32.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaRakyat Malaysia kongsi momen menyelamatkan diri ketika hampir berserah pada maut dalam...

Rakyat Malaysia kongsi momen menyelamatkan diri ketika hampir berserah pada maut dalam tragedi Itaewon

Tragedi hitam yang berlaku di Itaewon ketika sambutan Halloween pada penghujung Oktober lalu masih menjadi bualan ramai orang di seluruh pelusuk dunia. Salah seorang mangsa yang terselamat ialah rakyat Malaysia, Athena Lim, 28 yang berasal dari Sabah berkongsi detik dia berusaha menyelamatkan diri daripada terkorban dalam tragedi Itaewon saat dia hampir berserah pada maut.

SAYS

Menurut Athena kepada SAYS, pada hari kejadian dia dan lima orang rakannya sedang menikmati makan malam di sebuah lokasi di utara Seoul. Sebaik sahaja mendengarkan sambutan Halloween di Itaewon sangat rancak dan mengujakan, mereka memutuskan untuk ke sana dan tiba di lokasi pada jam 10 malam.

Ketika mereka sampai, orang ramai telah pun membanjiri jalan. Walaupun jalan sesak, mereka berenam masih dapat menikmati keseronokan sambutan Halloween sambil berpegangang tangan. “Tetapi semakin ramai orang datang.” kata Athena.

Menyedari akan hal tersebut, Athena dan rakan-rakan memutuskan untuk beredar dari lokasi dan menuju ke stesen kereta api bawah tanah. Namun, nasib tidak menyebelahi apabila mereka terperangkap di lorong yang sempit itu. Kata Athena, pergerakan menjadi perlahan kerana lorong yang sempit itu sudah dipenuhi orang ramai. Dia dapat merasakan orang lain menolaknya ke depan.

“Kami masih lagi bergerak sehinggalah orang di hadapan kami tiba-tiba terhenti,” kata Athena. Kemudian dia terdengar orang menjerit, “tunggu, tunggu, tunggu!”

CNN

Tolakan daripada arah belakang menyebabkan badan Athena terangkat sehingga kakinya tidak lagi mencecah tanah. Ketika itulah dia terpisah dengan rakan-rakannya, namun entah bagaimana dia dan empat orang rakannya kembali bersama. Tetapi malangnya, dua orang rakan yang lain tidak kelihatan.

Apabila orang ramai semakin bertolak-tolakan untuk menyelamatkan diri, badan Athena semakin terangkat dengan lebih tinggi. Athena, terperangkap! Kali ini dia tidak dapat merasakan apa-apa pada kaki kirinya.

Walaupun dirinya dihimpit begitu kuat, Athena cuba untuk bernafas. Dia memejamkan mata, berserah sekiranya ajalnya sudah tiba.

Namun tiba-tiba seorang lelaki Korea menepuk bahu Athena, memaksanya untuk terus membuka mata dan berjuang menyelamatkan diri. Saat itu Athena sedar yang belum tiba masanya untuk dia mengalah (mati).

Athena mendongak ke langit dan cuba bertenang. Akhirnya dia dapat mengatur nafasnya dengan lebih baik.

Dalam kekalutan tersebut, Athena terlihat seorang wanita muda disebelahnya kelihatan begitu tertekan, menangis sambil memanggil teman lelakinya. Wanita itu juga mengalami kesukaran bernafas, namun tidak lama kemudian wanita tersebut tidak menyedarkan diri.

Sebaik sahaja Athena ditarik keluar daripada kerumunan, dia tidak lagi bersama-sama rakannya. Dua orang gadis dan seorang lelaki Korea menjaga Athena ketika dia menunggu untuk diberikan rawatan kerana pihak berkuasa ketika itu mengutamakan mangsa yang lebih memerlukan bantuan.

CNN

Athena menerima rawatan dan diberikan ubat pada kaki kirinya. Menurut Athena deria rasa pada kaki kirinya akan pulih tetapi mengambil sedikit masa.

Ibu Athena, Yolanda memberitahu SAYS bahawa dia hanya menyedari akan kejadian tersebut pada Ahad, 30 Oktober. Selepas beberapa kali percubaan menghubungi kedutaan Malaysia gagal, Yolanda dan suaminya terus berangkat ke Seoul dari Kota Kinabalu pada keesokan harinya.

Menurut Athena, polis Korea telah menghubunginya untuk mengambil keterangan. Namun dia tidak menerima apa-apa maklumat daripada pihak kedutaan pada hari kejadian.

Ibunya mahupun abang rakannya juga tidak mendengar sebarang maklum balas walaupun selepas beberapa kali mereka cuba menghubungi pihak kedutaan untuk mendapatkan bantuan.

Ayah Athena menghubungi Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun. Kemudian Masidi menghubungi Kementerian Luar Negeri barulah wakil kedutaan berhubung dengan Athena.

CNN

Kedutaan Besar Malaysia di Korea menghubungi Athena pada malam Isnin, 31 Oktober, semasa dia menghadiri upacara memperingati mendiang rakannya. Mereka berkeras untuk menziarahinya dan menghantarnya pulang namun dia tidak menerima tawaran tersebut memandangkan dia berada di upacara peringatan.

Pada pagi Ahad, 6 November, Athena dan ibu bapanya pergi ke kedutaan Malaysia untuk bertemu dengan Duta Besar Malaysia dan kakitangan kedutaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI