28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupBergelut dalam hujan lebat siapkan kerja sekolah, kesungguhan budak perempuan gelandangan ini...

Bergelut dalam hujan lebat siapkan kerja sekolah, kesungguhan budak perempuan gelandangan ini belajar amat memilukan hati

Demi menuntut ilmu, kanak-kanak gelandangan ini sanggup menahan hujan lebat demi membuktikan ilmu dan pendidikan itu penting sebagai jaminan masa depan yang cerah.

Rakaman yang tular beberapa tahun lalu ini memaparkan seorang budak perempuan dari Filipina menyiapkan kerja sekolah ketika berada di dalam hujan lebat.

Kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun, Elaine Dolfo terpaksa menyiapkan kerja sekolahnya dalam keadaan hujan lebat memandangkan keluarganya tiada tempat perlindungan dan terpaksa menjadi gelandangan.

Facebook

Elaine dilihat bersusah payah menyiapkan kerja sekolahnya dan pada masa itu kebetulan seorang warga Manila yang juga pengguna Facebook bernama Rolando Villanueva berada di kaki lima di luar blok pangsapuri di situ. 

Dia telah merakam aksi Elaine yang bergelut berada di dalam hujan lebat pada jam 7 pagi untuk menyiapkan kerja sekolahnya yang amat menyedihkan.

Rolando kemudian telah memuat naik video itu sehingga mendapat perhatian ribuan netizen yang amat tersentuh hati dan menjadi pilu.

Facebook

Menurut Rolando, ketika Elaine sedang bergelut dalam hujan lebat dan bersungguh-sungguh menyiapkan kerja sekolahnya, dapat dilihat ibunya, Ellen dan adik perempuannya, Alexandra sedang tidur bersebelahan dengannya.

Difahamkan keluarga ini tidak mampu lagi membayar sewa rumah kerana bapa Elaine, Jerry yang bekerja sebagai pemandu tuk tuk sedang sakit dan tidak dapat bekerja. Beberapa hari sebelum Rolando merakam video itu, mereka telah dihalau keluar oleh tuan rumah.

Dalam video itu, dapat dilihat angin kencang dan hujan lebat terus meniup halaman buku sekolah dan jaket pelindung Elaine sehingga kanak-kanak ini dilihat kelihatan basah kuyup menahan air hujan.

Facebook

Namun Elaine tidak berputus asa, sebaliknya dia terus gigih menyiapkan kerja sekolahnya sambil berkali-kali membetulkan jaket yang diletakkan di atas kepalanya dan terus membongkok sambil menulis dalam keadaan yang tidak selesa.

Elaine yang bersekolah di Sekolah Rendah Aurora Quezon di Manila memberitahu Rolando Villanueva yang dia mahu menjadi pelajar cemerlang dan oleh itu akan mendapat pekerjaan yang baik bagi membantu keluarganya.

“Saya mahu siapkan kerja rumah ini dan mendapat keputusan yang baik di sekolah. Baru boleh dapat kerja yang baik untuk menjaga diri saya sendiri dan keluarga saya,” katanya kepada Rolando.

Gambar ihsan GoFundMe

Susulan video tular yang menyedihkan ini, seorang pelajar universiti dari Tennessee di Amerika Syarikat, Marlene Garcia telah menubuhkan tabung GoFundMe khas untuk membantu Elaine dan keluarganya.

“Saya benar-benar tersentuh hati melihat kecekalan dan kesungguhannya belajar ketika dia berkali-kali membetulkan jaket di atas kepalanya yang ditiup angin untuk melindungi diri dan bukunya daripada terkena hujan,” kata Marlene yang telah menyerahkan sumbangan orang ramai bernilai ribuan dolar kepada Elaine dan keluarganya.

Gambar ihsan GoFundMe

Elaine dan keluarganya telah menggunakan wang sumbangan itu untuk menyewa pangsapuri, membiayai persekolahan Elaine dan adik perempuannya, serta membeli tuk tuk baru untuk bapa Elaine bekerja kembali setelah dia sembuh daripada penyakitnya.

Elaine dan keluarganya kini berada di tempat tinggal yang selamat dengan tidak lagi menjadi gelandangan, dan dia juga dapat belajar dengan baik dan sempurna demi mencapai cita-citanya.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI