32.8 C
Kuala Lumpur
Friday, June 2, 2023
UtamaInspirasiTabah dan setia menguruskan suami yang hilang ingatan, wanita ini dikagumi netizen

Tabah dan setia menguruskan suami yang hilang ingatan, wanita ini dikagumi netizen

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah yang boleh dikatakan mengenai Puan Zainab Zainun yang begitu tabah menjaga suaminya, Encik Zul yang hilang ingatan selepas 24 hari koma akibat komplikasi pembedahan. Banyak perkara yang tidak diingati Encik Zul termasuklah mengenai dirinya yang sudah berkahwin dan anak bongsunya yang telah meninggal dunia tiga tahun lalu.

Menurut Puan Zainab, Encik Zul hilang ingatan sejak Mei 2022. Dia pasrah dengan takdir Ilahi dan terus setia di sisi suaminya. Ada masanya Encik Zul lupa siapakah Puan Zainab yang sebenarnya. Setiap kali disoal, Puan Zainab akan menunjukkan kad nikah mereka sebagai bukti yang mereka memang suami isteri.

Selain lupa mengenai hakikat dirinya sudah berkahwin, Encik Zul juga lupa mengenai anak bongsunya yang telah meninggal dunia pada 2019. Ini kerana ada masanya, dia bertanyakan Puan Zainab “Adib, mana?”.

Pada mulanya Puan Zainab cuba mereka cerita mengenai keberadaan Adib kerana dia tidak mahu suaminya itu bersedih. Namun apabila kerap ditanya, Puan Zainab akhirnya memberitahu Encik Zul bahawa anak mereka telah pun meninggal dunia.

Menurut Puan Zainab, pada dua tahun pertama Adib meninggal dunia, mereka tidak menyebut langsung tentang perkara tersebut. Masing-masing cuba untuk melupakan kenangan pahit dengan cara tersendiri. Malah dikatakan pada waktu itu Encik Zul sentiasa memberi kata-kata semangat pada Puan Zainab agar kuat dan tabah menghadapi kehilangan anak mereka. Namun semuanya berubah selepas Encik Zul hilang ingatan.

Menurut Puan Zainab lagi, Encik Zul ibarat kain putih, dia mengajar suaminya bermula dengan kosong termasuklah perihal ibadah dan lain-lain. Puan Zainab juga turut mengingatkan Encik Zul mengenai dua orang anak mereka iaitu Atirah dan Amirul.

Rata-rata netizen begitu kagum dengan semangat Puan Zainab yang banyak berkorban untuk keluarganya. Mereka mengatakan Puan Zainab ialah isteri dan ibu yang tabah dan kuat. Mereka turut mendoakan agar Encik Zul pulih seperti biasa.

Puan Zainab turut berkongsi video ringkas mengenai memori mereka sekeluarga sebelum anak bongsunya meninggal dunia dan sebelum Encik Zul diuji dengan hilang ingatan.

Kami mendoakan agar Puan Zainab terus kuat menghadapi ujian ini dan semoga Encik Zul sembuh seperti sedia kala.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI