29 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalSunfish seberat 2,700 kilogram cipta rekod dunia baharu untuk ikan bertulang terbesar...

Sunfish seberat 2,700 kilogram cipta rekod dunia baharu untuk ikan bertulang terbesar pernah ditemui

Seekor sunfish raksasa seberat 3 tan yang ditemui berhampiran pulau di Portugal telah mencipta rekod dunia baharu Guinness World Records untuk ikan bertulang paling berat pernah direkodkan, menurut kajian terbaharu.

Raksasa bersisik, yang dikenali sebagai sunfish gergasi atau nama saintifik Mola alexandrini, ditemui pada 9 Disember 2021 ketika ia terapung tanpa bernyawa di luar pantai Pulau Faial, di Azores, di Portugal, kumpulan pulau yang terletak di Lautan Atlantik Utara. 

Pihak berkuasa tempatan mengambil bangkai ikan besar itu dan membawanya kembali ke pelabuhan supaya ia boleh dikaji dengan lebih teliti, menurut satu kenyataan daripada Atlantic Naturalist Association, sebuah organisasi pemuliharaan dan penyelidikan bukan berasas keuntungan yang berpangkalan di Pulau Faial.

Gambar oleh Atlantic Naturalist.org

Penyelidik menjalankan nekropsi ke atas sunfish gergasi itu dan memperincikan keputusan dalam kajian terbaharu, yang diterbitkan pada 11 Oktober 2022 dalam Journal of Fish Biology.

Ikan besar itu berukuran 3.6 meter tinggi dan 3.5 meter panjang, dan ia mempunyai berat 2,744 kilogram (6,049 paun) atau lebih kurang 3 tan (2.7 tan metrik). Para penyelidik juga menganalisis kandungan perut ikan sunfish berkenaan dan mengambil sampel DNAnya, menurut laporan kajian itu.

Ikan yang telah mati itu adalah “spesimen majestik”, kata pengarang utama kajian José Nuno Gomes-Pereira, ahli biologi marin di Atlantic Naturalist Association, lapor Live Science. Gambar-gambar bangkai ikan itu tidak memberi keadilan untuk menunjukkan betapa luar biasanya ‘Sunfish’ ketika kelihatan di dalam lautan luas, kata Pereira.

Gambar oleh Australian Museums

Rekod dunia sebelum ini untuk ikan bertulang paling berat dipegang oleh satu lagi sunfish gergasi yang ditangkap di Jepun pada tahun 1996, yang mempunyai berat 2,300 kilogram (5,070 paun), menurut Guinness World Records.

Sunfish dinamakan bukan daripada bentuk badan bulat mereka tetapi kerana mereka suka berjemur di bawah sinar matahari di permukaan laut, yang saintis percaya adalah bagaimana mereka memanaskan semula diri selepas lama menyelam di laut dalam yang sejuk dan gelap untuk mencari makanan, menurut jurnal itu.

Ikan sunfish gergasi sebelum ini telah disalahklasifikasi sebagai ikan yang luar biasa besar daripada spesies sunfish laut yang lebih biasa atau Mola mola, yang membesar kira-kira separuh saiz ikan juggernaut yang ditemui baru-baru ini. 

Gambar oleh Atlantic Naturalist.org

Sunfish M. alexandrini telah diklasifikasikan sebagai spesies unik pada 2018, hasil kajian penyelidik marin dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Ichthyological Research.

Sunfish gergasi boleh ditemui di seluruh dunia, tetapi bilangan sebenar ikan bertulang terbesar ini tidak diketahui.

Pada bulan Jun, nelayan di Kemboja bergelut ketika menemukan ‘ikan air tawar paling berat di dunia’, ikan pari air tawar gergasi sepanjang 4 meter (Urogymnus polylepis) yang mempunyai berat 300 kilogram (661 paun).

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI