31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupInfluencer ini diarah pegawai imigresen untuk gunting ‘sambungan’ bulu matanya ketika memperbaharui...

Influencer ini diarah pegawai imigresen untuk gunting ‘sambungan’ bulu matanya ketika memperbaharui pasport, nasib baik sempat siap

Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, proses memperbaharui pasport di pejabat imigresen Malaysia diketahui sangat tidak menentu kerana pegawai imigresen biasanya sangat mengambil berat tentang penampilan seseorang ketika mengambil gambar pasport.

Biasalah apabila seseorang itu perlu bersolek ringkas, tiada tudung berwarna cerah, tiada aksesori, tiada kanta lekap berwarna, tiada topi atau cermin mata yang mewah, rambut ditarik ke belakang untuk menunjukkan telinga dan pelbagai lagi.

TikTok

Sebagai contoh, sesetengah orang mungkin diminta untuk mengikat rambut mereka dengan lebih kemas, menanggalkan topi atau cermin mata mereka. Tetapi untuk meminta seseorang memotong sambungan bulu mata mereka kerana ia terlalu panjang nampaknya macam melampaulah pula..

Baru-baru ini, influencer kacukan Malaysia-Perancis, Maddy Breteche-Lo pergi untuk memperbaharui pasport Malaysianya, dan dia tidak menyangka yang ia boleh menjadi satu adegan drama.

TikTok

Pegawai imigresen berkata sambungan bulu matanya terlalu panjang dan ia perlu dipotong.

“Ini solekan saya”, Maddy, yang menetap di Singapura, berkata dalam TikTok terbarunya yang memperincikan pengalamannya memperbaharui pasport Malaysia sambil mempamerkan solekannya yang sangat ringkas.

TikTok

Maddy menjelaskan dia sedar bahawa pegawai itu ‘agak pelik tentang seseorang memakai solekan’, tetapi tidak percaya yang mereka akan menegur ke tahap untuk memintanya memotong sambungan bulu mata.

“Mereka melihat wajah saya sekali dan mereka macam rasa ‘sambungan bulu mata anda terlalu panjang’,” katanya dalam nada yang agak berang.

TikTok

Kemudian, mereka memberinya pilihan sama ada memotong bulu mata dengan gunting atau kembali pada hari lain, yang akhirnya Maddy memilih untuk akur menggunting sambungan bulu matanya walaupun terpaksa kerana penerbangannya adalah pada keesokan hari.

“Mereka macam kata, ‘Kamu potong sendiri lah’, kemudian saya pun macam, ‘Kemudian saya potong lah’,” katanya dalam video TikTok yang tular itu.

TikTok

Selepas memotong sambungan bulu matanya, Maddy kedengaran bertanya kepada pegawai imigresen jika mereka rasa ia sudah baik dan tiada masalah sekarang.

Pegawai imigresen itu turut bertanya jika Maddy memakai kanta lekap.

TikTok

“Mereka bertanya jika saya memakai kanta lekap dan saya cakap ‘ya’, mereka kemudian meminta saya menanggalkan kanta lekap itu tetapi saya tidak boleh berbuat demikian kerana saya rabun teruk mencecah 1200, saya kemudian buktikan yang kanta lekap itu tidak berwarna dan mereka teruskan sahaja,” katanya.

Nasib baik pasport itu sempat siap tiada lagi masalah walaupun macam ada drama sikit. Syukurlah tu…

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI