31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaFenomena ‘musim sejuk’ di Malaysia sehingga Februari 2023

Fenomena ‘musim sejuk’ di Malaysia sehingga Februari 2023

Pakar cuaca berkata ‘cuaca sejuk’ yang menyelubungi Malaysia ketika ini dijangka berlarutan sehingga Februari tahun depan.

Fenomena cuaca sejuk berlaku berikutan monsun Timur Laut melibatkan perubahan angin sejuk yang bertiup dari China, serta pembentukan awan hujan yang berterusan bermula pada awal November, menurut Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia Dr Mohd Hisham Mohd Anip, lapor Bernama.

“Terdapat banyak awan hujan, dari segi pancaran matahari agak terlindung, yang menyebabkan suhu akan menjadi lebih rendah berbanding tempoh lain dalam setahun,” katanya.

Gambar Hiasan / Pexels

Selain itu, beliau berkata kedudukan matahari akan berada jauh ke hemisfera selatan berikutan sudut putaran bumi mengelilingi matahari pada bulan Disember menyebabkan negara di hemisfera utara mengalami musim sejuk. Kedudukan matahari juga akan menjejaskan negara seperti Malaysia yang terletak di khatulistiwa.

Suhu harian dilaporkan antara 22 hingga 30 darjah Celsius.

Suhu juga akan berbeza-beza berdasarkan geografi atau ketinggian sesuatu kawasan.

Sebagai contoh, Mohd Hisham berkata musim sejuk akan menjadikan kawasan seperti Genting Highlands lebih sejuk dalam tempoh ini.

Tanah rata di pedalaman Semenanjung, di negeri seperti Kelantan, Pahang, dan Perak, juga boleh menjangkakan suhu yang lebih rendah berbanding kawasan lain.

Gambar Hiasan / Pexels

“Pada 2014, suhu di Kuala Krai, Kelantan direkodkan antara 17°C dan 18°C. Jadi, kemungkinan ia boleh berulang di kawasan itu,” katanya lagi.

Menurut Pakar Meteorologi Universiti Malaya Profesor Dr Azizan Abu Salmah, keadaan cuaca sejuk juga akan berlaku di beberapa lokasi di Terengganu dan Kedah. Bagaimanapun, mereka di Kedah boleh menjangkakan cuaca yang beragam.

“Kalau di Kedah, siang harinya panas terik, dan pada waktu malam pula amat sejuk,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI