwinan. Kebelakangan ini banyak kes yang terjadi di mana terdapat jurugambar yang menipu pengantin. Sudahlah upahnya mahal, kualiti gambar yang terhasil pula sangat rendah hingga menyakitkan hati. Oleh itu, berhati-hatilah dalam memilih perkhidmatan jurugambar. Atau mungkin anda upah sahaja adik-beradik, saudara-mara atau kawan-kawan yang mahir mengambil gambar dan mampu memberikan hasil yang menakjubkan.
PEXELS

Memang benar setiap pasangan pengantin mahukan majlis yang akan diingati sampai bila-bila. Namun harus diingatkan untuk mengukur baju dibadan masing-masing agar tiada sesalan selepas berlangsungnya majlis perkahwinan nanti.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI