32.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 6, 2023
UtamaGaya HidupEmpat tumbuhan hiasan yang boleh menghilangkan kulapuk dalam rumah, cara semula jadi...

Empat tumbuhan hiasan yang boleh menghilangkan kulapuk dalam rumah, cara semula jadi untuk mengawal kelembapan

Tumbuhan hiasan bukan sahaja baik untuk menghias ruang rumah, tetapi juga baik untuk mengurangkan kelembapan di dalam rumah. Perkara utama dalam memilih jenis tumbuhan yang bersesuaian untuk kawasan tertentu ialah dengan tidak memerlukan perhatian berterusan. Tetapi, anda perlu memahami keperluan cahaya, tanah dan air, terutamanya apabila mencari tumbuhan yang bersesuaian dalam bilik mandi. 

Namun, tidak semua tumbuhan tumbuh subur dengan baik di dalam bilik mandi, dan kebanyakan bilik lain di rumah anda sebenarnya mempunyai tahap kelembapan yang lebih tinggi.

Gambar Express.co.uk/Getty Images

Menurut pakar dari Gardening Express, “Menggunakan tumbuhan untuk membantu mengelakkan kulapuk adalah cara yang praktikal dan semula jadi untuk mengawal kelembapan di dalam rumah anda. Kehebatan tumbuhan dalam mengurangkan kelembapan adalah berkaitan dengan keupayaannya untuk menyerap embun, kabut dan kelembapan lain melalui daunnya. Kelembapan ini kemudiannya bergerak ke akarnya.

Keindahan penyelesaian semula jadi ini ialah anda akan dapat melihat keberkesanannya dalam mengawal kelembapan sambil mempunyai tumbuhan yang cantik untuk dilihat dan dinikmati.

Berikut adalah empat tumbuhan hiasan yang anda boleh cuba meletakkannya di ruang yang mempunyai kadar kelembapan tinggi di dalam rumah

1.Ivy Inggeris

PropertyGuru

Pokok Ivy Inggeris sangat berkesan dalam menyaring pencemaran udara yang berbahaya dan bau tidak menyenangkan yang menjadikannya sebagai aksesori tambahan terbaik di bilik mandi.

Pakar berkata ia “tumbuh paling baik dalam cahaya terang, dan tidak memerlukan penyiraman biasa” tetapi perlu diingat untuk menjauhkan tumbuhan ini daripada haiwan peliharaan kerana daunnya adalah toksik kepada mereka.

Atas sebab ini, Ivy Inggeris amat baik dan sesuai diletakkan di dalam bekas gantung atau diletakkan di atas kabinet.

2. Lili Damai atau Bakung Damai

PropertyGuru

Bunga lili atau bakung damai “sukakan tempat teduh dan tumbuh subur dalam kelembapan yang tinggi, menjadi pilihan yang tepat untuk kawasan yang terdedah kepada kulapuk”.

Tumbuhan ini menyerap lembapan dari udara melalui daunnya dan tidak memerlukan cahaya matahari langsung atau terhad untuk mekar dan ia boleh tumbuh di bawah pencahayaan pendarfluor.

Ia juga bagus untuk mereka yang mengalami alahan atau asma, dan tumbuhan itu menghasilkan bunga yang cantik, tetapi ia adalah tumbuhan toksik kepada haiwan peliharaan jadi jauhkan ia dari jangkauan.

3. Pokok Ular atau Lidah Mak Mentua

PropertyGuru

Juga dikenali sebagai lidah ibu mertua, tumbuhan ini adalah tumbuhan yang tahan lasak dan boleh disesuaikan, juga salah satu yang terbaik untuk pemeluwapan atau kelembapan.

Tumbuhan ini tumbuh paling baik dalam cahaya terang dan suhu hangat dengan penjagaan yang cukup minimum, di mana memerlukan penyiraman setiap minggu atau dua, menjadikannya tumbuhan permulaan yang bagus untuk anda yang baru bermula untuk menanam tumbuhan.

Tumbuhan ini datang dalam pelbagai bentuk dan warna, yang kebanyakannya mengingatkan kepada kulit ular, dan sebab itu juga ia dipanggil pokok ular. Bukan sahaja daunnya menyerap kelembapan berlebihan, tetapi ia juga menapis toksin di udara, menyerap pelbagai pencemaran udara dan bau, yang sekaligus meningkatkan kualiti udara secara menyeluruh.

4. Pokok Palma

Pexels

Pokok Palma dikatakan sebagai “pilihan yang baik untuk membantu mengawal kelembapan dan mengelakkan kulapuk” kerana ia menyerap kelembapan melalui daunnya.

Terdapat beberapa jenis palma untuk dipilih, tetapi pokok pinang, pokok buluh, pokok palma hidup, pokok kurma kerdil dan pokok mensiang adalah yang terbaik untuk pemeluwapan.

Tumbuhan lain yang menikmati kelembapan ialah orkid, pakis Boston dan pokok labah-labah.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI