24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaBerita UtamaKanak-kanak selamatkan diri sebelum menghubungi bomba ketika dapur rumah terbakar

Kanak-kanak selamatkan diri sebelum menghubungi bomba ketika dapur rumah terbakar

Kanak-kanak perempuan berusia empat tahun setengah bertindak bijak ketika dapur rumahnya terbakar. Dia menyelamatkan diri dan adiknya sebelum menghubungi bomba untuk meminta bantuan.

FACEBOOK

Pada 9 November lalu, jam 5.54 petang, balai bomba Kota Nanning, Guangxi, China menerima panggilan kecemasan daripada seorang kanak-kanak yang mendakwa bahawa kebakaran telah berlaku di rumahnya. Kebakaran tersebut berpunca daripada dapur gas yang tidak dimatikan.

Pada hari kejadian, nenek kanak-kanak tersebut sedang memasak di dapur. Namun, ketika dia keluar rumah dan pergi ke kebun sayuran, nenek itu terlupa mematikan dapur gas. Akibatnya, dapur gas tersebut terbakar.

PEXELS

Tidak lama kemudian, kanak-kanak tersebut terhidu bau asap. Dengan pantas, dia mencari sumber bau tersebut. Melihatkan periuk di atas dapur gas tersebut telah terbakar, dia menutup periuk tersebut dengan tudung periuk.

Disebabkan pintu rumah sudah terkunci dari luar, kanak-kanak perempuan tersebut membawa adiknya masuk ke dalam bilik. Dia menutup pintu bilik dan meletakkan selimut tebal dibahagian bawah pintu untuk menghalang asap masuk ke dalam bilik.

Kemudian dia membuka tingkap untuk mengeluarkan asap yang terperangkap. Dia juga mengajak adiknya mendekati tingkap bilik untuk menghirup udara segar.

Walaupun berhadapan dengan situasi bahaya, kanak-kanak tersebut sangat bijak dan mampu mengawal keadaan.

Mujurlah sebelum si nenek keluar rumah, dia ada meninggalkan telefon bimbitnya pada cucunya itu untuk bermain di ruang tamu. Dengan menggunakan telefon bimbit tersebut, kanak-kanak perempuan itu menghubungi pihak bomba untuk meminta bantuan dan memberikan alamat rumah dengan tepat.

Setibanya di lokasi kejadian, pihak bomba terus memadamkan api kebakaran dengan menggunakan pam air dan menyelamatkan dua orang kanak-kanak yang terperangkap itu.

PEXELS

Pihak bomba turut memuji kanak-kanak perempuan tersebut atas keberanian dan kebijaksanaannya dalam menghadapi situasi yang bahaya seperti itu.

Netizen turut sama memuji sikap kanak-kanak yang dilihat begitu matang. Pasti dia telah dididik untuk bertindak sedemikian sekiranya berlaku apa-apa kecemasan. Syabas adik kerana telah melakukan perkara yang betul.

Sebagai orang dewasa, kita juga perlu mengajarkan kanak-kanak menggunakan telefon dengan betul serta beberapa nombor penting agar mereka tahu siapa yang perlu mereka hubungi sekiranya berlaku kecemasan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI