32.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 6, 2023
UtamaBerita UtamaLelaki ini memperingatkan orang ramai agar tidak meninggalkan barangan peribadi di dalam...

Lelaki ini memperingatkan orang ramai agar tidak meninggalkan barangan peribadi di dalam kereta yang ditinggalkan di tempat parkir

Hujung Oktober lalu, @irfannhaziq diuji dengan kerosakan harta benda apabila kereta miliknya yang diparkir di Suria KLCC dipecahkan.

Menurut @irfannhaziq, dia tertinggalkan beg baju dan susu anaknya di tempat duduk belakang. Melihatkan keadaan kereta yang bersepah itu, pasti orang yang memecahkan cermin pintu belakang keretanya cuba mencari barang berharga. Namun mujurlah tiada barang-barang berharga di dalam beg tersebut.

Ekoran kejadian tersebut @irfannhaziq mengingatkan orang ramai agar tidak meninggalkan barangan peribadi di dalam kereta yang ditinggalkan di tempat parkir. Walaupun tempat parkir tersebut berbayar namun tiada yang dapat menjamin keselamatan kenderaan anda.

Menerusi tinjauan di ruang komen Twitter tersebut, terdapat pengunjung lain yang mengalami nasib yang sama. Malah lebih malang lagi, laptop milik syarikat pengunjung tersebut hilang. Pengunjung tersebut sudah pun membuat laporan polis.

Peringatan ringkas buat semua pembaca.

Berdasarkan pengalaman orang yang pernah mencuri, pencuri sebenarnya hanya memerlukan 20 saat sahaja untuk menyelesaikan urusan mereka. 20 saat tersebut boleh jadi ketika anda keluar daripada kereta untuk membeli pisang goreng, membayar duit minyak kereta, membeli surat khabar dan lain-lain. Dalam 20 saat tersebut, pencuri mampu melarikan pemain DVD, beg tangan, laptop, dan lain-lain barangan yang dilihat berharga.

Oleh yang demikian, anda perlulah berwaspada dengan keadaan kereta anda sebelum anda meninggalkannya. Berikut adalah tips yang boleh anda ikuti demi meminimumkan kemungkinan kenderaan anda dicuri atau dipecahkan.

PEXELS
  1. Parkir kenderaan di tempat terang dan elakkan memakir kenderaan di kawasan gelap atau tiada lampu jalan. Pencuri tidak akan meletakkan dirinya dalam keadaan tidak selamat. Kenderaan di tempat terang tidak akan menjadi sasarannya.
  2. Gunakan bar pengunci stereng. Pencuri tidak mahu membazirkan masa untuk mencuri kenderaan yang dipasang bar pengunci stereng. Mereka akan mencari sasaran lain.
  3. Simpan barang di dalam but kereta. Pencuri tidak mahu melakukan kecurian yang memakan masa. Jadi, simpanlah barang-barang berharga anda di dalam but kereta anda.
  4. Jangan tinggalkan wang kecil atau dompet kosong di dalam kenderaan. Pencuri yang terdesak tidak kisah dengan jumlah wang yang terlihat dalam kenderaan anda walaupun hanya RM2.50. Baginya, itu tetap duit. Dompet yang kosong pula menjadi tarikan kepada pencuri. Modus operandi pencuri untuk mencuri ialah pecah, ambil, periksa dan buang. Jangan kerana RM2.50 atau dompet kosong, anda kerugian beratus ringgit untuk menggantikan cermin kenderaan yang pecah.

Semoga kita semua terhindar daripada kerosakan harta benda.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI