33.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupPeguam nasihat berwaspada beri komen dalam talian, saman fitnah menanti jika kenyataan...

Peguam nasihat berwaspada beri komen dalam talian, saman fitnah menanti jika kenyataan anda dibukti menjatuhkan reputasi pihak lain

Setiap orang mempunyai hak dan kebebasan bersuara untuk menyatakan pendapat masing-masing dalam talian, tetapi walaupun begitu, adakah ia memberi anda hak untuk menyatakan secara sembarangan atau apa-apa sahaja yang berada dalam fikiran anda?

Seorang peguam berkongsi baru-baru ini mengenai pengalamannya mengendalikan kes yang melibatkan “komen dalam talian” dalam akaun Instagramnya, Lawyer Boy, di mana seorang lelaki berusia 20-an menghubunginya untuk mendapatkan nasihat kerana dia menerima saman secara tiba-tiba. Lelaki itu mengatakan dia tidak mengetahui apa kesalahannya, namun datangnya saman pastinya tidak berlaku secara tiba-tiba.

Peguam Boy meminta dokumen berkaitan untuk memahami kes ini dengan lebih lanjut, dan inilah yang berlaku kepada 2 lelaki yang dituduh dalam kes ini.

Pexels

Tertuduh 1

Tertuduh pertama telah menggunakan imej syarikat pengambilan pekerja tempatan tanpa kebenaran mereka untuk jawatan yang tidak berkaitan. Perlu diingat bahawa syarikat pengambilan pekerja tempatan adalah sah, dan objektif utamanya adalah untuk mengambil pekerja warganegara tempatan untuk syarikat asing.

Dia kemudian menggunakan imej lain yang berkaitan dengan mangsa penipuan kerja di luar negara dan menggabungkannya dengan imej syarikat tersebut bersama kapsyen yang dicap dengan nasibnya.

“Warga Malaysia mengkhianati warga Malaysia dengan menjualnya ke luar negara. Berhati-hati dengan syarikat ini, jangan terpedaya.”

Seperti kebanyakan orang sedia maklum, penipuan kerja di luar negara menjadi bualan ramai sejak kebelakangan ini, terutama selepas ia melibatkan kematian beberapa rakyat Malaysia.

Pexels

Tertuduh 2

Tertuduh kedua adalah rakan dalam talian tertuduh pertama, dan seolah-olah hantaran itu tidak cukup merosakkan, tertuduh kedua menyimbah minyak ke dalam api dengan mengulas hantaran yang telah dipadam:

“Pengkhianat rakyat Malaysia, mereka layak untuk mati.”

Sesetengah daripada anda mungkin bertanya kenapa berbahaya ulasan dalam talian. Selain daripada hujah dalam talian di bahagian komen, sesetengah komen itu secara kebiasaan tidak membawa akibat kepada tindakan lebih lanjut.

Tetapi mereka tidak tahu, kedua-dua tertuduh telah mencetuskan rangkaian peristiwa.

Syarikat menimbangkan untuk saman fitnah

Pixabay

Syarikat itu memutuskan untuk menyaman kedua-dua tertuduh kerana memfitnah, dan mereka menuntut RM350,000 bagi tujuan ganti rugi, membuatkan Peguam Boy sendiri terkejut.

Kedua-dua tertuduh bertanya kepadanya tentang langkah seterusnya yang perlu diambil, dan hanya satu perkara yang boleh mereka lakukan.

“Syarikat telah membawa perkara itu ke mahkamah, anda perlu mengupah peguam untuk menyelesaikan kes itu, atau untuk mewakili anda. Ia akan menelan kos sekitar RM15,000,” jelas Peguam Boy.

Tertuduh kedua, yang turut terkejut bertanya kepada Peguam Boy sama ada mereka boleh didapati bersalah untuk hantaran dan komen dalam talian semata-mata.

“Didapati bersalah atau tidak, itu adalah dalam keputusan mahkamah. Syarikat itu telah menyaman kamu berdua, dan kamu perlu membela diri, atau syarikat itu akan menang dengan samannya,” Lawyer Boy mengingatkan mereka.

Jadi beradab dan berhati-hati semua warganet dengan komen anda agar ia tidak membawa kepada unsur fitnah, menjatuhkan reputasi dan mendatangkan kerugian kepada pihak lain.

Instagram

Lawyer Boy memberitahu beliau berkongsi insiden ini untuk mengingatkan rakyat Malaysia supaya berhati-hati sebelum meninggalkan komen sembarangan dalam talian.

“Ambil kira kesahihan dan fikirkan akibat sebelum memuat naik sesuatu hantaran atau kandungan.”

Pada penghujung hantaran itu, Lawyer Boy berkata walaupun dunia maya itu adalah dunia yang bebas, ia tidak bermakna yang semua orang tidak perlu bertanggungjawab atas tindakan dan perilaku mereka.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI