31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaInspirasiDuduk serumah dengan semua penghuni sepakat pembersih, zaman sekarang susah jumpa lelaki...

Duduk serumah dengan semua penghuni sepakat pembersih, zaman sekarang susah jumpa lelaki pengemas macam ini

Biasa juga kita membaca luahan hati netizen di media sosial mengenai nasib malang tinggal sebumbung dengan rakan serumah yang pemalas dan pengotor.

Jika kita seorang yang pembersih, suasana sedemikian pasti akan mengundang stres apabila terpaksa menghadap perangai rakan serumah yang kurang kesedaran sivik dan tidak pula bertimbang rasa untuk menjaga perasaan rakan-rakan serumah yang lain.

Baru-baru ini, perkongsian oleh seorang pengguna TikTok menunjukkan sebaliknya sehingga membuatkan netizen kagum dan melontarkan pujian.

Gambar mStar

Ini kerana rumah yang didiami penuntut universiti itu bersama rakan-rakannya begitu bersih, kemas dan teratur meskipun masing-masing sibuk dengan pengajian.

Pemuda bernama Najmi Afiq berkongsi di mStar dengan memberitahu dia dan tujuh lagi rakannya mendiami sebuah unit rumah di kolej kediaman di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Raub, Pahang.

Gambar mStar

Meskipun baru mendiami rumah empat bilik itu sekitar tiga bulan lalu, namun pemuda ini berkata kesemua rakan serumahnya sekepala dan mempunyai sikap bertanggungjawab untuk menjaga kebersihan.

“Kami mendiami rumah di Kolej Mat Kilau sejak hampir tiga bulan lalu. Sebenarnya pada semester lepas, ada di antara kami pernah duduk serumah… kemudian ada yang suka datang lepak,” kata Najmi Afiq.

“Jadi apabila masuk semester baru, kami berlapan sepakat hendak duduk serumah. Sebelum masuk kampus, kolej akan keluarkan borang, jadi kita isi borang tersebut berserta butiran nama penghuninya,” tambahnya.

Gambar mStar

Pemuda berusia 21 tahun ini berkata, mereka biasanya akan memperuntukkan satu hari setiap minggu untuk mengemas dan membersihkan rumah secara bergotong-royong. 

“Biasanya kami ‘gotong-royong’ pada hari minggu atau ikut waktu kelapangan sebab masing-masing sibuk dengan kuliah.

“Dalam rumah ini ada empat bilik, jadi tugas dibahagikan ikut bilik. Ada yang ditugaskan kemas dapur, ada yang cuci bilik air, bersihkan ruang tamu dan ada kemas bahagian luar rumah.

TikTok

“Adakalanya sepah juga sikit-sikit… tapi nanti kami kemas bersama-sama seperti rutin mingguan,” kata penuntut Diploma Pentadbiran Awam ini.

Banyak kali membaca perkongsian di media sosial mengenai kisah rakan serumah yang pengotor, Afiq bagaimanapun bersyukur dan menganggap dikurniakan rakan serumah yang pembersih sebagai satu rezeki.

“Sebenarnya, kalau majoriti rakan serumah kita orang yang pembersih, secara automatik yang lain akan terikut juga. Kalau ramai pengotor, maka kita pun mungkin terikut juga sikap itu.

“Selain dipengaruhi rakan, sikap pembersih ini juga mungkin berpunca daripada didikan keluarga kita di rumah dahulu,” jelas Afiq.

TikTok

“Kalau ada di antara rakan serumah yang dalam kitaran atau geng kita, boleh saja tegur depan-depan secara berhemah. Orang lelaki ni walau nampak kasar, tapi nak tegur pun ada caranya.

“Janganlah tegur secara kasar. Tapi kalau tak ‘jalan’ juga, mungkin boleh pertimbangkan untuk keluar dan cari rumah lain,” ujarnya lagi.

Sekadar memuat naik video tersebut secara suka-suka, Afiq bagaimanapun tidak menyangka ia mengundang perhatian netizen.

Video TikTok yang tular itu menerima pujian netizen.

TikTok

“Seronoknya dapat rakan serumah macam ni. Saya ni, seorang je yang bersungguh nak rumah kemas-kemas. Lama-lama penat juga seorang je yang bersungguh.”

“Semua handsome! Ini memang pakej.”

“Mantap bang, semua calon suami terbaik,” komen mereka.

Apa-apa pun, tidak rugi apa-apa jika seseorang itu rajin dan pembersih bukan? Fikiran pun jadi aman sempurna dan mudah nak hadam pembelajaran kalau persekitaran kediaman itu sentiasa bersih.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI