31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalPerancang utama penganiayaan Falun Gong, bekas pemimpin PKC Jiang Zemin meninggal dunia...

Perancang utama penganiayaan Falun Gong, bekas pemimpin PKC Jiang Zemin meninggal dunia pada usia 96 tahun

Bekas pemimpin Parti Komunis China Jiang Zemin, yang atas arahannya telah melancarkan salah satu penganiayaan paling kejam terhadap kumpulan agama pada era moden, meninggal dunia pada usia 96 tahun, menurut media milik kerajaan China.

Jiang Zemin yang merupakan pemimpin tertinggi rejim komunis dari 1989 hingga 2002, meninggal dunia akibat leukemia dan kegagalan pelbagai organ pada jam 12:13 tengah hari waktu tempatan di Shanghai pada 30 November, di mana beliau pernah menjadi datuk bandar metropolitan itu.

Legasinya berdiri sebagai salah seorang pelaku pencabulan hak asasi manusia paling teruk dalam sejarah, bertanggungjawab di atas kematian yang tidak terkira banyaknya dengan peranan utamanya ketika melancarkan penganiayaan terhadap Falun Gong pada tahun 1999.

Gambar Minghui.org

Kebangkitan politik

Jiang Zemin dilahirkan pada 17 Ogos 1926, di Yangzhou di wilayah pantai timur Jiangsu, wilayah barat laut hab kewangan Shanghai di China.

Menurut Jiang, dia diambil sebagai anak angkat pada usia 13 tahun oleh bapa saudaranya, seorang ikon komunis yang terbunuh ketika perang dengan tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Walaupun ahli sejarah masih ragu-ragu dengan dakwaan Jiang, jelas dia cuba menjauhkan diri daripada bapanya, Jiang Shijun. Jiang yang lebih tua pernah menjadi menteri dalam kerajaan boneka di bawah pendudukan Jepun pada tahun 1940-an, jawatan yang dianggap sebagai pengkhianat.

Menurut biografinya dalam People’s Daily, Jiang menyertai Parti Komunis China pada tahun 1946 semasa menjadi penuntut di Universiti Jiaotong Shanghai.

Pada tahun 1956, Jiang tinggal di Rusia, bekerja sebagai pelatih di Stalin Automobile Works, menurut People’s Daily. Walau bagaimanapun, terdapat spekulasi Jiang menyertai Biro Timur Jauh KGB semasa menerima latihan di Moscow.

Jiang Zemin menjadi Datuk Bandar Shanghai dan timbalan setiausaha Jawatankuasa Parti Komunis Shanghai pada tahun 1985, dan menyertai Biro Politik Jawatankuasa Pusat pada tahun 1987.

Jiang mula berkuasa pada 1989, sejurus selepas pemimpin terkemuka ketika itu Deng Xiaoping menghantar kereta kebal dan tentera untuk menghancurkan penunjuk perasaan pelajar pro-demokrasi yang berhimpun di Dataran Tiananmen di Beijing.

Hanya beberapa minggu selepas pembunuhan besar-besaran itu, Jiang dinaikkan pangkat menjadi Setiausaha Agung Parti, ketua rejim, menggantikan Zhao Ziyang, yang bersimpati kepada penunjuk perasaan pelajar.

Ramai yang percaya Jiang, yang dinaikkan pangkat secara tiba-tiba ketika akan bersara sebagai ketua parti Shanghai pada masa itu, mendapat manfaat paling banyak daripada tindakan ketenteraan di pusat politik negara itu, yang dianggarkan telah membunuh beribu-ribu penunjuk perasaan tidak bersenjata.

Pada tahun 1990, Jiang mengambil alih tentera rejim selepas Deng mengumumkan peletakan jawatannya. Tiga tahun kemudian, Jiang menambah gelaran sebagai ketua negara.

Sepanjang tempoh perkhidmatannya, Jiang sering memetik pencapaiannya, termasuk membawa pulang Hong Kong daripada pemerintahan British pada 1997 dan mendaftarkan negara itu ke dalam Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) pada tahun 2001.

Walau bagaimanapun, apa yang Jiang tidak pernah sebutkan ialah ramai pembangkang di China yang telah diletakkan di tirai besi. Penindasan mencapai tahap tertinggi yang baru pada tahun 1999, apabila Jiang melancarkan penganiayaan terhadap amalan kerohanian Falun Gong.

Kempen politik yang kejam itu juga mengakibatkan Jiang menjadi pemimpin China pertama yang menghadapi tindakan undang-undang semasa berkuasa. Pada tahun 2009, Jiang dan empat pegawai berpangkat tinggi PKC telah didakwa kerana melakukan jenayah pembunuhan beramai-ramai dan penyeksaan terhadap Falun Gong di mahkamah kebangsaan Sepanyol.

Pada 2003, tiga kumpulan sokongan Tibet bersama-sama memfailkan saman jenayah di Mahkamah Tinggi Sepanyol, menuduh Jiang dan Li Peng, kedua-duanya ketika itu telah bersara sebagai presiden dan ketua parlimen China, kerana melakukan pembunuhan beramai-ramai dan jenayah terhadap kemanusiaan di Tibet.

Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times

Penganiayaan kejam menyedihkan 

Falun Gong, juga dikenali sebagai Falun Dafa, terdiri daripada ajaran moral berdasarkan prinsip universal Sejati, Baik, Sabar bersama-sama dengan latihan meditasi harian. Sejak diperkenalkan di China pada tahun 1992, amalan ini melonjak dengan populariti, membawa kepada anggaran 70 juta hingga 100 juta pengikut di negara itu menjelang akhir dekad.

Pada 10 Jun 1999, dalam kempen anti-Falun Gong, Jiang memberi arahan secara langsung untuk menubuhkan sebuah organisasi Parti di luar batas undang-undang bagi tujuan menyelaras dan mengarahkan penindasan yang bakal datang melalui cawangan seluruh negara. Dikenali sebagai Pejabat 610 pada tarikh penciptaannya pada 10 Jun, struktur dan fungsinya adalah setanding dengan Gestapo yang terkenal ketika zaman Nazi Jerman.

Jiang Zemin mengisytiharkan akan menghapuskan Falun Gong dalam masa tiga bulan dengan menyasarkan reputasi pengamal, merampas kekayaan, dan menyerang mereka secara fizikal. Pengamal yang dibunuh akibat penganiayaan akan diisytiharkan sebagai mangsa bunuh diri dan dibakar serta-merta, tanpa pengenalan diri. Rejim China mengerahkan semua sumber yang ada untuknya—termasuk mahkamah, jabatan propaganda, institusi budaya dan politik, dan sekolah—dalam usahanya untuk memusnahkan Falun Gong.

Media kendalian kerajaan—televisyen, radio, akhbar, dan kemudiannya internet—di semua peringkat berkhidmat kepada PKC untuk menyiarkan berita palsu yang memfitnah ajaran Falun Gong, memfitnah pengasasnya, dan perbuatan tanpa berperikemanusiaan kepada penganutnya. Kempen kebencian itu menghasilkan banyak penipuan, seperti “1,400 kematian” yang kononnya disebabkan oleh amalan Falun Gong, lakonan pentas pembakaran diri di Tiananmen, dan mendakwa Falun Gong adalah ancaman kepada Parti yang didalangi oleh “pasukan anti-China” dari luar negara.

PKC juga meluaskan propagandanya ke luar negara untuk memburukkan Falun Gong dan mempolitikkan isu tersebut. Banyak media antarabangsa mengulangi cemuhan dan naratif yang dibuat oleh PKC untuk memerangkap Falun Gong, dengan berkesan membawa penganiayaan itu ke peringkat global bagi mendorong khalayak supaya salah faham atau menanamkan permusuhan terhadap amalan tersebut.

Rejim China di bawah kepimpinan Jiang Zemin menggunakan keganasan yang melampau, propaganda berterusan, dan taktik cuci otak dalam usaha untuk memaksa pengamal Falun Gong memilih antara kepercayaan mereka atau kehidupan. Sepanjang penganiayaan, berjuta-juta orang telah dipenjarakan atau ditahan di kem buruh, pusat tahanan, hospital sakit mental, kemudahan pemulihan dadah, atau “penjara hitam” tidak rasmi kerana enggan melepaskan kepercayaan mereka.

Kumpulan hak asasi manusia telah mendokumentasikan lebih 100 kaedah penyeksaan yang digunakan oleh pihak berkuasa China untuk menganiaya Falun Gong, serta penggunaan bahan toksik yang merosakkan saraf. Ramai pengamal meninggal dunia, cacat, atau menjadi gila akibat penderaan ini.

Jumlah kematian yang disebabkan oleh penganiayaan itu sukar untuk dianggarkan, kerana kesukaran menghantar maklumat keluar dari tanah besar China. Minghui.org, sebuah laman web yang berpangkalan di Amerika Syarikat yang diasaskan oleh pengamal Falun Gong untuk mendokumentasikan penganiayaan, telah mengesahkan 4,828 jumlah kematian di tangan pihak berkuasa kerana tahanan enggan meninggalkan kepercayaan Falun Gong.

Walau bagaimanapun, pakar percaya jumlah sebenar mungkin jauh lebih tinggi memandangkan banyak kematian tidak dilaporkan, atau disebabkan mangsa dibunuh di bawah syarat yang sangat dirahsiakan—seperti bagi tujuan pengambilan organ mereka.

Selain penyeksaan fizikal dan psikologi, Parti Komunis China di bawah Jiang Zemin juga mengenakan langkah untuk menutup Falun Gong daripada kehidupan awam. Pengamal dipecat daripada pekerjaan mereka, dibuang sekolah atau kolej, atau dilucutkan pencen dan faedah kebajikan lain. Saudara-mara pengamal juga telah mengalami penderitaan yang besar, dengan penindasan telah memecah belahkan banyak keluarga.

Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times

Pengambilan organ paksa

Pada tahun 2006, seorang wanita dari timur laut China yang tinggal di Amerika Syarikat menjadi saksi pertama yang mendedahkan mengenai penuaian organ, apabila dia memberi keterangan bahawa bekas suaminya telah mengeluarkan kornea beribu-ribu pengamal Falun Gong sejak awal tahun 2000-an.

Pada tahun-tahun selepas itu, Pertubuhan Dunia untuk Menyiasat Penganiayaan Falun Gong (WOIPFG) dan penyelidik bebas lain telah menjalankan penyiasatan yang meluas dan mengesahkan dakwaan penuaian organ. Seorang penyiasat menyebutnya “satu bentuk kejahatan yang belum kita lihat di muka bumi ini.”

Pada 2016, penyiasat David Kilgour, David Matas, dan Ethan Gutmann bersama-sama menerbitkan laporan setebal 700 halaman mengenai pengambilan organ secara paksa di China. Mereka menganggarkan hospital di China melakukan antara 60,000 hingga 100,000 pembedahan pemindahan organ setiap tahun, dan sumber utama penderma adalah pengamal Falun Gong.

Pada 2019, tribunal rakyat bebas atau Tribunal China yang terdiri daripada panel peguam dan pakar mendapati, tanpa keraguan munasabah, bahawa rejim China telah bertahun-tahun, dan masih meneruskan, penuaian organ daripada tahanan kerohanian yang masih hidup “pada skala yang signifikan,” dan pengamal Falun Gong adalah sumber utama bekalan organ. Tribunal memutuskan ini adalah jenayah terhadap kemanusiaan.

Gambar oleh Justin Palmer/The Epoch Times

Pengaruh politik yang berlarutan

Pada tahun 2002, Jiang memindahkan gelaran setiausaha parti kepada Hu Jintao, dan ketua negara setahun kemudian. Tetapi dia mengekalkan kedudukan sebagai ketua Suruhanjaya Ketenteraan Pusat Parti, mengawasi tentera rejim sehingga 2004.

Walaupun selepas melepaskan semua gelarannya, Jiang Zemin terus menggunakan pengaruh politik dari belakang tabir melalui penyokong setianya.

Ramai sekutu Jiang, yang dikenali sebagai “Geng Shanghai,” masih berada dalam tentera, badan kehakiman, peralatan keselamatan dan kerajaan serantau apabila Xi Jinping, pemimpin semasa rejim itu, yang mula memegang jawatan pada 2012.

Antaranya ialah Zhou Yongkang, bekas ahli Jawatankuasa Tetap Politik PKC dan bekas ketua pentadbiran keselamatan dalaman rejim.

Sebagai menyokong penaung Jiang, Zhou dengan setia melaksanakan penganiayaan Falun Gong. Zhou yang merupakan pemimpin Parti di Wilayah Sichuan di barat daya China, memberi ganjaran kepada mereka yang berada di penjara dan kem buruh dalam bentuk kewangan kerana secara aktif menyeksa penganut kumpulan kepercayaan itu, menurut Minghui.org. Zhou juga berkemungkinan mempunyai peranan utama dalam memudahkan pengambilan organ secara paksa.

Pada 2015, Zhou dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana menerima rasuah, salah guna kuasa, membocorkan rahsia negara, dan beberapa pertuduhan lain. Hukuman Zhou digambarkan oleh media yang disokong kerajaan China sebagai kemenangan dalam kempen anti-rasuah Xi.

Pengaruh politik Jiang baru-baru ini pudar selepas ramai tokoh kanan dalam puak Jiang, seperti bekas ketua Parti Chongqing Bo Xilai dan bekas timbalan menteri keselamatan Sun Lijun, telah ditahan dan dijatuhkan hukuman semasa kempen anti rasuah Xi.

Selama bertahun-tahun Xi telah mengetatkan cengkamannya ke atas Parti, membersihkan tokoh dari kem Jiang. Xi mengukuhkan kawalannya dengan tegas pada Kongres Parti ke-20 Oktober, apabila dia memperoleh penggal ketiganya dan melantik empat sekutunya ke dalam tujuh anggota Jawatankuasa Tetap Politburo, ruang persendirian dan perlindungan dalaman Parti.

Gambar oleh Lintao Zhang/Getty Images

Kemusnahan ekonomi

Penganiayaan terhadap pengamal Falun Gong sejak lebih dua dekad yang lalu telah menggunakan sejumlah besar sumber kewangan, tenaga kerja dan masyarakat sambil merugikan negara dan rakyat China dengan kekayaan yang tidak terkira.

Kumpulan Jiang mengerahkan berjuta-juta kakitangan untuk melakukan penganiayaan. Gaji, upah bonus, gaji lebih masa dan faedah lain yang diperuntukkan kepada kumpulan ini melebihi 100 bilion yuan dalam perbelanjaan tahunan.

Contoh kos lain yang berkaitan dengan penindasan Falun Gong termasuk penggunaan ganjaran kewangan yang menggalakkan rakyat biasa melaporkan pengamal kepada pihak berkuasa, pengambilan ejen dan samseng luar negara untuk mengintai dan mengganggu komuniti Falun Gong di luar negara, pembelian media berbahasa Cina di luar negara untuk memfitnah Falun Gong, dan bantuan asing yang ditawarkan kepada negara membangun sebagai pertukaran untuk menyokong rekod hak asasi manusia China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan di forum antarabangsa yang lain.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI