29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaFenomena Gerhana Bulan Penuh 8 November, rakyat Malaysia bertuah menyaksikan gerhana bulan...

Fenomena Gerhana Bulan Penuh 8 November, rakyat Malaysia bertuah menyaksikan gerhana bulan ‘berdarah’ yang berjaya dirakam

Fenomena Gerhana Bulan Penuh atau Gerhana Bulan ‘Berdarah’ telah berlaku pada 8 November 2022 (Selasa) yang bermula pada jam 16:02 petang dan berakhir pada jam 21:56 malam di Malaysia.

Pada 4 November, Agensi Angkasa Lepas Malaysia (MYSA) memaklumkan di Facebook dan Twitter bahawa Fenomena Gerhana Bulan Penuh 8 November akan berlaku 5.8 hari sebelum Bulan berada pada kedudukan yang paling jauh dengan bumi (apogee) iaitu pada jarak 404,923km.  

Twitter

Menurut hantaran MYSA, Gerhana Bulan Penuh ini boleh dilihat dari Asia, Australia, Amerika Utara dan Selatan serta sebahagian utara dan timur Eropah.

MYSA berkongsi, “Gerhana Bulan Penuh ini ialah gerhana bulan pusat, iaitu gerhana bulan yang berlaku apabila cakera Bulan melalui paksi bayang umbra Bumi, yang berada di tengah-tengah bayang umbra Bumi.”

MYSA/Facebook

“Gerhana bulan pusat ialah gerhana penuh yang mempunyai nilai magnitud umbra yang tinggi, tempoh yang panjang dan nilai gamma yang rendah. Magnitud umbra kali ini ialah 1.3607 dan nilai Gamma ialah 0.2570 dengan tempoh gerhana maksimum adalah selama 85.7 minit.”

Pada 8 November, rakyat Malaysia telah dapat menyaksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh bermula pada 16:02 (4:02 petang) dan berakhir pada 21:56 (9:56 malam). 

MYSA/Facebook

Malangnya, permulaan penumbra dan fasa gerhana separa tidak kelihatan kerana ia berlaku ketika Bulan berada di bawah ufuk.

Memandangkan kebanyakan negeri mengalami hujan lebat serta cuaca mendung pada sebelah petang dan malam 8 November dengan kenampakan Bulan yang tidak jelas, berikut adalah beberapa imej Gerhana Bulan Penuh yang telah berjaya dirakam pencinta astronomi yang bertuah di Malaysia:

Observatori Negara Langkawi bermula jam 7:43 malam hingga 9:32 malam.

@MYSAagensi/Twitter

Sandakan, Sabah.

Kota Kinabalu, Sabah.

Alor Setar, Kedah.

Make up by Bellaz/Facebook

Teluk Likas, Kota Kinabalu, Sabah.

Apa itu gerhana bulan?

MYSA/Facebook

Gerhana Bulan Penuh berlaku apabila orbit Bulan melintasi masuk ke dalam bayang-bayang Bumi yang dipanggil umbra. Di dalam keadaan ini, Bumi akan berada di antara Bulan dan Matahari di dalam kedudukan tepat sebaris.

Jika sebahagian Bulan masih berada di dalam kawasan umbra, ia dipanggil fasa Gerhana Bulan Separa.

Jika sebahagian atau keseluruhan Bulan berada di dalam kawasan penumbra, ia dipanggil fasa Gerhana Bulan Penumbra. Namun dalam kes ini, kesan gelap tidak ketara dan amat susah untuk dikesan dengan mata kasar.

Apakah perubahan yang akan berlaku terhadap bulan ketika gerhana?

Facebook

Ketika Bulan berada di dalam bayang-bayang umbra, sebahagian daripada permukaan Bulan purnama akan menjadi gelap. Apabila keseluruhan Bulan berada di dalam umbra, warnanya akan menjadi merah pekat.

Warna kemerahan ini adalah disebabkan cahaya Matahari terbias apabila masuk ke bahagian atmosfera Bumi. Jika kita berada di Bulan ketika itu, kita akan nampak cahaya kemerahan biasa Matahari membentuk bulatan mengelilingi Bumi.

Kali terakhir fenomena Gerhana Bulan Penuh dapat disaksikan di Malaysia adalah pada 26 Mei 2021.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI