27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaInspirasiMisteri batu hidup di Romania, 'Trovants' yang boleh tumbuh dan bergerak

Misteri batu hidup di Romania, ‘Trovants’ yang boleh tumbuh dan bergerak

Amat menakjubkan apabila anda dapat melihat batu yang hidup, boleh tumbuh dan bergerak ke tempat lain, dan mereka yang berperasaan ingin tahu boleh melancong ke Romania untuk menyaksikannya.

Dikenali sebagai ‘Trovants’ batu dari Costesti, Romania, ia ialah sejenis konkrit batu pasir yang merembeskan simen dan kadangkala boleh dilihat tumbuh seolah-olah ia hidup.

Facebook

Terdiri daripada teras batu dengan bentuk cangkang luar pasir, selepas hujan lebat bentuk-bentuk kecil dikatakan muncul di atas batu yang menyebabkan mereka digelar “batu yang tumbuh” oleh penduduk tempatan.

Ia adalah satu fenomena geologi yang menakjubkan.

Facebook

Trovants di Romania adalah fenomena geologi menakjubkan, yang ditemui di sebuah kampung kecil bernama Costesti. Istilah Trovants bermaksud Pasir Bersimen.

Batu ini dipercayai sejenis konkrit batu pasir yang merembeskan simen dan boleh kelihatan tumbuh pada satu-satu masa, seolah-olah batu-batu ini hidup.

Facebook

‘Batu hidup’ yang menarik ini dianggap terdiri daripada teras batu dengan cangkang luar pasir, dan selepas hujan lebat bentuk batu kecil dikatakan muncul di atas batu lebih besar dan mendapat gelarannya sebagai ‘batu tumbuh’. 

Agak unik kerana Trovants mempunyai akar dan boleh bergerak.

Facebook

Trovants ini akan tumbuh ketika terkena air. Batu kecil yang biasa berukuran enam hingga lapan milimeter dan akan menjadi lebih besar hingga berukuran enam hingga sepuluh meter.

Facebook

Terdapat beberapa kajian tentang asal usul Trovants Romania dan terdapat banyak hipotesis, yang sebahagian daripadanya adalah menakjubkan. Menurut Kongres Geologi Antarabangsa yang berlangsung di Oslo, Norway pada 2008, Trovants ini dianggap sebagai “konkrit batu pasir”. 

Facebook

Kajian tentang Trovants telah dimulakan di kawasan Carpathians bermula tahun 1883 oleh Cobalcescu dan pada tahun 1900 oleh Koch yang memberikan pendapat masing-masing tentang asal usul batu itu.

Para saintis mempercayai bahawa di bahagian bawah batu itu mengandungi unsur mineral yang tinggi. Sehingga ketika permukaan menjadi basah, mineral mula merebak dan akan menekan pasir untuk membesar.

Facebook

Trovants mempunyai bentuk yang pelbagai. Batu-batu tertentu secara beransur-ansur mungkin menjadi lebih besar, sedikit demi sedikit hasil daripada penyerapan air, dan dalam kes ini, pengumpulan serta mendapan mineral yang disimen oleh pengairan yang kaya dengan kalsium karbonat nampaknya menjadi penyebab, kata saintis.

Facebook

Pertumbuhan batu Trovants di Romania dipercayai berlaku apabila tindak balas kimia berlaku di antara lapisan mendapan dan mineral karbonat dengan kehadiran air hujan, tambah mereka.

Facebook

Kerana batu ini hidup yang mana ia kelihatan menarik dan amat mengagumkan, tapak ini menjadi tarikan pelancongan yang popular di Romania. 

Facebook

Untuk melindungi ciptaan alam semula jadi dan geologi yang luar biasa ini, “Muzeul Trovantilor” atau Rizab Semula Jadi Muzium Trovants telah dibangunkan di Daerah Valcea oleh badan pelancongan tempatan pada tahun 2004, yang mana kini dilindungi oleh UNESCO.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI