25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaLelaki sengaja pijak kolam rangoli Deepavali dan perakam video direman tiga hari

Lelaki sengaja pijak kolam rangoli Deepavali dan perakam video direman tiga hari

Dua individu telah ditahan bagi membantu siasatan video tular yang memaparkan seorang lelaki memijak dengan sengaja untuk mencemarkan kolam rangoli, corak hiasan bertuah agama Hindu sempena perayaan Deepavali di sebuah hospital swasta di Selangor.

Kedua-dua suspek yang berusia 20-an dan 30-an itu hadir ke ibu pejabat polis daerah Klang Utara bagi merakam keterangan mereka pada jam 11.00 malam Ahad, 30 Oktober, yang disahkan oleh Ketua Polis Daerah Klang Utara ACP Vijay Rao Samachulu.

Kedua-duanya telah direman selama tiga hari.

Twitter

Penahanan itu berikutan video aksi kedua-dua mereka yang tular di media sosial pada hujung minggu, menunjukkan seorang kakitangan Hospital Pakar KPJ Klang yang memakai baju Melayu dan bersongkok berjalan di atas kolam rangoli itu dengan niat yang disengajakan.

Tindakan lelaki itu telah menyebabkan kemarahan orang ramai dan insiden disiasat mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja memudaratkan atau cuba memudaratkan keadaan harmoni atau perpaduan, yang menimbulkan perasaan permusuhan dan kebencian dengan menghina agama.

Jika sabit kesalahan suspek boleh dihukum penjara tidak kurang dua tahun, dan tidak lebih dari lima tahun.

Sementara itu, Hospital Pakar KPJ Klang mengeluarkan kenyataan pada 30 Oktober bahawa pihak mereka telah menggantung tugas kedua-dua kakitangan di Hospital Pakar KPJ Klang ekoran tindakan tidak profesional mereka dalam insiden itu dan akan menjalankan siasatan dalaman.

Twitter

KPJ Healthcare Berhad (KPJ Healthcare) dalam satu kenyataan pada 31 Oktober telah memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia, khususnya buat masyarakat India susulan tindakan tidak bermoral kakitangannya itu.

“Kami ingin memohon maaf secara terbuka kepada semua rakyat Malaysia, khususnya kepada masyarakat India, berhubung video yang telah tular berkenaan insiden di salah sebuah hospital kami.”

“Kami ingin menyatakan dengan jelas bahawa KPJ Healthcare tidak membenarkan tindakan sedemikian dan sama sekali tidak mencerminkan budaya, nilai atau amalan kami.”

Twitter

“Kami kecewa dengan tindakan tidak bertanggungjawab individu ini dan mereka telah digantung tugas sementara menunggu siasatan lanjut,” lapor FMT.

Sementara itu, individu terbabit yang membuat kolam rangoli dalam insiden berkenaan dan bekerja di hospital yang sama, melahirkan rasa terima kasih kepada rakyat Malaysia atas sokongan mereka.

Dalam satu kenyataan yang dilaporkan oleh Malay Mail, beliau mengucapkan terima kasih kepada setiap individu yang menyuarakan isu dan mengecam tindakan salah berkenaan, tanpa mengira bangsa dan agama, serta menyeru semua pihak kekal mengamalkan kehidupan yang aman dan bersatu padu.\

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI