31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiIbu menderita kanser di China ini berkeras memasak hidangan terakhir buat anak...

Ibu menderita kanser di China ini berkeras memasak hidangan terakhir buat anak lelakinya sebelum meninggal dunia

Kasih sayang seorang ibu tidak pernah bersyarat. Sebuah kisah menyayat hati di China baru-baru ini menggambarkan dengan sempurna betapa kasih sayang seorang ibu itu adalah sahih tidak pernah bersyarat.

Seorang lelaki memuat naik video pendek yang memaparkan ibunya sedang memasak di dapur. Memasak selalunya adalah perkara biasa para ibu lakukan untuk anak-anaknya, tetapi kisah di sebalik video pendek itu merupakan perkara yang boleh meluluhkan hati.

Katanya, “Itu adalah hidangan terakhir air tangan ibu saya..”

YouTube

Anak lelaki itu mendedahkan ibunya disahkan menghidap kanser sejak Februari tahun ini, dan akibat kemoterapi, ibunya kelihatan amat letih dan selalu tidak sihat. Tetapi keadaannya itu tidak pernah menghalangnya daripada terus bekerja keras di dapur.

Ibu ini menyedari kehidupannya berada dalam detik yang dipinjam dengan hanya menunggu masa sebelum kematiannya. Jadi dia menghabiskan saat-saat terakhir dalam hidupnya untuk menyediakan hidangan terakhir buat anak lelaki kesayangannya. Anak ini tahu betapa teguh hati seorang wanita dalam diri ibunya.

YouTube

“Ibu saya seorang yang kuat. Dia tidak pernah berkata apa-apa walaupun sedang berada dalam kesakitan, dan ibu sentiasa cuba untuk menjadi kuat dan tabah di hadapan saya,” kata lelaki ini.

Ketika video berkenaan dirakam, anak lelaki itu berada di ruang tamu. Dia tidak dapat menahan air matanya daripada terus mengalir ketika memerhatikan ibunya memasak hidangan terakhir.

“Selepas selesai memasak, ibu mengalami sesak nafas dan dia mengambil rehat yang panjang,” katanya.

YouTube

Hidangan itu amat lazat seperti biasa, seperti yang diberitahu oleh anaknya, dan dia menghabiskan kesemuanya tanpa sisa. Sin Chew melaporkan ibu lelaki ini meninggal dunia pada pertengahan Oktober.

Hidangan terakhir berkenaan, katanya adalah hidangan paling lazat dan saat menikmati hidangan itu akan kekal di dalam hatinya buat selama-lamanya.

Jika anda masih bersama ibu dan bapa, luangkan lebih banyak masa berkualiti bersama mereka. Dan kasih sayang seorang ibu itu tidak pernah ada gantinya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI