26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya HidupJimat beribu-ribu hantar kampung, pekerja asing ini dakwa makan nasi lauk cili...

Jimat beribu-ribu hantar kampung, pekerja asing ini dakwa makan nasi lauk cili dan garam setiap hari berjaya kumpul RM800,000

Seorang pekerja asing yang bekerja di Malaysia mendedahkan yang dia meninggalkan kampung halaman untuk bekerja keras dan hidup berjimat cermat, hanya untuk memastikan keluarganya boleh mendapat kehidupan yang lebih baik di negara asal.

Menurut laporan Sin Chew Daily, pengguna TikTok @pokchek906 memuat naik beberapa video beberapa hari lalu yang memaparkan seorang pekerja asing warga Bangladesh sedang makan hidangan yang macam agak menyedihkan. 

Selepas bertanya lebih lanjut, dia mendapat tahu yang pekerja asing itu telah berjaya mengumpul RM800,000 hasil kerja kerasnya, yang serta-merta membangkitkan perbincangan hangat kalangan warganet.

TikTok

Lelaki ini pada mulanya dilihat makan nasi air kosong dengan lauknya hanya cili hijau, sedikit bawang dan garam, bersama cebisan roti daripada sarapan pagi.

Apabila ditanya berapa banyak wang yang dia boleh simpan dalam sehari, tetapi pertanyaan itu tidak dijawab. Kemudian ditanya lagi sama ada dia sudah mempunyai rumah dan tanah di kampung halaman, dan lelaki itu mengangguk dengan menjawab “Ya”.

Kemudian, @pokchek906 bertanya berapa banyak RM yang dia telah simpan, dan dia menjawab: “800,000..”

TikTok

Melihat makanannya begitu sederhana setiap hari, @pokchek906 bertanya kepadanya sama ada dia boleh kenyang ke dengan makan macam itu? Jawabnya hidangan itu sudah cukup.

Melihat pekerja asing ini bekerja keras dan boleh menyimpan begitu banyak wang, @pokchek906 tiba-tiba sangat beremosi dengan berkata, “Bolehkah kita rakyat Malaysia buat macam ini? Ini cara yang betul..”

Ramai warganet terkejut dengan kebolehan lelaki itu menjimatkan wang daripada pendapatannya, dan mereka semua mengagumi ketabahannya. Ramai yang membawa bekal paling ringkas dan menghantar wang hasil titik peluh pulang ke kampung. Mereka hampir tidak berehat untuk bekerja keras demi mengumpul wang supaya dapat dikirim kepada keluarga di kampung.

TikTok

Namun, terdapat warganet yang mempersoalkan dakwaannya dengan berkata pekerja asing itu macam mustahil untuk menyimpan sehingga RM800,000, dan mengesyaki mungkin dia tidak dapat membezakan antara RM80,000 dan RM800,000.

Selepas itu, satu lagi video telah dimuat naik di mana lelaki itu sedang menggigit timun. Selepas ditanya, @pokchek906 mendedahkan bahawa timun itu adalah makan malamnya.

TikTok

Selain itu, dia turut bertanya mengenai gajinya. Lelaki itu berkata gaji bulanannya RM5,500, dan menghantar RM5,200 pulang ke kampung halaman di Bangladesh setiap bulan. Dia hanya membelanjakan RM300 dan penginapan ditanggung syarikat.

Lelaki Bangladesh itu sudah hampir 19 tahun bekerja di Malaysia. Berdasarkan maklumat di atas, kalau mengikut kiraan, lelaki itu telah menghantar RM1,185,600 pulang ke kampung halamannya. Tetapi ini hanya anggaran, gajinya sejak 19 tahun dahulu mungkin kurang RM5,500.

Jadi, ramai yang kagum dengan ketabahan dan kegigihan pekerja asing ini. Sebulan dia cuma membelanjakan RM300. Kita di Malaysia memang tidak bolehlah sebab ada banyak komitmen dan perlu membayar itu dan ini, tetapi kalau bertekad untuk hidup berjimat cermat memang boleh apa..

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI